Dávejte pozor na svoje oči! Skoro polovina lidí má vánoční úraz oka

Úrazy očí jsou o svátcích bohužel častým úrazem. Myslete na to
 

Svátky se blíží každým dnem, spolu s nimi je tady ale velké nebezpečí úrazů. Celých 40 procent lidí utrpí během Vánoc poranění očí. Muži přitom ještě osmkrát častěji než ženy. 

Není nic horšího než předvánoční shon, který je tak typický pro rodiče, jež chtějí připravit pěkné Vánoce hlavně dětem. Jenomže přitom zapomínají na vlastní bezpečí a zejména oční úrazy patří mezi časté vánoční poranění. Ne kůstka v krku, jak byste si mohli myslet.

Podle lékařky Evy Jerhotové z kliniky DuoVize je nejčastější příčinou neopatrnost, když manipulujeme s ostrými věcmi. "Nejčastější příčinou zranění očí je nedostatečná korekce oční vady. Třetina lidí s dioptrickou vadou mívá chvílemi rozostřené vidění, zhoršené vnímání hloubky prostoru a nedokáže pořádně odhadovat vzdálenosti,“ říká Jerhotová. "Pokud trpíte refrakční vadou, pak vám neustálé přeostřování a nekonečné nasazování a sundavání brýlí může každou domácí práci zkomplikovat stejně, jako když je odložíte," dodává.

Kdy si poraníte oko nejčastěji?

  • Když zdobíte vánoční stromek. Může jít o šťouchnutí větví, zanesení pilin, třísek a úlomků dřeva do očí při ořezávání stromku, manipulace s nářadím (šroubováky, nože) při usazování na podstavec, podráždění oka vniknutím umělého sněhu a třpytek při aplikaci na stromeček.
  • Když otevíráte láhev s alkoholem, může nastat oční trauma způsobené rychlým vytlačením zátky u nedostatečně chlazených vín, kontuze nebo ruptura oka letící zátkou od lahve šampaňského.
  • Když pálíte petardy. Zranění očí při manipulaci s pyrotechnickými fontánami a římskými světlicemi (přibližně 12 % případů), podráždění spojivek štiplavým kouřem, zásah oka odletujícími jiskrami.

    Činnosti, při kterých se mohou zranit ženy

Ženy podceňují to, že by se mohly zranit, opak je ale pravdou.

  • Vánoční úklid: podráždění spojivek chlórovými výpary z dezinfekčních přípravků, vstříknutí úklidových prostředků do očí, vniknutí prachových částí a jiných nečistot do oka, zasažení oční sliznice různými prášky a spreji. 
  • Vaření: prsknutí omastku při smažení kapra, bezmyšlenkovité promnutí očí rukama potřísněnýma octem a jinými přísadami, pálivé kořenící přípravky ulpívající na prstech a přenesené do očí rukama, vstříknutí citronu do očí. 
  • Krášlení před štědrovečerní večeří: šťouchnutí do oka řasenkou, poškrábání tužkou, podráždění očí při aplikaci lepidel na prodlužování řas, poranění oka nehtem při nandávání kontaktních čoček, vstříknutí deodorantu či laku na vlasy do očí.

 

Činnosti, při kterých se mohou zranit děti 

Pozor, asi třetina všech případů poranění očí se stává dětem. 

  • Pomoc v kuchyni je třetí nejčastější příčinou poranění očí dětí: šťouchnutí do oka příborem, zasažení oka horkým omastkem, tupé nárazy a závažná oční traumata po pádu na hrany nábytku, podráždění očí moukou a strouhankou či jinými přísadami na rukou.
  • Asistence při činnostech dospělých: zanesení drobných třpytek z ozdob do očí při pomoci s instalací vánoční výzdoby, podráždění oka lepidlem při lepení dekorací, zaseknutí kousků dřeva odlétajících při sekání či řezání větviček, oční zranění při lití olova, žhavé jiskry z prskavek nebo zábavné pyrotechniky (více než polovina případů). 
  • Vánoční nadílka: proniknutí větve nebo jehličí z vánočního stromku při vášnivém hledání dárků, šťouchnutí do oka prstem při nedočkavém rozbalování dárků, alergické postižení oka z darovaného zvířete, nechtěné vymrštění dárku z rukou, řezná poranění oka a natržení oční stěny dětskými pistolkami, podráždění spojivek vonnými tyčinkami, františky a purpurou.

Co dělat při zranění oka? 

Samozřejmě vyhledat lékaře, ale první pomoc zvládnete už sami doma. "Nejdůležitější je ochrana očí. Pokud už k nějakému zranění dojde, přenechejte posouzení stavu a léčbu oftalmologovi. První pomoc můžete poskytnout v případě lehčích poranění sami, pokud si nevíte rady, zavolejte lékaře pro další instrukce a poraněného neprodleně dopravte do nemocnice,“ popisuje lékař Radan Zugar, primář Očního centra Praha. 

  • Vniknutí cizího tělíska: rozevřete lehce víčka poraněného oka, viditelnou nečistotu odstraňte smotkem vlhké látky nebo okrajem kapesníku, oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami nebo vypláchněte fyziologickým roztokem. Překryjte oko sterilním obvazem.
  • Zapíchnutí jehlice nebo střepu: nikdy se nesnažte nic vyjmout! Oko překryjte obvazem nebo kapesníkem.
  • Poleptání očí: vypláchněte oči co největším množstvím vlažné vody, ale slabým proudem, od vnitřního koutku směrem ven. 
  • Poranění ostrými předměty: aplikujte binokulární obvaz, který zajistí znehybnění očí.