Vysoký cholesterol můžete zdědit! Ucpané cévy mají i děti

Infarkty postihují i děti, které cholesterol zdědí... Včasná léčba je klíčová
 

Dědičným cholesterolem u nás trpí zhruba jeden člověk ze dvou set. Jenže o tom většinou neví. Mohou ho mít i děti, což je velmi nebezpečné! Zvýšený cholesterol vede k ucpávání cév a následnému infarktu, o čemž se přesvědčil Zdeněk, když zkolaboval před fotbalovým zápasem. Srdcová příhoda je u familiární hypercholesterolemie celkem běžná.

"Bylo mi 8 let, když se mi začaly objevovat bradavičky všude po těle. Dětská lékařka nevěděla, co to je, tak mi udělala odběr. Na základě toho mi zjistila zvýšený cholesterol na hodnotě 27 mmol/l, což je neuvěřitelně moc (pozn. red.: normální hodnota cholesterolu je do 5 mmol/l). Bradavičky byly ve skutečnosti xantomy. Hned potom následovalo vyšetření celé naší rodiny a úplně všichni mimo jednoho mého bratra jsme měli zvýšený cholesterol," vypráví Markéta.

Markéty druhý bratr trpěl zvýšeným cholesterolem stejně jako ona. Zdeněk naplno pocítil ničivou sílu vysokého cholesterolu ve 27 letech, kdy zkolaboval před fotbalovým zápasem. "Kdyby mi spoluhráči neposkytli okamžitou první pomoc, už bych tady nebyl. Byla to ucpaná céva u srdce, která se mi ucpala právě díky cholesterolu. Až tehdy jsem si uvědomil, že to je opravdový problém. Je to šok a život se úplně obrátí," říká Zdeněk.

Dědičný cholesterol neboli "familiární hypercholesterolemie" je metabolická porucha, trpí jí zhruba jeden člověk ze dvou set. "Zatím jsme diagnostikovali asi 20 procent ze všech odhadovaných osob s touto chorobou. Máme účinné léky, které dovedou hladinu cholesterolu v krvi snížit. Povede se to až v 80-90 procentech všech případů. Důležité je nemoc včas podchytit,“ vysvětluje MUDr. Michal Vrablík. Naopak neléčený vysoký cholesterol vede k rozvoji aterosklerózy. Ta může vést k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici už mezi 20. a 45. rokem života.

V rámci letošního týdne FH (tento týden od 19. do 23. září) testovali lékaři zaměstnance pěti velkých firem, což bylo asi 200 lidí. Z výsledků za první dva dny vyplynulo, že i mladí lidé mají hladinu cholesterolu na hraně nebo mírně zvýšenou. Pokud ale mají i vyšší hladinu ochranného cholesterolu, nemusí to ještě být rizikové. U dvou žen byla zjištěna familiární hypercholesterolemie a už jsou objednány na další vyšetření.

 

Kokosový olej je zdravý? Mýtus!

Ať už léčba vysokého cholesterolu dědičného, nebo toho „standardního“ musí být léčena komplexně. Vedle správných léků má zásadní význam výživa. Podle nutriční terapeutky Věry Boháčové jde hlavně o správné tuky a oleje.

"Největším omylem vůbec je to, že kokosový olej je zdravý. Jenže obsahuje 90 procent nasycených mastných kyselin, které v těle rozhodně nechceme. Stejně tak další tropické tuky jako palmový olej. Naopak vhodné jsou tuky s nenasycenými mastnými kyselinami jako řepkový, olivový nebo slunečnicový olej. Ale pozor, slunečnicový olej se nehodí na tepelnou úpravu, spíše na studenou kuchyni," bourá zažité mýty nutriční terapeutka.

Nasycené mastné kyseliny se mohou nacházet třeba i v polevách na sušeném ovoci, v musli tyčinkách, ale samozřejmě i v másle a sádle. "Dalším velkým mýtem je třeba užívání třtinového cukru místo normálního. Není mezi nimi vůbec žádný rozdíl, je to stejná sacharóza. Obojí bychom měli omezovat. Obecně je dobré dát si pozor na všechny cukrovinky a pekařské výrobky," vyjmenovává Boháčová. Jak by měla vypadat ideální strava? "Minimálně pětkrát za den ovoce a zelenina, zakysané mléčné výrobky, rostlinné tuky a oleje, přírodní oříšky. A pak samozřejmě omezit smažení a solení," dodává.

Myslíte si, že vysokým cholesterolem trpí obézní lidé? Tenhle mýtus je mezi lidmi hodně rozšířený. Jenomže lidi se zvýšeným cholesterolem mohou být hubení a hrozí jim úplně stejná rizika. "Cholesterol a obezita spolu vůbec nesouvisí. Ba naopak, lidé se zvýšeným cholesterolem v krvi bývají velmi hubení. Možná i proto, že často musí dodržovat zdravotní dietu," vysvětluje MUDr. Michal Vrablík.

A co vy, už jste se vydali za lékařem nechat si změřit hladinu cholesterolu?