Města v kraji modernizují školy i školky za desítky milionů korun

Města v kraji investovala do škol miliony korun, co za ně pořídila?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Města ve středních Čechách v letošním roce investují do modernizací škol, ale například i do výstavby nových učeben desítky milionů korun. Někde si budovy nebo vybavení školských zařízení modernizaci a opravy už žádaly, jinde musela města navýšit kapacitu škol výstavbou učeben.

Například dvě nové třídy přes prázdniny vznikly v areálu dobříšské 1. základní školy na Komenského náměstí. Přístavba počítala i s novými šatnami pro žáky a práce začaly v červnu a školáci tak měli delší prázdniny. Rekonstrukce se také týkala i školní kuchyně a jídelny.

Také stavební práce v příbramských školách skončily před zahájením školy nebo byly pozastaveny, aby nebránily zahájení školního roku. V základní škole ve Školní ulici se měnila okna, podobně jako ve škole v Jiráskových sadech. Tam se bude pracovat ještě o podzimních prázdninách.

Do vzdělání se investuje i na Berounsku

Do škol investovala i města na Berounsku. A to nejen do modernizace, ale i do rozšíření základních a mateřských škol. Mezi nejdůležitější opravy patřila rekonstrukce Mateřské školy Pod Homolkou. Ta vyšla na více než pět milionů korun. Ve čtyřech třídách jsou kompletně vyměněny rozvody vody, odpadu, topení a také elektřiny včetně svítidel.

Krajský úřad poslal 14 milionů korun na účetní odpisy a devět milionů na obnovu výpočetní techniky ve školách. Jde v součtu o 23 milionů korun, která krajští radní dají školám, jejichž zřizovatelem je Středočeský kraj.

Další stavební úpravy tuto mateřskou školu čekají podle místostarosty Berouna Michala Mišiny i v příštím roce. Škola ten rok oslaví 50 let své existence. Město připravuje například kompletní zateplení objektu. “V rámci této 2. etapy rekonstrukce by bylo ideální řešit i rozšíření její kapacity,“ dodal místostarosta Mišina.

Stavebním pracím neunikla ani Mateřská škola Vrchlického na Závodí, kde se v září dokončila přístavba budovy za zhruba 1,3 milionu korun. Nový prostor využijí pedagogové pro své zázemí.

V Mateřské škole Sluníčko pak bylo vyměněno topení včetně rozvodů. Tato akce vyšla jen na čtvrt milionu korun. V další etapě rekonstrukcí se vymění kotel.

Peníze šly také do základních škol. Ve 2. základní a mateřské škole v Preislerově ulici jsou nové přívody nízkého napětí pro rozvaděče ve všech pavilonech a školáci budou mít i nové veřejné osvětlení v areálu školy. Celkové náklady se pohybují kolem 750 tisíc korun.

V Základní škole na Wagnerově náměstí jsou pak nová některá okna za 250 tisíc korun a ta zbývající budou nová také ještě letos.