Česku hrozí chřipková epidemie. Víte, jak se bránit přenosu viru?

Důkladně se braňte proti nakažení chřipkou a nechoďte mezi lidi
 

I když je to nepříjemné, chřipka řádí mezi lidmi o sto šest. Česku navíc hrozí podle Státního zdravotního ústavu epidemie chřipky. Za poslední tři týdny zemřeli na chřipku tři lidi, po svátcích to má pokračovat. Víte, jakým způsobem se účinně bránit proti přenosu viru?

Chřipka je běžná nakažlivá nemoc, která je způsobená virem RNA z čeledě Orthomyxoviridae. Vir se šíří světem v takzvaných sezonních epidemiích, s virem stoupají i výdaje na zdravotní péči. Ve viru se způsobily primární změny díky třem chřipkovým epidemiím nebo dokonce pandemiím, které proběhly ve 20. století. Při epidemii nebo pandemii chřipky umíraly miliony lidí. 

Existují 3 základní typy chřipkových virů: Chřipkové viry A infikující savce a ptáky, chřipkové viry B infikující převážně jen lidi (ale například i fretky), chřipkové viry C infikující lidi a prasata. Typ A chřipkového viru je typ nejvíc způsobující epidemie a pandemie. Je to proto, že chřipkové viry A mohou podstoupit výraznou antigenovou změnu a jednak najít nový imunitní cíl u citlivých lidí, jednak svou změnou zcela znehodnotit imunizaci předchozími infekcemi (takže se opět šíří jako v panenské populaci). Populace je obvykle víc odolná proti chřipkám typu B a C, protože tyto typy nemají takovou schopnost mutací a rekombinací a případný antigenový posun je obvykle nepatrný. To má též za následek, že člověk s nenarušeným imunitním systémem zpravidla může onemocnět viry typu B či C jen jednou za život. 

V Česku hrozí podle Státního zdravotního ústavu epidemie chřipky. Minulý týden zemřeli tři lidé na Vysočině, v předchozím týdnu přibylo případů chřipky a podobných nemocí o polovinu (54 procent). Přibylo lidí, u kterých se ukázala chřipka typu A, a to až o třetinu.

Očkovat, či neočkovat proti chřipce? Spor, který nejspíš nemá jednoznačné řešení. 

Ale hrozí Česku skutečně epidemie?

O epidemii mluvíme tehdy, když je víc než 1 600 až 1 800 nemocných na 100 tisíc lidí. V minulém týdnu připadlo podle ústavu na každých 100 tisíc lidí v Česku v průměru 1 364 lidí s nějakým akutním respiračním onemocněním včetně chřipky. Nejvyšší byla podle zdravotního ústavu minulý týden nemocnost v Olomouckém kraji s 1 809 případy na 100 tisíc obyvatel. 

Říjen je každý rok nejlepší čas na očkování proti chřipce

Momentálně je největší nemocnost v Olomouckém kraji a na Vysočině, na Vysočině už jsou zakázané i návštěvy nemocných. V ostatních krajích nemocných spíše ubývá. Ve Středočeském kraji činí nemocnost 979 lidí na 100 tisíc lidí a zatímco nemocných s chřipkou tady přibylo, lidí s infekcí dýchacích cest naopak výrazně ubylo. I v ostatních krajích nemocných ubývá, to ale neznamená, že epidemie nemůže propuknout. Samotných případů chřipky celkově přibylo. 

Léčba chřipky: Sirupy a homeopatika pomáhají

Úbytek nemocí je ale podle hygieniků krátkodobý, prý se projevily vánoční prázdniny, po Novém roce se to má ale vrátit, až se děti vrátí do škol. Dospělí se pak vrací do práce. Příchod epidemie v lednu nebo na přelomu ledna je podle hygieniků obvyklý. "Bývá to po prázdninách, když se děti vracejí do škol. Začne to u dětí, které postupně nakazí rodiče i prarodiče," říká MUDr. Zdeňka Jágrová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Bolí vás v krku? Připravte si česnekovou pastu

 

Jak se bránit přenosnému viru chřipky?

  1. Použité papírové kapesníčky ihned vhazujte do koše.
  2. Při kašlání a kýchání si přikryjte ústa papírovým kapesníčkem, který hned vyhoďte do koše.
  3. Myjte si pravidelně ruce vodou s mýdlem.
  4. Jestliže máte projevy chřipky, od ostatních mějte odstup alespoň jeden metr. 
  5. Máte chřipku? Neváhejte a jděte k lékaři.
  6. Když máte chřipku, nechoďte do školy, do práce a nechoďte nikam mezi lidi. 
  7. Rozhodně se s nikým neobjímejte, nelíbejte a nebezpečné je i podání ruky při pozdravu.
  8. Nedotýkejte se svých očí, nosu nebo úst špinavýma rukama.