Na věku nesejde. Revmatoidní artritida napadá klouby vlastního těla

Zákeřná nemoc napadá klouby v těle
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nezáleží na tom, jestli je vám dvacet nebo čtyřicet. Zákeřná nemoc napadající klouby v těle vás může ochromit v každém věku. Revmatoidní artritida mnohdy vede k trvalé invaliditě. Každý rok přitom přibyde 4 tisíce lidí, kteří se s touto nemocí potýkají.

Co to je revmatoidní artritida? Je to zánětlivé autoimunitní onemocnění. První příznaky se mohou objevit mezi 30. a 50. rokem života, jde o poškození kloubů. „Znamená to, že imunitní systém člověka napadá klouby vlastního těla a vyvolává chronický zánět, ten klouby trvale poškozuje. Neumíme zatím popsat přesné příčiny, proč se takto tělo zachová. Určitou roli mohou hrát dědičné faktory, spouštěčem může být prodělaná infekce nebo třeba kouření,“ popisuje MUDr. Jiří Vencovský, předseda České revmatologické společnosti ČLS JEP.

Přední český ortoped profesor Tomáš Trč nám vysvětlil, jak fungují klouby a co jim schází, když fungovat přestanou.

Revmatoidní artritidu poznáte tak, že jsou klouby ztuhlé a jsou na nich bolestivé otoky. Postihuje jak drobné klouby rukou a zápěstí, tak velké klouby kolene, ramene, kyčlí nebo krční páteře. Bohužel může nemoc zasáhnout i vnitřní orgány nebo oči. Nemoc je zatím nevyléčitelná, ale pomáhá včasná a moderní léčba. Podávání takzvaných biologických léků umí zmírnit příznaky.

„Léčba je celoživotní, pacient musí neustále dostávat léky. Na začátku ho léčíme intenzivně všemi prostředky až do doby, než ho dostaneme do bezpříznakového období, jen tak můžeme zamezit dalšímu poškození kloubů,“ vysvětluje profesor Vencovský.

 

Může člověk s touto nemocí léky vysadit?

Snad každého napadne otázka, jestli je nemoc skutečně nevyléčitelná, jestli je potřeba brát léky celý život. „Některým pacientům, kterým léčba pomůže, se snažíme postupně snižovat podávané dávky léků. U některých to jde, ale většina nemocných potřebuje léky dlouhodobě. Když se léky vysadí (například kvůli nějakému zákroku), nemoc se může vrátit, ale nemusí. V současnosti to zkoumáme v řadě výzkumných oddělení,“ říká k tomu MUDr. Jiří Vencovský.

 

Spolupráce lékaře s pacientem je na prvním místě

Když máte problémy s touto nemocí, je více než důležité se do léčby sebe sama aktivně zapojovat. Informovat se o této nemoci, dodržovat doporučení lékaře, a přestože je to nemoc bolestivá, více se hýbat. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Arnoštové mají klíčovou roli pacientské organizace, kde se pacienti vzájemně motivují, ale i se dozvídají další informace. „V současné době se na Ministerstvu zdravotnictví konají pravidelná setkání s pacientskými organizacemi, pro jejich podněty byl zřízený speciální e-mail propacienty@mzcr.cz.

 

Revma liga – pacientská organizace vede osvětovou kampaň

Do organizace pro pacienty Revma liga se zapojilo už přes 380 členů, organizace působí v osmi regionálních klubech po celé republice. V rámci Středočeského kraje působí klub Revma liga na Praze 2. Pro své členy pořádá například procházky, relaxační víkendy nebo společné cvičení. Letos na nemoc upozorňuje také kampaň Revma výzva – druhé podání. Jejím symbolem se staly speciální rukavice, které mají simulovat postižené ruce revmatika.