Jak staré jsou vaše cévy? Zjistěte svůj cévní věk, než vás klepne pepka

Cévy jsou všude po těle. Vlivem špatného životního stylu se mohou ucpávat. Jak staré jsou ty vaše?
 

Zdravé srdce a cévy jsou doslova základem života. Ucpané cévy a infarkty nejčastěji vedou ke smrti. Od tohoto týdne můžete zjistit svůj "cévní věk" v jedné z 250 lékáren.

Nemoci srdce a cév patří mezi častou příčinu smrti, takže se jejich stav rozhodně hodí znát. Mělo by to být vlastně samozřejmostí. Mimo návštěvy doktora můžete přijít tento týden do kterékoli lékárny Alphega, kde si necháte zdarma zjistit takzvaný cévní věk pomocí speciálního přístroje.

 

Kolik let je mým cévám?

Přístroj pro zjišťování cévního věku je v České republice vůbec poprvé, proto ještě není rozšířený do všech krajů. Pomocí přístroje se dá zjistit, zda cévy nestárnou rychleji, než by odpovídalo věku člověka. "Stárnutí cév je spojené s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. Takže čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší ukazují cévní věk," komentuje koordinátorka akce PharmDr. Hana Chudobová. 

Jakmile se otestujete, budete vědět, jestli vám hrozí rizika kardiovaskulárního původu. Pokud ano, je na čase neprodleně zajít za lékařem. "Když jsou hodnoty alarmující, testovaný člověk by měl zajít s vytištěnými výsledky za lékařem, my rovnou doporučíme konkrétního specialistu v daném kraji," říká MUDr. Kateřina Uxová.

Zjistit svůj cévní věk můžete až do června 2017. Není tedy kam spěchat. Lékárny jsou již od 17. října přístupné na 250 místech po celé republice, najděte si tu svou. V Praze se můžete přijít otestovat do ulice Spálená 12. Do Středočeského kraje se přístroj dostane po Novém roce. 


Podle kardiologů se za posledních 10 let úmrtnost v důsledku nemoci srdce a cév snížila o 20 procent, hraje zde však roli včasná diagnostika. Často je třeba snížit hladiny cholesterolu a regulovat krevní tlak.

Co dělat dál? 

I když se to mnohým nebude líbit, zásadní jsou vhodné stravovací návyky, sport, pozitivní vliv může mít i snížení tělesné váhy. "Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků," uvádí MUDr. Norbert Král, předseda Mladých praktiků.