Nepříjemné opary se lidem stále vrací. Může za to nedostatek vitamínu B12

Opar poznáte podle puchýřků
 

Opary jsou nepříjemným zážitkem a během zimy jich přibývá. Je to proto, že opary se často tvoří při snížené imunitě, když máte horečku, jste podchlazení nebo procházíte dlouhodobou slabostí spojenou se stresem. V každém případě je nezbytné opar zavčas léčit a rozhodně se vyhnout kontaktu s jinými lidmi. Opar je prudce nakažlivý.

Opar neboli herpes je virové onemocnění, kterému se v oslabeném organismu výborně daří. Přenáší se dotykem a je prudce nakažlivý. Můžete ho mít buď na ústech, nebo na genitáliích. Je přitom přenosný jak z vašich úst na ústa někoho jiného, tak i z genitálií na ústa nebo z úst na genitálie. Z toho vyplývá, že když máte jakýkoliv druh oparu, neměli byste provozovat ani líbání ani orální sex. Opar se týká kůže a sliznic.

Jezte zdravě: Je prokázáno, že až sedmdesát všech onemocnění je způsobeno nesprávným životním stylem. Jak bojovat proti nachlazení, rakovině a dalším?

Proč vlastně opar vzniká? Opar způsobuje virus herpes simplex, u většiny lidí se ale neprojeví, protože mají dostatečně silnou imunitu. Jsou však situace, kdy je imunita oslabená, což je třeba při nemoci, horečce, ale může to být také dlouhodobým stresem. Může se ale spustit i vlivem hormonálních změn. Bohužel se opar mnoha lidem vrací, a to hlavně ten na rtech.

Opar má v těle několik fází
Jakmile se infikujete virem, přečkává v nervových buňkách. Vlivem vyvolávacího faktoru (třeba oslabení imunity) putují viry do kožních buněk. Tehdy pocítíte na kůži svědění a pálení.

1. den - Fáze brnění, pocit pnutí.
2. - 3. den - Fáze vřídku, opar se dere na povrch jako hlouček malých vřídků. Ty mají nažloutlou barvu a obsahují hnis.
4. den - Vřídky prasknou, vyteče z nich tekutina. Tato fáze může být velmi bolestivá.
5. - 8. den - Vytvoří se strup, který však často praská. To může být způsobeno přílišným otevíráním úst. Strup poté svědí, pálí, může z něj vytékat i krev.
8. - 12. den - Opar se postupně ztrácí, může však po něm zůstat zarudlé místo nebo jizva.

Pozor na nebezpečné pihy: Větší než pět milimetrů, nepravidelný tvar a okraje, různě skvrnitá nebo hnědá až černá – odlišující se od všech znamének, které na kůži má většina z nás.

Opar rtu
Nejčastější je u lidí opar rtu, alespoň jednou za život potká každého z nás. Může se objevit nejen na rtu, ale i na obličeji okolo pusy, na bradě, v nose. Vyléčení oparu obvykle trvá maximálně 10 dní.

Opar genitálií
Je často pohlavně přenosnou chorobou, už při prvním nakažení dojde k výsevu puchýřků v oblasti genitálií a okolo konečníku. Vřídky jsou velmi bolestivé, může se objevit i celkově zvýšená teplota, slabost, nevolnost. Pokud se vyskytne opar genitálií u těhotné ženy, je nutné většinou zakročit k císařskému řezu. Vyléčení oparu trvá do 10 dní.

Pásový opar
Neprojevuje se jako klasický opar, ale spíše jako neštovice. Pozdější aktivace viru se projeví jako svědění, pálení kůže. Pak se na místech vyskytnou puchýřky, které jsou uspořádané v pásech. Ty zasychají v strupy, které mohou u tohoto typu oparu zanechat jizvy. Zahojení trvá až čtyři týdny.

Jak se oparu zbavit?
Jednoznačnou prevencí, abyste opar vůbec nedostali, je dostatečný přísun vitaminu B12, při samotném nakažení oparem je dobré příjem vitaminu ještě zvýšit. Tělo potřebuje i vitamin C a zinek, které posilují imunitu a působí proti virům. Vhodný je i vitamin E, který urychluje léčbu.

Mastičky na opary mají nejlepší účinky pouze v počátečním stadiu nemoci, mezi účinné masti patří Herpesin, který obsahuje virostatikum – acyklovir. Také je možné olej z tobolek vitaminu E aplikovat přímo na puchýřky.

Jestliže už jsou puchýřky vytvořené, je vhodné místa vysušovat pomocí antiseptického roztoku nebo pastou. Použít můžete i tea tree olej, dbát musíte na to, aby se do místa nedostala bakteriální infekce. Určitě se nebojte navštívit kvůli oparu doktora!

Nebezpečí spojená s oparem jsou značná. Pozor na opary blízko oka, mohou vést až ke slepotě. Těžký průběh nemoci může mít za následek závažné záněty mozkových blan a mozku.

Co je dobré jíst na opar?
Důležitý je příjem aminokyseliny zvané lyzin. Omezit byste měli ořechy, čokoládu, těstoviny, pšenici, ječmen, naopak je důležité zařadit do jídelníčku mléko a mléčné výrobky, sojové boby, maso. Vzniku oparů dále zabraňuje hlíva ústřičná, mořské řasy, ryby, pivovarské kvasnice, česnek, ovoce a zelenina, zelený čaj, třezalka a ženšen.

Tipy co (ne)dělat, když máte opar:

  • puchýřky nemačkáme ani nepropichujeme
  • dbáme zvýšené hygieny, po styku s infikovaným místem si ihned umyjeme ruce
  • používáme pouze vlastní hygienické pomůcky, příbory, skleničky...
  • nevlhčíme kontaktní čočky slinami, mohli bychom do očí zanést infekci
  • strup nenamáčíme ani neolizujeme, v žádném případě ho nestrháváme
  • zvýšené pozornosti dbáme při jakékoli manipulaci kolem oparu – při líčení, holení apod.