Jedovatým plynem se otráví stovky lidí ročně

Důkladně se braňte proti nakažení chřipkou a nechoďte mezi lidi
 

Už je pořádně chladno a většina lidí doma přitápí. Málokdo si ale uvědomuje rizika vytápění domácnosti, pokud si nenechá zkontrolovat komín nebo plynový kotel. Oxidem uhelnatým, který není vidět na pohled, se za poslední tři roky přiotrávilo 360 lidí a ročně na otravu 150 lidí zemřelo.

Už je skoro prosinec a není se čemu divit, že většina lidí chce, aby měli doma dostatečně teplo. To vyžaduje kontrolu plynového kotle nebo kamen a komínu v případě domu. Dokonce i tak triviální věc, jako je zatopit si doma, ale může mít fatální následky.


Plyn není vidět, smrt je rychlá
Oxid uhelnatý je plyn, který vůbec nepoznáte. Mohl by ale unikat právě při kontrole topných systémů. Je to nedráždivý plyn bez zápachu. Může se projevit třeba tak, že okamžitě upadnete do bezvědomí, a to bez nejmenších náznaků na omdlení. Pak už musíte mít štěstí, aby vás někdo našel včas. V opačném případě hrozí rychlá smrt.

Někdy můžete mít štěstí a mohou se objevovat počáteční příznaky otravy. To jsou pak bolesti hlavy, závratě, rozostřené vidění, pocity na zvracení. Takový stav nesmíte podceňovat a ihned musíte intenzivně větrat a opustit prostor. I v tomto případě lehkých závratí je vhodné přivolat lékaře, otrava oxidem uhelnatým totiž postupuje rychle. Vývoj od prvních příznaků k bezvědomí může přijít v okamžiku.

"Když na sobě člověk vypozoruje první příznaky otravy, padají na něj mdloby a cítí, že to nezvládne, urychleně musí zavolat na 112. To je linka, která se automaticky spojí i s hasiči, takže na místo dojedou všechny jednotky. Jako první místo pozdravu a zdvořilostí řekněte rovnou svoji adresu, to je v tu chvíli nejdůležitější. Otrava plynem může být až nebezpečně rychlá, takže když máte jen podezření, že něco není úplně v pořádku, volejte ihned - lepší je ujistit se, že jste v pořádku, než zemřít otravou. Jinak samozřejmě platí okamžitě přestat topit a větrat," říká tiskový mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.


Pozor na kotel, musí být utěsněný!
Za poslední tři roky se přiotrávilo oxidem uhelnatým 360 lidí, vyplývá to z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lékaři vykázali za poslední tři roky diagnózu "otrava oxidem uhelnatým" celkem v 1 092 případech, což rozhodně není málo. Pokud se někdo jen přiotráví, může se uzdravit, ale náklady na léčbu závisí od stavu, ve kterém je člověk nalezen. V tomto případě si léčba jen za poslední tři léta vyžádala 12,5 milionu korun.

Bohužel na otravu můžete také zemřít, pokud omdlíte a nikdo vás nenajde včas. Ročně zemře 140 až 150 lidí, vyplývá to z dat České společnosti hyperbarické a letecké medicíny. Nejčastější příčinou je výskyt plynu v domácnostech, kde není utěsněný plynový kotel, jsou špatně odvětraná kamna nebo zanesené komíny. V zájmu vlastní bezpečnosti byste si tak měli zajistit pravidelné kontroly.