Nový ministr zdravotnictví chce napřed přilákat sestry

Jak Miloslav Ludvík naláká sestry do lůžkové péče? To ještě neprozradil
 

Ke konci listopadu odešel ze svojí dosavadní pozice Svatopluk Němeček, na jeho místě ministra zdravotnictví teď bude ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD). Kterých změn se od něho dočkáme?

30. listopadu ze svojí funkce ministra zdravotnictví odešel Svatopluk Němeček. Podle svých slov je se svým působením spokojený. "Když jsem v únoru 2014 jsem převzal rezort zdravotnictví ve značně neuspokojivém stavu, způsobeném především velmi nízkou pozorností předchozích vlád věnovanou bobtnajícím problémům a také nedostatkem financí, které by napomohly řešení této obtížné situace,“ popisuje Němeček. 

"Ačkoliv k dokonalému fungování chybí českému zdravotnictví ještě opravdu mnoho, máme za sebou velký kus práce na jeho stabilizaci a zlepšení,“ dodal. 

Za svoje působení stihnul celou řadu věcí, jako je třeba zrušení poplatků za návštěvu lékaře, snížená sazba DPH na léky, zvýšení platů sestrám a lékařům. Krajským nemocnicím ministerstvo pomohlo 650 miliony korun z dotací na zlepšení lékařské péče. Je toho více. 

Teď však otěže spadnou na hlavu Miloslava Ludvíka, někdejšího ředitele motolské nemocnice v Praze. "Nastupuji do velmi rozjetého vlaku, který už se blíží k závěřečné stanici. Na ministerstvu se pohybuji 16 let, takže je výhodou, že se nemusím rozhlížet a mohu začít řešit problémy. Valná většina se mě od začátku týkala. Mám v podstatě pět základních bodů, které chci jako ministr řešit," popisuje Miloslav Ludvík. Které to jsou? 

  • řešení akutního nedostatku sester v lůžkové péči
  • hladké fungování Letecké záchranné služby ve všech krajích od počátku roku 2017
  • řešení komplikované situace ve VoZP
  • práce na legislativě – prosazení zákona o vzdělávání lékařů (č. 95), zákona o vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků (č. 96), dotažení tzv. protikuřáckého zákona, příprava pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, příprava zákona o dlouhodobé a paliativní péči včetně péče hospicové
  • oddělení systému financování zdravotní péče od tlaků různých lobbistických skupin

Nový ministr se dále vyjádřil, že má nový nápad, jak přimět sestry, aby zase chtěly pracovat v lůžkové péči, odmítl ho ale prozradit s tím, že ho přednese až o pár dní později. Ludvík se bude plně věnovat funkci ministra, proto opouští svá zastupitelská křesla hlavního města Prahy i Prahy 13. "Domnívám se, že to není jednoduchý resort a je třeba se mu věnovat naplno," dodal.