Rakovina prostaty postihuje starší muže. Ti si myslí, že se jich to netýká

Muži nad 45 let si nechtějí připustit, že by se rakovina prostaty mohla týkat jich osobně. Opak je pravdou
 

Rakovinou prostaty trpí stále víc mužů, nejčastěji jde o muže starší 45 let. Právě starší muži jsou nejvíce ohroženi. To, že nechodí na pravidelné preventivní prohlídky, pro ně může mít fatální následky.

Muži si uvědomují, že preventivní kontroly jsou podstatné. Celých 78 procent všech mužů starších 45 let to ví moc dobře. Kontroly po čtyřicátém roce života ale většina z nich zanedbává, což vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK. Právě rakovina prostaty se dá ale nejsnáze určit ze základního vyšetření. Jde o nejčastější onkologickou nemoc u mužů a riziko vzniku roste po 50. roce života u každého muže.

Osvětová akce typu Movember, kdy se muži celý měsíc neholí, ale zřejmě neplní svůj účel. I když má kampaň celosvětový rozměr, tak starší muži prohlídky zanedbávají. Přitom se pětina mužů s karcinomem prostaty už ve svém okolí setkala. Přesto si jen něco přes polovina dotázaných mužů starších 45 let připouští, že by se rakovina opravdu mohla týkat i jich osobně.

Kampaň Movember znají hlavně mladší muži, ale ani ti často nevědí, jaký je její účel. Zatímco 76 procent mužů ve věku do 44 let přiznává, že nezná cíl Movemberu, akci vůbec nezná 40 procent. Většina mužů (90 procent) starších 45 let pak nezná účel Movemberu a název nic neříká 72 procentům mužů v této věkové kategorii. Cíl Movemberu si respondenti nejčastěji spojují s rakovinou prostaty, osvětou a také s knírem nebo vousy, ale základní účel akce jim uniká.

"V současnosti žije v České republice odhadem více než 61 000 mužů se zhoubným nádorem prostaty a podle odhadů stoupne jejich počet do roku 2020 na 74 000. Rakovina prostaty se netýká jen starších mužů, pokud jí totiž v rodině někdo trpí, nemoc poznamená všechny blízké a zároveň u příbuzných vzrůstá riziko. Proto je důležité, aby povědomí o nemoci měli i mladí muži,“ uvádí MUDr. Jana Prausová, přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. 

Chcete se dozvědět více? O rakovině prostaty diskrétně a on-line

To, že 78 procent mužů ví, že by na preventivní prohlídky chodit měli, je dost alarmující. Protože celých 42 procent na prohlídky stejně nechodí a 26 procent na prohlídce bylo jen jednou. Prohlídky ale mají být pravidelné a to, že je muži zanedbávají, může jen zhoršovat postupující nebo začínající projevy rakoviny. 

Jak se rakovina prostaty léčí? "Nevím," je nejčastější odpověď mužů

Většina mužů si myslí, že je rakovina prostaty spojená s operací nebo chemoterapií. Největší skupina mužů (40 procent) se domnívá, že rakovina prostaty je v raných stadiích většinou léčitelná, v pokročilých ale pouze výjimečně. Muži bývají skeptičtí k úspěchu léčby pokročilých stadií a na preventivní prohlídky nedocházejí. Asi 18 procent mužů vůbec neví, jak se karcinom prostaty léčí. Ve věku, kdy by se muži o téma rakoviny prostaty měli zajímat již aktivně, tedy od 45 do 59 let, nezná možnosti léčby dokonce 46 procent mužů. 

"Moderní léčba dokáže při včasném odhalení onemocnění prostřednictvím vyšetření zajistit pacientovi kvalitní život. Je-li však nádor odhalen v pokročilejším stadiu, vyhlídky nemocných se rapidně zhorší. Pokročili jsme ale i zde. Nově vyvinutá tabletová léčba prodlužuje život pacientů a kromě ověřené účinnosti má také značně lepší bezpečnostní profil, kdy jsou vedlejší účinky omezeny na minimum,“ dodává MUDr. Jana Prausová.

Moderní postupy v diagnostice rakoviny prostaty a potřebné informace nemá naprostá většina mužů, 71 procent z nich (nad 45 let) ani neví, co to je PSA. Přitom právě prostatický specifický antigen, zkráceně PSA, by si ale měli muži nechat pravidelně testovat již od 40 nebo 50 let. "Karcinom prostaty nemá v počátcích žádné znatelné příznaky a odhalit ho můžeme pouze vyšetřením. Díky jednoduchému krevnímu testu, který zjistí hladinu prostatického specifického antigenu v krvi, dovedeme s velkou pravděpodobností objevit rakovinu ještě v době, kdy ji lze vyléčit,“ vysvětluje MUDr. Jana Katolická.