Z Roztok jsme vyrazili za Františkem Nepilem i za Karlem IV.

Nádvoří Roztockého zámku
 

Císař, poustevník a spisovatel. V minulých dnech jsme poznávali životy tří velmi různorodých osobností. K jednomu z nich se pojila úžasná církevní památka, k dalšímu zase zajímavá obec a třetí patří k nejvýznamnějším Čechům vůbec. Putování historií jsme však začali v Roztokách, kde můžeme nalézt muzeum Středočeského kraje.  

pondělí nás zaujaly kulturně bohaté Roztoky. Kromě informací o výše zmíněném muzeu, které

Kontrast starého s moderním na Roztockém zámku

vzniklo v místním zámku, se naši čtenáři dozvěděli o řadě zajímavostí do značné míry spjatých s významnými lidmi, kteří zde kráčeli. Ať již šlo o politiky, malíře nebo spisovatele.  

 

 

 

 

 

Znak Hýskova

Úterní zastávkou byl Hýskov, obec v kraji středověkých hutí. Podívali jsme se tam, jelikož se blížilo výročí narození slavného rodáka.

 

 

 

 

 Ve středu 10. února uplynulo 87 let od narození českého literáta Františka Nepila. Kromě poetických

František Nepil

příběhů vyprávěl také o památkách na prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka.

 

 

 

 

Sázavský klášter

Abychom poznali historii Sázavského kláštera, museli jsme se vydat na cestu víc jak tisíc let do minulosti, kdy se začala psát. Čtvrtek přinesl poznatky o vývoji jeho komplexu a o životě poustevníka sv. Prokopa.

 

 

 

pátek jsme navázali na náš seriál o císaři Karlu IV. Druhý díl cyklu vysvětlil, s jakými problémy se Karlův otec Jan Lucemburský potýkal krátce po nástupu na trůn.

Karel IV. na votivním obrazu Jana Očka z Vlašimi

 

Klíčová slova: