Radotín rozšiřuje školu, takhle to bude vypadat. Cena? 10 milionů

 

Před několika týdny jsme psali o tom, že v Radotíně jsou pilní jako včeličky. Zima nezima, rozdělané práce se prakticky nezastavují. V této městské části se rozjíždí další velmi zajímavý projekt. Místní základní škola dostane zbrusu nový kabát. 

Stavební ruch v areálu radotínské základní školy neutichne ani v roce 2017. V současné době zde probíhá poměrně rozsáhlá přístavba budovy, která by měla být dokončena v květnu. S dalšími stavebními pracemi by se mělo teprve začít. 

V místě stávajícího nevyužívaného atria vznikne zastřešený multifunkční prostor s více než dvěma sty místy. Sloužit bude nejen pro výuku hudební a dramatické výchovy, ale i pro konání školních koncertů, dalších zájmových aktivity nebo i pro potřeby místní základní umělecké školy a kulturního střediska. 

"Na jaře loňského roku jsme získali od Prahy dotaci deset milionů korun na projekt ZŠ Loučanská – nástavba dílen. Mohli jsme tak začít stavět," uvedl Miroslav Knotek, zástupce starosty Městské části Praha 16, který má v gesci školství a fondy EU.

Dvakrát deset milionů
Zároveň potvrdil, že stejná částka přišla na totožný projekt i z programu EU Praha – Pól růstu ČR. Žádost Radotín podával na konci roku 2015 v rámci výzvy Navýšení kapacit základního vzdělávání. "Požádali jsme proto Prahu o převedení deseti milionů na jiný účel v rámci školství," vysvětlil Knotek. 

A co tedy v areálu školy vznikne? "Volba padla na vybudování multifunkční auly s dalšími stavebními úpravami, čímž dojde k navýšení kapacity školy o dalších šedesát míst, a dva nové prostory pro samotnou výuku." Ze současné sborovny, která již nyní kapacitně nestačí, vznikne nová třída.

Protože třídy nad jídelnou slouží pro výuku prvních a druhých tříd a zároveň pro družinu, kapacita kabinetů je už nedostatečná. Učitelé tak nemají dostatečný prostor pro přípravu na výuku a zázemí. Proto je součástí projektu nástavba nad současný vchod do školní jídelny, kde vznikne kabinet pro vyučující prvního stupně.

Moderní a vybavené
Multifunkční prostor o přibližných rozměrech 17x18 metrů bude vybaven základní režií, ozvučením, osvětlením a projektorem s plátnem. Hlediště bude do poloviny vysouvací tak, aby diváci v zadních řadách měli dobrý výhled. Jeviště bude v dnešní úrovni, z něj se bude moci vstupovat do šatny pro účinkující.

"Nový prostor by mohl rozšířit prostorové možnosti u akcí, které se konají v Kulturním středisku a jsou vyprodaná právě kvůli menší kapacitě velkého sálu domu U Koruny na náměstí Osvoboditelů. Konstrukce střechy bude tvořit architektonicky velmi výrazný prvek, který zajímavě změní vzhled školy," doplnil Knotek.