Dejte si lžíci rybího oleje. Už má úplně jinou chuť

Dejte si denně lžičku rybího oleje. Doplníte důležité živiny a pochutnáte si
 

Jesliže jste starší ročník, určitě si pamatujete na doby, kdy vám rodiče jako dítěti vnucovali lžíci rybího oleje pro zdraví! I když není zrovna kdovíjakou pochoutkou, obsahuje rybí olej omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí, a tělo si je neumí samo vyrobit. O to víc byste ale měli jeho konzumaci zvážit dnes, kdy některé ryby obsahují toxiny a rtuť.  Rybí olej navíc zdaleka nechutná jako dříve, na výběr je spousta příchutí. 

Rybí olej má ve skutečnosti dlouhou historii, která sahá až do šestnáctého století v Anglii. Tehdy rybáři používali právě rybí olej na poranění nejrůznějšího rázu, nachlazení nebo dokonce jako mast proti kožním nemocem. Že je olej z ryb prospěšný zdraví, to už se tedy tušilo odjakživa. Ale protože nikomu nechutnal a nebyl tak kvalitní, lidé ho jednoduše nejedli. 

Proč je rybí olej vlastně tak prospěšný tělu? A potřebujeme ho vůbec? 
Zmiňované polynenasycené omega-3 mastné kyseliny jsou životně důležité, protože jsou stavebním kamenem všech buněk v těle. Pokud zajdeme trošku do detailů, z těchto mastných omega-3 kyselin jsou nejdůležitější kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Vědecké studie dokazují, že právě tyto látky jsou zdraví mimořádně prospěšné. Kdo k tomuto zdroji přístup nemá, měl by používat doplňky stravy.

 

"Rybí olej má pro uživatele opravdu velkou škálu benefitů. Pokud jde o děti, je možné ho dětem dávat kdykoliv od šesti měsíců. Vitamin D hraje důležitou roli v udržení normálního stavu kostí a zubů. Navíc se zjistily i jeho extraskeletální účinky. To znamená, že spolu s vitamínem A přispívá k odolnému imunitnímu systému," vysvětluje primářka MUDr. Eva Daňková z Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity – IMMUNIA. 

"Nízké hladiny vitamínu D byly rozpoznány u řady autoimunitních chorob. Zejména v ekonomicky vyspělých státech se šíří epidemie hypovitaminózy D, která je spojovaná s narůstající obezitou. V rybím oleji je dále vitamin E, který chrání buňky před oxidativním stresem. Mastné kyseliny EPA a DHA zase přispívají k správné činnosti srdce. DHA je prospěšná k udržení normální činnosti mozku, DHA a vitamin A přispívají k udržení dobrého stavu zraku," dodává Daňková.

 

Proč tedy nejíst ryby? Nestačí to? 

Rybí olej značky Möller's vstupuje na český trh

Někoho napadne, že než do sebe tlačit rybí olej, který přece vůbec nechutná tak dobře, je lepší udělat si rybu. To by byla jistě pravda, jenomže to by nesměly být některé typy ryb přenašečem toxických látek. Opravdu zejména větší ryby, které jsou na vrcholku potravinových řetězců, mají v sobě velké množství rtuti a dalších toxinů. Uměle chované ryby jsou zase už ochuzené o některé důležité látky.

 

Dávkování rybího oleje samostatně má tedy řadu výhod. Nejenom, že do sebe nedostanete nechtěné toxiny, ale rybí olej dnes i skvěle chutná. I když většina pamatuje na ošklivou chuť oleje, prošel rybí olej po chuťové stránce přímo revolucí. Rybí olej už nestraší rybím odérem ani nechutná tak špatně, jak jste si ho pamatovali. Tak třeba výrobky rybího oleje Möller’s z tresčích jater několikrát získaly prestižní ocenění „Výjimečná chuť“. Rybí tuk a látky v něm obsažené jsou tělu velmi prospěšné pro správné fungování mozku a zraku, pro zdravé kosti a zuby, ale i pro celkově silný imunitní systém. 

Značku Möller’s založil v roce 1854 lékárník Peter Möller, který odhalil souvislost mezi nízkou nemocností obyvatel norského pobřeží a konzumací rybího oleje.