I ve velkých městech si můžete užívat přírody. Nevěříte? Tak se podívejte, kam vyrazit

Lesopark Městská hora v Berouně. Jaká další místa navštívit?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Příroda je všude kolem nás. I ve městech. Nevěříte? Tak si pojďme shrnout, co některá z nich nabízejí pro své obyvatele. Kde mohou lidé trávit volné chvíle nebo dokonce sportovat? Těmi místy jsou lesoparky, které jsou koncipovány tak, aby si každý našel, co jej zajímá.

Například město Kladno v rámci zkvalitnění oblasti životního prostředí a pro zlepšování podmínek pro život obyvatel realizuje od roku 2001 rekonstrukci současných a výstavbu nových parkových ploch na svém území. Pro zajištění bezpečí byl u většiny parků instalován kamerový systém městské policie. V Kladně je dokonce hned deset lesoparků.

Lesopark je obvykle příměstský les, který v sobě kombinuje prvky původního lesa a běžného městského parku. Na rozdíl od běžného lesa je zde potlačena jeho původní funkce produkce dřeva ve prospěch rekreačního vyžití.

Lákají i na medvědy

Jedním z nich je Zámecká zahrada s medvědáriem, která se nachází u kladenského zámku. Návštěvníci tam najdou lavičky, šachovnici a bohatou květinovou a stromovou výsadbu. Atraktivní součástí zahrady je od září roku 2001 zpřístupněné medvědárium s rozlehlým výběhem a bazénem.

Při výstavbě medvědária byly objeveny základy pravděpodobně gotického hospodářského stavení, ke kterým lze dojít po schodech vedoucích k výhledu. Zámecká zahrada je oblíbeným místem konání svatebních obřadů, koncertů, divadelních představení a jiných kulturních a společenských akcí.

V Bažantnici si můžete zarybařit

Další z těch atraktivních lesoparků je Bažantnice, rozkládající se v jihovýchodním okraji Kladna mezi kročehlavským sídlištěm a obcí Hřebeč. V parku je revitalizovaný rybník s možností lovu ryb na základě povolení. V části nad rybníkem je dětská herní sestava a kolem rybníka odpočinkové lavičky. Přes romantický potůček vedoucí k rybníku jsou v různých částech lesoparku umístěny dřevěné můstky. Na lesopark v jeho východní části volně navazuje nově zrekonstruované letní koupaliště Bažantnice. Územím prochází cyklotrasy.

Beroun také vsadil na medvědy

Vyhledávaným místem berounských obyvatel i turistů je přímo uprostřed města lesopark Městská hora. V klidném prostředí lesoparku byla vybudována dětská hřiště pro malé i velké děti a medvědárium i opravena rozhledna z roku 1936. U medvědária najdete srubový stánek s občerstvením. Součástí lesoparku je školní naučná přírodopisná stezka v délce 1,5 km.

Příbram má dva lesoparky

Dlouhým procházkám přírodou už letošní podzimní počasí mnohdy nepřeje, přesto jsou v Příbrami místa, kam můžete vzít své děti, pejsky a celé rodiny na procházku. Například do lesoparku. V Příbrami jsou dva - Padák a Litavka.

Za zvířaty do Lesoparku Litavka

Zrovna v Lesoparku Litavka, kde v prostoru za fotbalovým stadionem již od loňska funguje neveliká obora s muflony a ovcemi kamerunskými, se nedávno objevila nová poznávací tabule, díky které budete vy i vaše děti či vnoučata hned o něco moudřejší.

"Naučíte se totiž mysliveckou mluvu, konkrétně budete vědět, jak se nazývají jednotlivé části těla muflona. Termíny jako je světlo, větrník, toulce nebo například svírák vám už po procházce lesoparkem nebudou cizí. Navíc byla pro výletníky v tomto prostoru už před časem vybudována naučná stezka a poblíž obůrky později i posezení a altán s krbem a skluzavka pro nejmenší děti," láká mluvčí radnice Pavlína Svobodová. Samozřejmostí by už pro návštěvníky mělo být respektování zákazu krmení zvířat. Mohou to myslet dobře, ale nevhodné krmivo se zvířatům často stává osudným. Přinejmenším způsobí nemoc, v horším případě smrt zvířete.

Za poznáváním hub a ptáků se vydejte do Lesoparku Padák

Nové herní prvky pro malé, ale i pro větší návštěvníky se také nedávno objevily v Lesoparku Padák. Mezi zastaveními naučné stezky číslo 6 a 8 byla postavena nová dřevěná informační Věž poznání, kde se na barevných obrázcích naučíte různé druhy hub a ptáků, můžete se vzdělat v rozeznávání stromů a najdete i vyobrazené zvířecí obyvatele lesa.

Městské lesy zaplatily herní prvky

"Pokud nebudete mít štěstí a v lesoparku nezahlédnete živá zvířátka ve volné přírodě, zavítejte do obory Skorotín u Trhových Dušník, kam můžete i se svými dětmi zajet na krásnou procházku," upozorňuje místostarosta Václav Švenda s tím, že ve skorotínské oboře jsou kromě divokých prasat také daňci a mufloni.

Prasata se navíc mohou krmit, takže pokud máte doma například nějaké zbytky chleba, můžete je zužitkovat tímto způsobem. Divočáci jsou všežravci, a tak jim jen tak něco neublíží. Herní prvky pro oba lesoparky financovaly Městské lesy Příbram, celková částka dosáhla výše 56 tisíc korun bez DPH.