Porodů císařským řezem přibývá. Je to přístupem lékařů?

Porodů císařem je stále víc. Čím to je?
 

Dětí narozených císařským řezem přibylo, jejich počet se za posledních 16 let více než zdvojnásobil. Proč lékaři volí císařský řez? Souvisí to s vyšším průměrným věkem matek, nebo je to přístupem lékařů, kteří chtějí přivést dítě na svět co nejdříve? 

Císařským řezem se v roce 2015 narodilo kolem 29 tisíc dětí (26,8 procent), přes 79 tisíc dětí se narodilo normálním způsobem, tedy vaginálně. V roce 2014 se narodilo císařem 26,6 procent dětí a v roce 2013 to bylo 26,4 procent. Vývoj porodů císařským řezem se vyvíjí vzestupně už od roku 2000, tehdy se narodilo císařem jen 13,4 procent dětí. Od té doby se však procento dětí narozených císařským řezem neustále navyšuje.

Císařský řez je porodnická operace, během které je novorozenec vyoperovaný z děložní dutiny cestou chirurgicky otevřené břišní stěny. 

Císařský řez je pro matku asi šestkrát rizikovější než porod samovolný. Proto se v Česku (na rozdíl třeba od USA) neprovádí jen na přání maminky, která se bojí porodních bolestí. Provádí se jen při komplikacích, což mohou být překážky v porodních cestách, nepoměr velikosti hlavičky plodu a pánve, poruchy placenty a pupečníku, akutní tíseň plodu, nesprávné uložení plodu, současný výskyt několika komplikací naráz.

Porodit beze stresu, nebo do vody? V Praze na to zapomeňte, ale Rakovník je pecka

To, že císařských řezů přibývá, by mohlo být způsobeno vyšším průměrným věkem rodiček. "Čím dál více žen vstupuje do těhotenství ve vyšším věku. Průměrný věk rodiček narůstá, tím pádem narůstá i počet komplikovaných porodů," tvrdí MUDr. Petr Křepelka z Ústavu pro péči o matku a dítě. Jestli komplikace souvisí s vyšším věkem rodiček nebo s přístupem lékařů, o tom by se dalo polemizovat.

Své o tom ví čtyřicetiletá maminka Anna Doležalová. "Když jsem byla v porodnici, přišlo mi, že můj porod zbytečně urychlovali. Měli dojem, že kontrakce nechodí tak často, jak by si představovali, tak mi dali kapačku s oxytocinem. To ale vůbec nepomohlo. Porod podle mého názoru postupoval bez problémů, jen pomaleji, než se jim líbilo, bylo to ale moje první dítě. Nakonec lékař prohlásil, že doporučuje provést císařský řez," popisuje svoje zkušenosti maminka.

Císařem se rodí, když se chce lékařům domů

Podle podrobnější americké analýzy je ale vyšší počet provedených císařských řezů spíše netrpělivostí lékařů. "Podrobnější analýzy z USA ukazují, že větší vliv na vyšší počet porodů císařským řezem mají spíš lékařské postoje než skutečný zdravotní stav žen. Statistiky, kdy dochází nejvíce k císařským řezům, ukazují, že to bývá ke konci směny a před víkendem," popisuje biostatička Markéta Pavlíková.

Urychlování porodů ale nevěstí nic dobrého. Žena se může stresovat z neznámého prostředí, a tím se může porod pozastavit. To by ale nemělo znamenat, že lékaři hned přistoupí k zákroku císařského řezu, pokud to není bezprostředně nutné a neohrožuje to zdraví matky nebo dítěte.

"I když nejsou všechny porody komplikované, můžeme pozorovat všeobecný sklon k intervencím do průběhu porodu, a to i v případech, které žádný zásah nepotřebují, a v míře, kterou vyžadují porody komplikované. To má bohužel řadu negativních dopadů, od časové náročnosti přes náklady na školení personálu a technické vybavení až po fakt, že některé ženy mohou mít snahu se porodnicím vyhnout, protože se obávají častých zásahů do běhu porodu. Ženy i jejich děti mohou být zbytečnými zásahy poškozeny," píše Světová zdravotnická organizace Ženeva v praktické příručce pro normální porody.

Císařský řez je velmi starou operací, kterou znali zřejmě již staří Egypťané. V antickém Římě bylo Numou Pompiliem vydáno nařízení, že mrtvá těhotná nesmí být pohřbena dříve, dokud není z jejího těla vyjmut plod. Zdá se, že již ve starověku byla operace vykonávána i u živých žen. První císařský řez v historii, při němž přežila současně matka i dítě, byl pravděpodobně proveden roku 1337 v Praze.