Očkuje se 90 procent lidí. Proti čemu se očkují, ví jeden člověk ze sta

Například místo jednorázového příspěvku na pořízení ordinace by praktici spíš uvítali dlouhodobou podporu ve formě trvalé finanční bonifikace zdravotních pojišťoven za neatraktivitu venkova
 

Je očkování novodobý trend, nebo je opravdu nutné? 91 procent Čechů si myslí, že opravdu nutné je. Důvěřují v tom praktickému lékaři. Proti čemu se vlastně očkuje, ví ale jeden člověk ze sta.

Někteří lidé věří, že očkování je nutné zlo a že ho vlastně vůbec nepotřebujeme. No, je jich opravdu sorta. Podle exkluzivního výzkumu farmaceutické společnosti GSK, kterou realizovala agentura STEM/MARK v červenci tohoto roku, je pro očkování 91 procent lidí v Česku! Je to procento ze vzorku 3 324 lidí. 91 procent lidí je pro zachování stávajícího povinného očkování a celých 88 procent lidí důvěřuje v této souvislosti praktickému lékaři. 

Proti čemu se očkujeme? Těžko říct 

Přitom ze stejného výzkumu vyplývá jedna hodně zvláštní věc. I když je většina pro povinné očkování, pouze jeden člověk ze sta ví, proti kterým devíti nemocem se v Česku vlastně očkujeme. To je významný paradox. Očkování v Česku probíhá proti devíti potenciálně nebezpečným nemocem a jsou to záškrt, spalničky, zarděnky, tetanus, žloutenka B, dávivý kašel, dětská obrna, invazivní onemocnění způsobená Haemophilus influenzae b a příušnice. 

A co lidé, kteří jsou proti očkování? Inu, zcela proti očkování jsou jen tři procenta obyvatel. Rozdíly jsou ale také v tom, jestli mají očkovat vakcínou jenom sebe, nebo své děti. Jak nechávají lidé očkovat sami sebe? V 52 procentech je to pouze povinnými vakcínami, ve 32 procentech povinnými i vybranými nepovinnými vakcínami. Ve 12 procentech si prý lidé vybírají očkování, které považují za důležité bez ohledu na povinnost. Jen 4 procenta podle svých slov nepodstupují žádné očkování. 

Jak to je s dětmi? Situace je tady úplně jiná. Zájem o očkování naopak stoupnul o polovinu. Jen 3 procenta rodičů by nenechalo své děti očkovat vůbec. Většina rodičů ale děti nechává očkovat povinnými či nepovinnými vakcínami. 
„Je patrné, že lidé vnímají rozdíl mezi tím, zda nechávají očkovat sebe nebo své děti. Ty se snaží chránit proti více onemocněním. Téměř polovina rodičů by kromě povinného očkování vybírala i z vakcín, které jsou dobrovolné a pomáhají chránit například proti pneumokokům způsobujícím zánět mozkových blan a jiná závažná onemocnění nebo proti rotavirovým průjmům u dětí,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost.

Nejvíc věříme doktorům... Děláme dobře?

Ačkoliv by rozhodnutí, jestli je očkování nutné, mělo pocházet z hlavy každého z nás, nejvíc lidé věří svým lékařům. To je trochu paradox, když si připomeneme, že skoro nikdo neví, na co se v Česku povinně očkujeme. Slepě tedy věříme tomu, že to s námi doktoři myslí dobře? Ano, podle všeho máme obrovskou důvěru. Od praktického lékaře získává informace o očkování až 60 procent lidí. Druhým nejčastějším zdrojem je internet, kde hledá info až 48 procent dotázaných.

I přesto lidé nejvíc věří tomu, co jim řekne lékař, než internetu. Tomu lidé věří ze všeho nejméně, jen 38 procentům lidí postačí informace z internetu. Noapak 88 procent lidí vidí jako věrodhoné to, co jim řekne praktický lékař. 79 procent pak ale důvěřuje své rodině, 64 procent věří svým přátelům a - teď opět trochu zvláštní věc - jen 57 procent považuje za důvěryhodnou Českou vakcionologickou společnost. 

Znalosti o očkování jsou i přesto velmi nízké. Nevíme nejen to, že se máme očkovat proti nemocem, které byly uvedeny již výše. Bohužel lidé nevědí ani to, že je těch nemocí devět. Jenom 8 procent lidí vědělo správný počet povinných nemocí. A vyjmenovat všechny nemoci, proti kterým se očkuje? To dokázalo jen 1 procento lidí z celých 3 324. Nemyslíte, že je to alarmující? 

 

Očkování může být škodlivé. Drama, nebo realita?

Až tři čtvrtiny Čechů zaznamenaly i informace o tom, že očkování může být škodlivé. Zprávy se šíří takzvanými antivakcinačními skupinami, které bojují proti očkování. Těm ale nepřikládá žádnou váhu sedm lidí z deseti. Ale co když je očkování jen tahákem farmaceutických firem? Je nutné třeba takové očkování proti chřipce? Každé očkování má svá pro a proti. Měli byste se však nejdřív ujistit, že víte, proti čemu se vlastně očkujete. 

 "V posledních letech jsme byli svědky stupňující se intenzity útoků na očkování jako takové, především pak na systém povinného očkování. Zpravidla se přitom jednalo o neodborné výklady dílčích informací, které měly za cíl negativně ovlivnit až vystrašit veřejnost, především rodiče, a naklonit kyvadlo veřejného mínění proti očkování. Považuji za důležité, že lidé na tuto hru nepřistupují a za autoritu v oblasti očkování považují lékaře,“ říká MUDr. Ing. Veronika Jilichová Nová, praktická lékařka.

Proti které nemoci by lidé chtěli vakcínu, i když doposud ještě neexistuje? Nejčastější volbou byla rakovina jako taková (22 %) a AIDS (14 %).