Vyrobte si lék na bolest v krku: Recept na domácí pastilky

Vyzkoušejte horké nápoje, které ještě neznáte
 

Zrádné počasí a zima zalézající do kostí, to je situace za okny posledních dnů. A bude hůř. Většina lidí už teď prská, kašle a souží je bolesti celého těla. Virózy nebo bakterie, obojí dovede pořádně znepříjemnit život a fronty v lékárnách jsou ubíjející. Vyrobte si doma vlastní lék proti bolesti v krku, který funguje. Poradíme vám, jak na to.

Na krk pomáhá hodně věcí. Nejlepší a ozkoušený je například Priznicův obklad, ten sestává z igelitu, mokrého kapesníku a šátku (šály). Připravte šátek, který by měl být bavlněný a zahřívat, ne průsvitný a slabý. Na něj dáte do středu igelitový sáček. Na něj položte mokrý kapesník namočený ve studené nebo vlažné vodě. Lépe studené. Obklad obmotejte kolem krku a nechte působit několik hodin, ležte v teple.
Na krk pomáhá řada roztoků i kloktadel. Vyrobit si je můžete sami doma, stejně jako čaje.

Solné kloktadlo
Jako první si můžete vyrobit kloktadlo, dejte si do něj mořskou sůl. Ta působí antisepticky a snižuje otok čerpáním vody z oteklých tkání. Do 250 ml teplé vody přidejte kávovou lžičku stolní nebo mořské soli. Nechte rozpustit. Kloktejte po dobu 30 sekund a pak vyplivněte. Opakujte podle potřeby, ale ne častěji než po hodině.

Chilli kloktadlo
Místo soli přidejte do 250 ml vody asi 10-20 kapek Tabasco omáčky, nepřežeňte to. Záleží to na pálivosti. Tabasco funguje podobně jako kapsaicin, který pomáhá při léčby bolesti a má antivirové vlastnosti. Musí to ale být Tabasco omáčka. Roztok nepolykejte.

Kloktadlo s jablečným octem
Kyselina obsažená v jablečném octu dovede zabít bakterie, proto si přidejte jednu polévkovou lžíci octu do 250 ml vody. Kloktejte asi 3x denně, po dobu 30 sekund.

Kloktadlo s jedlou sodou
Protože je jedlá soda extrémně zásaditá, může pomoct zklidnit bolesti v krku. Je účinná, pokud nemáte jablečný ocet. Soda je antibakteriální, protože mění pH našeho hrdla. Do hrnku přidejte půlku lžičky sody a půlku lžičky soli. Kloktejte každé 2 hodiny.

Medové kloktadlo
Jestli máte rádi sladké, ideální je pro vás medové kloktadlo. Stačí do kteréhokoliv výše uvedeného kloktadla přidat lžíci medu anebo také citrónu. Můžete použít oboje naráz. Med dobře působí proti bakteriím a zklidňuje, protože čerpá vodu ze zanícené tkáně. Citrón zase obsahuje vitamin C a navíc působí také proti bakteriím a virům. Med by neměly dostávat děti mladší jednoho roku.

Pijte hodně čaje. Co pomáhá nejvíc?

  • Med a citron.
  • Kajetánský pepř.
  • Zázvorový čaj.
  • Hřebíčkový čaj.
  • Lékořicový čaj či kořen lékořice.
  • Celá skořice přidaná do čaje.

 

Vyrobte si také domácí pastilky proti bolesti v krku
Budete potřebovat: 

  • půl lžičky prášku kořene proskurníku lékařského
  • půl šálku prášku kůry jilmu plavého
  • čtvrtinu šálku horké vody
  • med

 

Prášek kořene proskurníku necháte rozpustit v horké vodě, jelikož bývá obvykle na větší kousky. Pak přidejte 2 lžíce medu. Směs přelijte do misky a odstraňte zbytky. Přidejte do směsi prášek kůry jilmu plavého. Rukou směs spojte dohromady. Vytvarujte malé kuličky. Směl by měla stačit na 20 pastilek proti bolesti v krku.

Až budou pastilky vytvarované, můžete je jemně obalit v prášku jilmu plavého, aby nelepily. Dejte pastilky na talíř a nechte je vysušit alespoň jeden den. Pak můžete pastilky ještě zabalit jako bonbóny do alobalu. Skladujte na chladném místě, třeba v ledničce nebo špajzce. Pastilky by se měly spotřebovat nejpozději do půl roku. Jsou určené pro dospělé, malé děti by se jimi mohly zadusit.

KAM DÁL: Architektura Prahy pod vlivem Habsburků. Za krásné město vděčíme odvržené monarchii.