Antibiotika nejsou lentilky. Za rostoucí rezistenci na ATB si můžeme sami

Čím víc antibiotik užíváme, tím méně nám budou do budoucna účinkovat
Zobrazit fotogalerii (5)
 

KOMENTÁŘ - Antibiotika jsou úžasná, tedy pokud je skutečně potřebujeme. Jenže rozeznat, kdy je opravdu nutné ATB nasadit, je věc druhá. Lékař často podléhá lákavým nabídkám farmaceutických společností nebo tlaku vyděšených pacientů. Na ATB ale vzniká nebezpečná rezistence. Proč? Jedním z důvodů je i to, že bereme antibiotika dost často zbytečně. 

Když člověk onemocní, je to vždycky nepříjemné. Kapesníky v posteli, pod postelí, na zemi a v každé kapse, nosní sprej, sirup na vykašlávání, stříkadlo do krku, obklady, čaje... Toho se chce každý zbavit co nejdřív.

Někteří lékaři nám tvrdí, že bez antibiotik se vyléčit nedokážeme. Jestliže je nemoc bakteriálního původu, tak mohou antibiotika pomoci, ale jestli virového, tak nemají smysl. To se zjišťuje tak, že vás lékař pošle na CT - sestřička vás píchne do prstu a do pár minut ohlásí, jestli jsou antibiotika nutná, nebo ne.

Jenomže ne všichni na tohle slyší. Hodně lidí, někdy i rodiče malých dětí, naléhají, že chtějí pro sebe nebo pro své děti "to nejlepší". Mají dojem, že si antibiotiky uleví. To, že v konkrétním případě ATB nepomohou a že lékař má víc zkušeností než oni, už lidi nezajímá. Doktor si to s nimi samozřejmě nechce rozházet, a tak raději antibiotika napíše. Ale jakmile se dveře zavřou, má špatné svědomí. Přinejmenším by ho mít měl.

Potom je i situace opačná, někteří lékaři mají z předepisování antibiotik (a jiných léků) tučné provize od farmaceutických společností. Jestli vám někdo bude naopak ATB nutit, rozhodně si nechte provést CT test anebo zkrátka antibiotika odmítněte.

 

Antibiotika nejsou lentilky

I když je nemoc bakteriálního původu, nejsou antibiotika za každou cenu nutná. Ne nadarmo se říká, že léčená nemoc trvá týden, neléčená sedm dní. A co víc, spotřeba antibiotik v Česku stoupá, polykáme vůbec nejvíce antibiotik v rámci Evropy. Že je vám to jedno? Jenomže se zvýšenou konzumací vzniká i zvýšená rezistence na ATB. Prohlédněte si fotogalerii!

Funguje to asi tak, že na látky obsažené v ATB si tělo vytvoří rezistenci a tyto látky pak už nebudou účinkovat. Do roku 2050 se očekává v důsledku neúčinnosti antibiotik až 10 milionů úmrtí za rok, což je docela hodně. Jak bojovat proti čím dál větší rezistenci? Ve světě vznikla britská kampaň Strážce antibiotik. Kampaň už teď podporuje 19 zemí.

 

Takže brát, nebo nebrat?

Je samozřejmě na vás, jestli budete brát antibiotika na každou chřipku. Ale možná, že když si lehnete v klidu do postele a nemoc vyležíte a pořádně se prospíte, budete za deset dní zdraví jako rybka.

Zvážit byste měli i omezení konzumace některých potravin, zejména masa. Hospodářským zvířatům byla donedávna podávána antibiotika, nově jsou jim podávána antimikrobika za cílem snížení obsahu antibiotik, které se pak vyskytují v mase. Antibiotika se ve velkochovech dávají plošně nemocným zvířatům, ta pak přijímáme my v potravě - přečtěte si o tom více.

Odborníci umí rezistenci na ATB řešit, je to ovšem celosvětový, složitý a nákladný proces. Je na každém z vás, jak bude rezistence na ATB pokračovat.