Co se stane s prodělečnou nemocnicí v Kladně? "Ředitele vyhodíme," říká Jermanová

Ředitel kladenské nemocnice MUDr. Vladimír Lemon drží certifikát
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jak se daří oblastním nemocnicím Středočeského kraje? Některé jsou ve ztrátě už teď, nejhůř je na tom Oblastní nemocnice v Kladně. Ta i přes poskytovanou špičkovou péči prodělala za rok 2015 celých 185 milionů. Co na to říká nové vedení v čele s Jermanovou? Ředitele nemocnice Vladimíra Lemona chtějí odvolat.

Na to, že máme ve Středočeském kraji pět oblastních nemocnic, není to s jejich hospodařením žádná sláva. Minimálně v Kladně jsou na tom docela bledě, což nám říkal současný ředitel Vladimír Lemon už na konci září. Nové vedení kraje chce hospodaření nemocnic teprve prověřovat, takže do 30. listopadu musely všechny nemocnice kraji předložit soubor dokumentů.

"Jde o dokumenty, jako jsou například seznam platných smluvních vztahů, seznam závazků a pohledávek, aktuální stavy peněžních prostředků na účtech a v pokladně společnosti, platné smlouvy se zdravotními pojišťovnami a také přehled probíhajících a plánovaných investic,“ vysvětlil Martin Kupka (ODS).

S největšími problémy vůbec se potýká Oblastní nemocnice Kladno. Ředitel Vladimír Lemon uvedl, že přestože mají nadprůměrnou péči, pohybuje se nemocnice ve finanční ztrátě. Do nemocnice na Kladně míří i stále víc lidí z hlavního města, přestože tu chybí kardiochirurgie, neurochirurgie nebo traumatologické centrum.

"Přestože máme zde nadprůměrnou péči, od pojišťoven nejsme placeni ani průměrně, údajně na základě jakéhosi historického nastavení. Individuální sazbu za jeden případ máme mnohem nižší než jiné nemocnice," prohlásil Lemon. Hospodářský výsledek nemocnice se podle Zdeňka Seidla (ČSSD) vyšplhal za rok 2015 na minus 185 milionů korun.

Jak situaci vyřeší nové vedení kraje? Jednoduše tak, že ředitele nemocnice chtějí odvolat. Problém ale podle všeho zdaleka není v tom, kdo nemocnici řídí. "Chceme být nemocnicí, kde se každý pacient cítí spokojeně a bezpečně. Proto jsme loni akreditovali. Důvodem byl ale příslib zdravotních pojišťoven, že akreditované nemocnice budou letos zvýhodněny v úhradové vyhlášce. To se však nestalo,“ říká Vladimír Lemon.

Že se nemocnice pohybuje ve ztrátě, rozhodně není jen chyba na jeho straně. Nové vedení kraje to ale zřejmě vidí jinak. "Navrhnutá opatření rozhodně nemají kladenskou nemocnici poškodit v očích veřejnosti. Naopak, chceme tím dát na vědomí, že tu existují nějaké problémy, že o nich víme a že je na rozdíl od předchozího vedení chceme efektivně řešit,“ vyjádřila se nová středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011). Radní už vyhlásili výběrové řízení na nového ředitele nemocnice.