Zdravé jídlo a dostatek pohybu nejen o Vánocích

Vlevo MUDr. Michala Pelikánová, vpravo Bc. Jana Šulcová
 

Tipy a rady na zdravé stravování nejen během vánočních svátků nám daly diabetoložka Michala Pelikánová a nutriční poradkyně Jana Šulcová.

Můžete nám dát doporučení pro zdravé prožití vánočních svátků?

MUDr. Michala Pelikánová promovala na 2. LF UK v Praze. Má atestace v oboru diabetologie a všeobecné praktické lékařství. Pracovala v diabetologickém centru FN Motol a v soukromé diabetologické ambulanci. Nyní působí na Poliklinice Budějovická (MEDICON a.s.) v Praze 4 jako vedoucí lékařka oddělení diabetologie. 

Bc. Jana Šulcová: Měli bychom si jídlo o svátcích naplánovat. Hlavně jíst pravidelně, nepřejídat se a nezapomínat na pohyb. Můžete si dát pár kousků cukroví dopoledne místo svačiny, ale nepéct cukroví zbytečně mnoho, aby se nemuselo jíst přes moc. K obědu si můžeme dát pečeného kapra, místo smaženého.

MUDr. Michala Pelikánová: Je možné dělat bramborový salát s jogurtem místo majonézy. Nepoužívat příliš mnoho tuku a ke každému jídlu si dát zeleninu. Vůbec nejlepší je novoroční procházka. Nemusíme všechno zakazovat, jsou i různé uzeniny a sýry, které můžeme doporučit. Nejlepší sýr na hubnutí jsou olomoucké tvarůžky.

 

Bc. Jana Šulcová vystudovala obor nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze a v tomto směru se nadále vzdělává. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro redukci váhy. Ve své práci kombinuje nejen akademické poznatky, ale i osobní zkušenosti z boje s nadváhou.

Jaké jsou nejčastější chyby při výživě?

Bc. Jana Šulcová: K nejčastějším chybám patří chybějící snídaně a nedostatečný pitný režim. Doporučuje se 1,5 litru za den. Snídaně by měla proběhnout do hodiny od probuzení. Často lidé snídají až během dopoledne v práci, což je pozdě. Pak si dají malý oběd a k večeru už mají vlčí hlad a luxují ledničku.

MUDr. Michala Pelikánová: Je třeba upozornit, že neexistují zázračné diety. Nikdo nikdy nezhubne, když se nebude hýbat. Žádné tabletky a koktejly sami o sobě snížení váhy neprovedou. Nesmíme podléhat reklamně, že to jde jednoduše. Je potřeba dlouhodobý proces a průběžné sledování. Důležitý je přísun vlákniny, která je v zelenině a celozrnných výrobkách. Vlákninu si můžete představit jako kartáč na lahve, který perfektně čistí střevo. Pomáhá nám tak se zbavit škodlivin a váže na sebe i tuky a cholesterol. Navíc nám v břiše nabobtná, takže dlouho nepociťujeme hlad.  

Klíčová slova: