Nepoužité léky jsou nebezpečné! Když je vyhodíte do koše, můžete někoho zabít

Nepoužité léky do koše ani do záchodu nepatří! Nehazardujte se zdravím jiných
 

Vyhazujete nepoužité léky do koše nebo do popelnice? Na to rovnou zapomeňte, jde o nebezpečný odpad! Víte, co všechno se stane, když léky jenom tak vyhodíte?

To, že nepoužité léčivo nevyhazujeme do koše, by mělo být automatické. Ne každý to však ví. Léky jsou legislativou definované jako nebezpečný odpad. Rozhodně není možné je jenom tak vyhodit do koše, popelnice a nedejbože je splachovat do WC! 

 

"Léky obsahují nebezpečné chemické látky, které se vyhozením do koše nebo odpadu začnou uvolňovat. Hrozí tak vážné ohrožení zdraví člověka, který by s nimi přišel do styku a samozřejmě je tady ohrožení životního prostředí. Když vyhodíte léky do popelnice, mohou skončit na skládce. Tam je ale spálí za jiných než předepsaných podmínek ve spalovně, nebo se dostanou třeba do rukou bezdomovců. Obě možnosti nesou velká rizika. Pokud léky spláchnete do odpadu, léky mohou ohrozit vodní organismy, kanalizací se dostanou přímo do vody. Příroda má už tak dost práce s léky, které se dostanou do přírody prostřednictvím metabolitů lidského těla. Někoho by mohlo napadnout spálit léky v domácí peci, ale ani to není šťastná volba - domácí topeniště nedosahují požadovaných teplot a vzniklé spaliny nejsou kontrolovány," vysvětluje Petra Roubíčková z Ministerstva životního prostředí. 

 

Jak tedy s nevyužitými nebo s prošlými léky naložit? Správné je odevzdat léky přímo v lékárně. Každá lékárna je povinna nepoužité léky od vás převzít. Případně je ještě možné léky zanést do sběrných dvorů, kde vědí, co s nimi udělat, nebo je předat v rámci mobilního svozu nebezpečných odpadů. 

 

Jak se léky likvidují? 

Když odevzdáte léky do lékárny, což je asi nejjednodušší způsob, tak je lékárníci shromažďují do plastových uzamčených kontejnerů. Tak se k nim nikdo nedostane a nikdo se neporaní. Pak proběhne odvoz léků coby nebezpečného odpadu, každý odvoz je evidován. Léky jsou pravidelně odvážené do spalovny. Tam se likvidují včetně kontejnerů v předepsaných vysokých teplotách a kontroluje se emise. 

 

Ročně se spálí až 90 tun léků

V Praze se mohou lékárny zapojit do systému svozu použitých léčiv organizovaného městem. Momentálně je v systému 320 lékáren celé Prahy, z nich jsou léčiva pravidelně odvážena a likvidována. Ročně se jen z Prahy odveze cca 90 tun léčiv. Potvrzuje to společnost SUEZ Využití zdrojů, která léky odstraňuje. Všechny náklady spojené se svozem a likvidací léčiv ze zapojených lékáren hradí město ze svého rozpočtu, přičemž jsou městu následně plně vyplaceny Ministerstvem financí ČR.