Jogurtové rohlíčky, malinové makronky nebo fíkový salám. Zkuste všechno

Vyzkoušejte tradiční baklavu s oříšky uvnitř
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jestli už jste také začali péct vánoční cukroví, možná by se vám hodilo pár tipů, jaké cukroví ještě vyzkoušet. Oblíbené jsou vanilkové rohlíčky nebo vosí úly, ale co takhle zkusit něco, co jste o Vánocích ještě neměli?

Vánoce jsou svátky klidu, ale také všelijakých dobrot. Pečení vanilkových rohlíčků je už sice tradiční a můžete klidně péct všechny recepty, na které jste zvyklí. Ale co takhle pro změnu vyzkoušet něco nového? Po jogurtových rohlíčcích se vám budou sbíhat sliny, stejně tak po malinových markonkách. A co tak kuličky Truffle? Možností, co vyzkoušet, je opravdu hodně. Přejeme dobrou chuť.

Jogurtové rohlíčky

  • 300 g cukr moučka
  • 1 ks čokoládová poleva
  • 1,5 balíčku prášek do pečiva
  • 1 balíček vanilkový pudink
  • 3 ks vejce
  • 400 g polohrubá mouka
  • 240 g choceňský bílý jogurt
  • 1 sklenice olej

 

Utřeme vejce s cukrem, přidáme jogurt, olej a znovu třeme. Nakonec vmícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem a pudinkem. Hmotu vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě teplý korpus přelijeme čokoládovou polevou a vykrajujeme za tepla rohlíčky. Jogurtové rohlíčky můžeme dozdobit bílou čokoládovou polevou.

Baklava se zdravými oříšky

  • 900 gramů listového těsta
  • 150 gramů vlašských ořechů
  • 100 gramů pistácií
  • 150 gramů lískových oříšků
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 150 gramů másla
  • 100 gramů medu
  • 100 ml citronové šťávy
  • 100 ml pomerančové šťávy


Vlašské ořechy, pistácie a lískové oříšky nasekáme na drobno, mletou skořici promícháme s moučkovým cukrem. Následně máslem vymažeme formu nebo pekáč, pokud možno o rozměrech 30×30 centimetrů. Na velikost formy rozválíme zhruba šest plátů listového těsta (listové těsto si před tím nožem rozdělíme na šest dílků). Naspod formy položíme plát připraveného listového těsta, který posypeme pětinou nasekané oříškové směsi, pětinou cukru se skořicí a zhruba dvaceti gramy nadrobno nasekaného másla. Poté přiložíme další plát listového těsta, který opět posypeme ořechovou směsí, cukrem se skořicí a kousky másla. Daný postup opakujeme až do vyčerpání surovin. Vzniklou baklavu vložíme na 45 minut do trouby rozehřáté na 200 °C. Po vytažení z trouby baklavu nožem rozdělíme zhruba na 40 porcí, které okamžitě pokapeme směsí z ohřátého medu smíchaného s pomerančovou a citronovou šťávou. Hotovou baklavu dáme minimálně na hodinu vychladit, poté již můžeme podávat.

Fíkový salám s ořechy

  • 200 g fíků
  • 180 g moučkového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 2 syrové žloutky


Fíky spolu s vlašskými ořechy pomeleme na masovém strojku. Ke vzniklé směsi přidáme nahrubo nasekané mandle, moučkový cukr a dva syrové žloutky. Vše smícháme a z vypracované hmoty vytvoříme čtyři až pět válečků, které zabalíme do potravinové fólie a necháme do dalšího dne ztuhnout v lednici. Poté válečky krájíme na kolečka, podobně jako salám.

Koule Truffle

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 g kvalitní čokolády na vaření
  • 3 lžíce kakaa


Máslo vyšleháme do pěny s cukrem, přidáme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, kakao a rum. Vše dobře promícháme. Vzniklou směs dáme vychladit do ledničky. Následně z ní tvarujeme kuličky, které nakonec obalíme v kakau a vložíme do papírových košíčků.

 

Malinové makronky

  • 65 g cukr krupice
  • 2 ks bílek
  • 110 g najemno mleté mandle
  • 5 kapek růžové barvivo
  • 130 g moučkový cukr

Náplň

  • 100 g bílá čokoláda
  • 50 ml smetana 45%
  • 45 g malinový džem

Smícháme moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypeme stranou do velké mísy. Cca pětinu bílku dáme na stranu, zbytek našleháme, dokud z nich nebude sníh. Přidáme do směsi cukr a kapky barviva. Bílkovou směs budeme postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Nakonec přidáme zbývající bílek, který jsme si dali stranou.

Vzniklou směs nandáme do pytlíku s tryskou. Na plech vyloženy pečicím papírem nastříkáme kolečka o průměru 3 cm a necháme je cca 4-5 hodin uschnout. Předehřejeme troubu na zhruba na 140 stupňů a makronky pečeme cca 10-12 minut. Pak makronky necháme na plechu vychladnout.

 

Mezitím si připravíme vodní lázeň. Do hrnce dáme smetanu a povaříme. Hrnec odstavíme z plotny, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně. Krém necháme vychladit cca 45 minut, pak vymícháme do hladka a přidáme malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promícháme.

Náplň dáme na polovinu makronek a slepíme společně se zbytkem makronek bez náplně (jako linecké slepované). Nakonec necháme vychladit. Makronky skladujeme na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě. Máme pro vás tip: Nejlepší je upéct makronky den před Vánocemi, tak jsou nejlepší, čerstvé a křehké. Jen se zakousnout!


Životní styl

Hobby