Přestaňte s kouřením a pitím alkoholu jednou provždy

Kouření zabíjí...Zákaz kouření bude platit (nejen) ve všech hospodách
 

Tak ode dneška nepiju a od zítra nekouřím. Určitě tyhle dvě věty moc dobře znáte, protože si je opakujete pokaždé, když se s kamarády pořádně přiopijete a následující den nemůžete chodit. Jestli se chcete zbavit těchto nešvarů jednou provždy, držte se našich rad.

Kouření a pití alkoholu jde často ruku v ruce a je obtížné se toho zbavit. Ale když se to konečně povede, měli byste se cítit osvobozeně a nezávisle. Jak na to?

Zapište si negativa, která plynou z pití a kouření

Sepište si, jak se cítíte, když si zapálíte nebo když se napijete alkoholu. Možná zažíváte pocit uvolnění, relaxace. Možná se chcete zbavit stresu. Napište si to. Stejně tak ale sepište všechny negativní účinky, jako je kocovina, pocit dušnosti. Zkuste najít všechna negativa, která vám kouření a pití přináší. Může jít o to, že jste přestali kvůli kouření cvičit nebo se cítíte úzkostně, pokud si nezapálíte. Zamyslete se, kolik peněz vás stojí tabák, alkohol.

Najděte svoje spouštěče

Uvědomte si, co u vás spouští závislost. Zapisujte si to během dne v momentě, kdy kouříte nebo pijete. Je to posezením v hospodě, působením ostatních lidí? Přináší vám to pocit výjimečnosti? Nebo se pak cítíte víc sexy a přitažlivě? Důvody mohou být různé, někdo si naopak zapálí nebo se napije v momentě, kdy cítí úzkost a rozrušení. Odhalte své spouštěče a zaznamenejte si je.

 

Udělejte změnu

Napřed se zbavte všech návykových látek v bezprostřední blízkosti. V domě nebo bytě nemějte žádný alkohol ani tabák nebo cigarety. Požádejte i ostatní členy domácnosti, aby vás podpořili tím, že budou udržovat vaše obydlí bez alkoholu i cigaret. Zbavte se také všeho, co vám závislost připomíná – mohou to být oblíbené popelníky, placatky, zapalovače, panáky. Změňte své rituály, místo ranní kávy s cigaretou si třeba připravte snídani.

Přestaňte s kouřením ze dne na den podle speciálního návodu.

Nechoďte tam, kde se kouří a pije

Trávit čas na místech, kde se kouří a pije, rozhodně závislosti nepomůže. Nejlepší je vyhnout se barům a dalším místům, kde jsou alkohol a cigarety na denním pořádku. Vyberte si nekuřácké restaurace (ve smíšených se obvykle kouří, což proniká i do nekuřáckého prostoru) a také nekuřácké hotelové pokoje nebo vlakové kupé. Nebudete tak mít nutkání ke kouření.

Vyhýbejte se situacím, které u vás spustí kouření nebo pití

Pokud to jde, vyhněte se pocitům, jako je zlost, úzkost, stres, pocity samoty... Tyto situace vás mohou uvrtat ještě hlouběji do vaší závislosti. Naučte se ventilovat svůj stres jinak, třeba sportem, procházkou, dopřejte si odpočinek, jezte pravidelně během dne. Vzpomeňte si, že se nemáte stresovat, ale relaxovat a nenechat se vyvést z míry.

Odměňujte se

Zkuste se odměnit za dobré výsledky. Můžete si třeba koupit něco nového nebo si dopřát cvičení či kosmetiku. Nebo zajít na oblíbený hudební koncert nebo sportovní zápas. Záleží na tom, co vás zajímá. Snažte se vnímat to pozitivně a odměňujte se za svoje pokroky.

Jak zvládnout absinenční příznaky

Normální příznaky abstinence zahrnují třes, únavu, nevolnost, bolesti hlavy, deprese. Někdy to jde zvládnout, ale spousta lidí to nezvládne a raději sáhne po svém tabáku nebo alkoholu. Můžete mít i těžké neurologické problémy. Pokud máte takové projevy, vyhledejte lékařskou pomoc. Zvažte detoxikaci pod lékařským dozorem.

Získejte léky na předpis

Na předpis můžete dostat léky na léčbu závislosti na alkoholu, například naltrexon, campral a disulfiram. Léky mohou pomoci s abstinenčními příznaky. Někteří lidé musí končit se závislostí postupně, jiní to zvládnou za pomoci „šokové metody“. Lékař by vás měl vyšetřit a zvážit, kterou metodu budete potřebovat vy.

Zkuste terapeuta

Diskutujte s ním o svých emocích a pokuste se mu odkrýt co nejvíce ze svého soukromí. Jedině tak vám může pomoci pochopit, proč se nemůžete závislosti zbavit. Za pomoci terapeuta a léků to dokážete!