Movember ve znamení zarostlých chlapů. Tento měsíc se muži neholí!

Movember je ve znamení vousů, knírů a fousečků
Zobrazit fotogalerii (7)
 

I letos probíhá akce Movember, kdy se muži neholí. Nechávají si malý knírek nebo zarostlou divočinu. Tímto počinem dávají najevo solidaritu s nemocnými. Cílem celosvětové akce je totiž zvýšit povědomí o rakovině prostaty. Kampaň podporují i středočeské nemocnice.

Movember je celosvětová kampaň, kdy se muži na jeden měsíc přestanou úplně holit. Výsledkem jsou pak fotky knírů, knírků a přerostlých vousů. Ty pak mohou muži dát třeba na sociální sítě a spolu s fotkami šířit povědomí o rakovině prostaty. Stejně tak mohou na dotazy typu „proč se neholíš?“ odpovědět, že je tento měsíc Movember. Tak přinutí lidi ve svém okoli zajímat se o rakovinu prostaty víc.

 

Co je rakovina prostaty a koho postihuje?

Je to jeden z nejčastějších zhoubých nádorů, které se u mužů objevují. Jde většinou o muže starší 50 let, mohou však být i mladší. U nás tímto nádorem ročně onemocní na 7 000 mužů. Rakovinu prostaty ale vůbec není lehké rozpoznat! Nemá totiž prakticky žádné příznaky.

 

Co může být vodítkem? „Rané stadium rakoviny prostaty se obvykle neprojevuje žádnými obtížemi a časný záchyt je tak možný jen při preventivním vyšetření. Větší, již pokročilé nádory prostaty mohou způsobovat potíže s močením. Ty se ale často pojí spíše s jiným onemocněním prostaty a nejsou tedy stoprocentně směrodatné. Další příznaky již pokročilého nádorového onemocnění jsou bolesti či krev v moči,“ popisuje příznaky nemoci MUDr. Martin Šmakal z onkologického oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově, která se do projektu aktivně zapojila.

 

Čím dřív se na to přijde, tím rychleji je to pryč! 

Je podstatné přijít na rakovinu prostaty co nejdřív, jedině tak bude léčba úspěšná a předejde se nejhorším komplikacím. „Časný záchyt rakoviny prostaty je možný při preventivním vyšetření, jehož součástí je pohmatové vyšetření prostaty přes konečník a odběr krve, při kterém zjišťujeme zvýšené hodnoty prostatického specifického antigenu (PSA),“ vysvětluje prevenci lékař onkologie benešovské nemocnice.

 

Do projektu se zapojily středočeské nemocnice

Akce Movember má celosvětové měřítko, ve Středočeském kraji se zapojila například Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově, Fakultní nemocnice Motol na Praze 5, nemocnice v Hořovicích a také Fakultní nemocnice v Plzni.

 

Na kolik vás vyjde vyšetření?

Do nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově se mohou přijít muži vyšetřit, nechat si odebrat krev a podstoupit vyšetření PSA. Odběr je prováděn na odběrovém boxu benešovské nemocnice (pavilon D, přízemí) a trvá jen 5 minut. Vyšetření v listopadu zde stojí pouhých 150 korun.

 

„Je třeba upozornit, že hodnoty PSA mohou být nespecificky zvýšeny, pokud před odběrem došlo k mechanickému dráždění prostaty - např. pohlavní styk, jízda na kole, jízda na koni apod. Pacienti by se proto měli před odběrem těmto aktivitám vyhnout,“ dodává k vyšetření RNDr. Jana Kalousová, primářka oddělení klinické biochemie.  

Nechte si i vy narůst kníra a podpořte kampaň Movember! Nebo si vy sami zajděte na vyšetření – podceňovat rakovinu se nevyplácí.