Za zdrávko zaplatíme víc, platy lékařů a sester jdou nahoru. Změny ve zdravotnictví 2017

Například místo jednorázového příspěvku na pořízení ordinace by praktici spíš uvítali dlouhodobou podporu ve formě trvalé finanční bonifikace zdravotních pojišťoven za neatraktivitu venkova
 

Říká se: Do nového roku hodně štěstí a zdraví. A hlavně toho zdraví. I ve zdravotnictví se chystají velké změny, které se projeví právě během roku 2017. Potěšit by vás mohlo například to, že děti a důchodci už nebudou tolik doplácet za léky. Co vás však nepotěší, je celkové navýšení zdravotního pojištění. Co vás čeká a nemine?

  • Za zdravotní pojištění zaplatíte víc

Asi jako první věc vás bude zajímat, kolik zaplatíte za zdravotní pojištění pro rok 2017. Bohužel se zvýšením minimální mzdy se zvyšuje i minimální sazba za zdravotnictví. Doteď jste platili 870 korun na osobu za měsíc. Platba se navyšuje na 920 korun za měsíc, začíná to platit už od prvního ledna nového roku. Kdo z vás bude přesně platit kolik? O tom jsme psali. Toto navýšení přinese českému zdravotnictví o 3,5 miliardy korun navíc.

  • Miliardy pro nemocnice, vyšší platy pro sestry a lékaře

Celkové příjmy do veřejného zdravotnictví se podle již schválené úhradové vyhlášky na rok 2017 odhadují na 274,2 miliard korun. Proti předchozímu roku by to mělo být o 13 miliard více. Nemocnice tak díky úhradové vyhlášce budou mít dostatek peněz na to, aby zvýšily platy zdravotníkům. Připomeňme si prodělečnou Oblastní nemocnici Kladno nebo prodělečnou nemocnici v Mladé Boleslavi. Vedení kraje již odvolalo bývalé ředitele nemocnic.

Nejenom od tohoto roku, ale v následujících čtyřech letech budou moci vybrané nemocnice využít 8,4 miliardy korun. Vláda je vyčlenila na rekonstrukci a modernizaci areálů, které budou potřebám pacientů více vyhovovat. Také lékaři a sestry si přijdou na své, platy se budou procentuálně zvyšovat, tarifní platy zdravotníků by se měly zvýšit o 10 procent, sestry ve směnném provozu budou mít vyšší příplatky. Lékaře i sestry navíc čeká další vzdělávání a specializace.

  • V hospodě už si nezapálíte

O protikuřáckém zákonu toho bylo napsáno mnoho. Nový zákaz kouření bude platit pro všechna stravovací zařízení, kouřit budete moci jen vodní dýmky nebo elektronické cigarety. Jinak se bude moci kouřit jen na zahrádkách. Zákon se týká i omezení alkoholu u mládeže. Přečtěte si více: Mýty a omyly protikuřáckého zákona - co smíte a co už ne. Zákon by měl nabýt účinnosti od 31. května 2017 na Světový den bez tabáku.

  • Nižší ceny za léky proti rakovině a vážným nemocem

Na pořadu dne je momentálně Zákon o léčivech. Ten by měl zamezit jednak reexportům léčiv, tedy opětovnému vývozu již dovezených léčiv, což začne platit už od března, jednak by měl zákon snížit ceny takzvaných centrových léků. To jsou léky pro lidi trpící rakovinou, roztroušenou sklerózou a dalšími vážnými nemocemi.

  • Nižší ceny za léky pro důchodce a děti

Ve hře je návrh zákona, který zahrnuje snížení ochranného limitu na doplatky za léky pro důchodce a děti do 18 let. Tak ušetří na doplatcích za léky ti, kteří na to nemohou mít tolik peněz.

  • Dostupnost neziskových nemocnic

Zákon o neziskových nemocnicích má vytvořit novou právní formu pro podporu sítě nemocnic, tedy lůžkových zdravotnických zařízení bez možnosti zisku. Neziskové nemocnice zajišťují zdravotní podporu i těm, kteří by se k ní jinak nedostali. Návrh zákona obsahuje i úpravu, díky které by se ze současných fakultních nemocnic staly univerzitní nemocnice.

  • Komunikace s organizacemi pro pacienty

Prostřednictvím pacientských organizací řada lidí komunikuje s Ministerstvem zdravotnictví. Lidé dávají najevo, co potřebují, a co se jim naopak nelíbí. Pacientské organizace má nyní na starost náměstkyně Lenka Teska Arnoštová. Lidé mohou také komunikovat přímo s vedením resortu na setkáních na ministerstvu.

  • Lepší dostupnost hospicové péče

Mobilní hospicy jsou místa, kde pracuje tým lidí, kteří dovedou pomoci starému člověku klidně dožít v jeho domácím prostředí. Mobilních hospiců již přibývá. Cílem úpravy zákona je zakotvit hospicovou péči, definovat podmínky, které řeknou, kdy je možné hospicovou péči poskytovat a jaká jsou práva dožívajícího člověka.