VZP zakročila proti předraženým plenám pro dospělé. Teď jich dostanete víc a zdarma

Pleny pro dospělé slouží starším lidem, kteří mají problémy např. s úniky moči
 

Dodavatelé inkontinenčních pomůcek začali dávat nemocnicím tučné bonusy. Díky tomu vydělaly jak nemocnice, tak dodavatelé. Prodělala na tom však Všeobecná zdravotní pojišťovna, a to v řádech miliard. Ty by přitom mohla investovat třeba do léčby nádorovitých onemocnění. Od prvního listopadu proto VZP stanoví limity pro úhradu inkontinenčních pomůcek.

Inkontinenční pomůcky jsou například pleny pro dospělé, které trápí úniky moči. U nás v Česku hradí tyto pomůcky Všeobecná zdravotní pojišťovna asi 230 tisícům lidí. V katalogu VZP je celkově přes 800 výrobků včetně pomůcek bez doplatku. VZP utratila loni za inkontinenční pomůcky kolem 1,52 miliard korun.

„Problém však nastává v okamžiku, kdy dodavatelé inkontinenčních pomůcek poskytnou zpětné bonusy nemocnicím. V praxi to vypadá tak, že nemocnice zaplatí za nákup pomůcek od dodavatele například 1 987 000 korun. Dodavatel však poskytnul nemocnici bonus výši 25 procent. To znamená, že dodavatel i nemocnice může z této částky čerpat 497 000 korun na základě rámcové smlouvy,“ říká k tomu Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP. Přeloženo pro našince: Bonus se rozptýlí mezi dodavatele a nemocnici, i když vůbec neměl vzniknout.

 

VZP se nenechá okrádat. Od listopadu jsou v platnosti zákonné limity

Všeobecná zdravotní pojišťovna však díky takovému manipulování s bonusy prodělá i jednu miliardu ročně z nákupu inkontinenčních pomůcek. Ty by přitom mohla VZP investovat například do nákupu většího množství pomůcek anebo je investovat do pacientů, kteří trpí nádorovitými nemocemi. Z toho důvodu vchází od 1. listopadu tohoto roku nový Zákon 48/1997 Sb., který stanoví limity pro úhradu inkontinenčních pomůcek. Limit bude daný výší finační částky a počtem kusů.

 

Co z toho plyne pro pacienta?

Od listopadu již VZP nehradí předražené inkontinenční pomůcky. To jsou ty, které jsou výrazně dražší než úplně stejné pomůcky (stejná značka, vlastnosti), ty levnější VZP i nadále hradí. Díky tomu ušetří pojišťovna zhruba 140 milionů. Ty si ale nenechá, vydá je naopak za to, aby měli klienti více kusů plně hrazených pomůcek. Platí to i pro lidi, kteří naráželi na finanční limit – teď dostanou plně hrazených pomůcek více. „VZP nikdy nebude hájit zájmy výrobců a dodavatelů, ale zájmy 6 milionů svých klientů,“ uvedl k tomu Tichý.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podobně naložila již dříve s kardiologickými materiály, takže inkontinenční pomůcky jsou další na řadě. Nelíbí se to pochopitelně dodavatelům a některým nemocnicím, které bonusy čerpaly. Pro samotné pacienty je to ale obrovský přínos.