Sociálně slabší maminky omezily pití alkoholu a začaly vařit doma. Díky projektu Společně

Projekt Společně pomohl romským i jiným sociálně znevýhodněným maminkám
 

Do projektu Společně se zapojilo na 1 300 maminek a těhotných ze sociálně znevýhodněných skupin. Přes 60 procent těhotných díky projektu přestalo pít a některé kouřit. Dozvěděly se mimo jiné, jak správně nakupovat a vařit, nebo co jíst v období těhotenství a kojení.

„Společně je ucelený projekt, ve kterém mohly maminky nasbírat spoustu odborných znalostí, praktických rad a dovedností, jak co nejlépe podpořit zdraví své a svého miminka. Ráda jsem se do projektu zapojila,“ uvedla Margareta Iliopulosová z nutriční poradny FitBee. Podobně to vidí i koordinátorka projektu Společně Jitka Tomešová z Thomayerovy nemocnice.

„Těší mě, že se nám podařilo pro maminky připravit tolik aktivit, díky kterým mohou čerpat potřebné informace o správné výživě a životním stylu v době těhotenství a po porodu. Více než pětina z nich dokonce uvedla, že informace, které získaly prostřednictvím projektu, nezískaly nikde jinde a podle poloviny z nich byly pro ně informace jednoznačně přínosné a srozumitelné.“

 

Hlavním řešitelem projektu Společně byl nutriční tým Thomayerovy nemocnice v Praze, projekt měl za úkol podpořit zdravý životní styl u sociálně znevýhodněných matek a těhotných. Partnery projektu byly i Městské části Praha 4 a Praha 5, Ministerstvo zdravotnictví ČR a řada dalších.

 

Romské maminky se naučily dodržovat životosprávu

Do projektu se v Praze zapojilo celkem 1 300 žen, tři ze čtyř uvedly, že se díky aktivitám Společně cítí výrazně lépe. Přes polovinu (62 procent) těhotných a kojících žen snížilo pití alkoholu a slazených nápojů o třetinu. Jen tři procenta přestaly kouřit. Kolem čtrnácti procent matek začalo více vařit domácí jídla. Romské maminky se shodly na tom, že je projekt neuvěřitelně motivoval. „Dalo nám to něco nového, třeba cvičení po porodu. Nutriční terapeutky nám poradily, jak máme vařit a z čeho, jak nakupovat,“ říká Markéta Bodyová z Nízkoprahového klubu Královská louka na pražském Smíchově.

Nutriční tým Thomayerovy nemocnice je podle jeho vedoucí Tamary Starnovské připraven pomoci všem zájemcům ze strany českých měst či krajů a státních i nestátních institucí, které budou chtít pro své maminky podobný projekt připravit.