Přírodním lékem na rakovinu jsou obyčejné maliny

Pomohou maliny opravdu proti rakovině?
 

Na rakovinu hledají zdravotníci lék už dlouho, některé látky už testovaly na lidech. Nedávno se ale objevila hodně zajímavá studie. Podle té jsou obsaženy látky proti rakovině v některých plodech malin. Co je na tom pravdy?

Rakovina je nádorové onemocnění, které zahrnuje skupinu různých chorob. Ty mají jedno společné - populace vlastních buněk těla se vymknou kontrole a začnou autonomně růst. Za normálního stavu buňky organismu rozpoznají mutaci a opraví ji, případně seberozloží apoptózou. Bujení pak může být úplně neškodné, vznikají tak například bradavice. Jindy ale může budejí v krátké době nemocného zabít, třeba když jde o nádory krve - leukémii. 

Co už považujeme za nebezpečí? Samotný nádor může být zhoubný i nezhoubný. Za projev zhoubnosti (malignity) se považuje to, když nádor roste do okolí, kam se infiltruje, a je schopný rozsévat se po těle a tvořit vzdálená ložiska, takzvané metastázy. Výjimku představují maligní nádory mozku, které metastázy zakládají vzácně. Rakovinu není snadné vyléčit a vědecké týmy po celém světě se o to snaží. Možná mají lék na dosah.

Obyčejné maliny. Jde o přírodní lék na rakovinu?
V některých malinách a indickém angreštu jsou přítomné ellagitaniny. Podle výzkumu buněčných kultur a výzkumu na zvířatech může kyselina ellagová zpomalit růst nádorů, které jsou způsobené určitými karcinogeny. Jako první na to přišel profesor Gary Stoner z Ohio State University, který si 23. června 2005 nechal registrovat patent související s bojem proti rakovině a jejím metastázám pomocí kyseliny ellagové. V něm přímo zmiňuje tmavé maliny - černé a modré.

Půjde rakovinu krve vyléčit? Čeští vědci jsou na stopě novým lékům

Kyselina ellagová údajně funguje jako "mrchožrout" rakoviny, kdy na sebe navazuje chemikálie působící rakovinu, čímž vlastně zastavuje jejich aktivitu. Zneškodňuje údajně také chemikálie, které působí mutace bakterií. Kyselina ellagová může bránit i navázání karcinogenů na DNA a snižovat výskyt rakoviny u pěstovaných lidských buněk, které jsou vystavené působení těchto toxinů.

Maliny v zimě? Zamražené vyjdou lacino
Žádné spolehlivé výsledky studií prováděných na lidech však zatím neexistují, nebylo tedy lékařsky prokázáno, že jakákoli forma kyseliny ellagové může zabránit rakovině, nebo ji léčit. Přesto doporučujeme maliny pro jistotu konzumovat a stejně tak malinové šťávy. V zimním počasí můžete využít zamražené maliny ze supermarketu nebo bio vymačkané šťávy z malin a dalších ovocných plodů. Zamražené maliny vyjdou asi na 60 korun na půl kila. 

Recept na malinový cheescake

  • 180 g Farmářských nebo Bebe sušenek
  • 75 g másla, změklého
  • 100 g mléčné čokolády + hoblinky na ozdobení
  • 300 g smetanového sýra
  • 200 ml 31% smetany ke šlehání
  • 75 g krupicového cukru
  • 150 g malin + na ozdobu

 

Jak na to: Sušenky rozmělněte prsty do větší mísy. Přidejte změklé máslo a rukama propracujte do kompaktní hmoty. Natlačte ji do dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 20 centimetrů. Čokoládu nalámejte do misky a rozehřejte ji buď v mikrovlnce, nebo nad hrncem s vroucí vodou. Smetanový sýr, smetanu a cukr utřete dohladka a jemně vmíchejte maliny. Pak do směsi rychle vlijte čokoládu a pár pohyby nože promíchejte. Přelijte do dortové formy, povrch uhlaďte nožem a dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Servírujte ozdobené čokoládovými hoblinami a malinami.

Je prokázáno, že za 70 procent nemocí může nesprávný životní styl a to, co jíte, bude velmi ovlivňovat vaše zdraví v budoucnosti. Jak bojovat proti nachlazení, rakovině a dalším? Odpověď už možná znáte.