Proříznutí ušního bubínku je věc, které se můžete vyhnout

Trápí vás bolesti ucha? Alou k lékaři!
 

"Nafouká ti do uší," říkávaly nám maminky a nutily oblékat si čepici nebo čelenku kolem uší. A ne nadarmo. Zánět středního ucha je velmi nepříjemnou záležitostí, infikované ucho se totiž musí propíchnout a následně léčit. Víte, jak celý tento proces probíhá a proč vůbec zánět středního ucha vzniká?

Záněty středního ucha přichází především na začátku zimy, když začne pořádně fučet. Kdo na záněty uší trpí, ten by mohl vyprávět. Nemůže za to ale jen vítr, objevovat se začínají viry, které oslabují naši imunitu. A právě oslabená imunita je důvodem toho, proč vůbec takový zánět středního ucha vznikne. 

Všichni máme totiž v těle takzvané pneumokoky. Jsou to bakterie, které jsou běžně ve sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých lidí a až 60 % dětí. Pneumokok nezpůsobuje žádné problémy, ale pokud dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci. 

Dostat se mohou například do plic, kde způsobí pneumonii (zápal plic), nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu. Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha (otitidu) u dětí. 

Děti jsou ohroženy výrazně více, horší to mají chlapci 
Až tři čtvrtiny dětí ve věku do 3 let má minimálně jednou zánět středního ucha. Čím mladší dítě záněty způsobené oslabenou imunitou má, tím častěji se pak záněty bohužel vrací. Většinou se zánět středního ucha objevuje od 6 měsíců věku dítěte až do jeho 6 let. Více na záněty trpí chlapci než dívky. Zánět středního ucha můžeme rozdělit do více kategorií, podle délky trvání i závažnosti. Jsou záněty akutní nebo chronické, opakované záněty nebo záněty doprovázené výtokem z ucha. 

Jak se projevuje zánět? 
Nejčastěji je to bolest ucha, hnisavý výtok z ucha nebo přechodná nedoslýchavost. Celkově má člověk teplotu, nechutenství, zvrací nebo může mít průjem. Některý z příznaků se ale nemusí stoprocentně vyskytovat. Většinou zánět přichází po prodělané rýmě nebo zánětu nosohltanu. Zánět způsobuje velkou bolest hlavy, ucha a celkovou slabost, mohou se objevovat i závratě. 
Co se vlastně děje v uchu?
Zánět se vytvoří tak, že dojde ke vpáčení bubínku, které nastane kvůli negativnímu tlaku ve středoušní dutině. Jakmile se vytvoří hnisavý sekret, je patrné vyklenutí bubínku nejdřív v zadní polovině a později v té přední. 

 

 

Nepříjemné píchnutí bubínku 

Se zánětem středního ucha se chodí na ORL, kde doktor vyšetřuje celé ucho. Doktor vyšetřuje celé ucho pomocí otoskopie (ušní zrcátko), hlavně bubínek, zevní zvukovod, boltec i jeho okolí. Při vyšetřování bubínku se posuzuje jeho postavení, barva, průhlednost a pohyblivost. Pokud je v bubínku zánět, lékař vidí při vyšetření ušním zrcátkem vyklenutý a zarudlý bubínek, zarudlá bývá hlavně jeho zadní polovina, ale později může zrudnout i přední část. 

Když je v uchu zánět a neuvěřitelně bolí, nezbývá nic jiného než ucho propíchnout a nasadit antibiotika. To se dělá tak, že doktor bubínek buď propíchne nebo prořízne. Tím se nahromaděný hnis uvolní ze středoušní dutiny. Díky tomu se zánět zahojí mnohem rychleji. Antibiotika se pak nasazují kvůli bakteriím, které jsou za původem zánětu. ATB jsou většinou na 7-10 dnů, další eventuální možností je pak očkování dětí proti pneumokokům. 
U opakovaných zánětů se může chirurgicky do bubínku zavést grometa, takzvaná ventilační trubička, která zajistí přísun vzduchu a umožní ventilaci středoušní dutiny.