Desatero cukrovkářů aneb jak se zbavit cukrovky

Obezita je problémem, který spouští cukrovku 2. typu
 

Cukrovka je velmi časté onemocnění, při němž má nemocný nedostatek inzulinu v těle a trpí zvýšenou hladinu cukru v krvi neboli glykemií. Jaké zásady musí cukrovkář dodržovat, aby mohl normálně a kvalitně žít? 

Cukrovka je nevděčná nemoc, která má několik příznaků, jako třeba ranní glykemii, která je vyšší než 7 mmol/l. Existuje několik typů cukrovky, prvním typem je diabetes mellitus 1. typu, což je cukrovka, která vzniká v dětství nebo rané dospělosti. Jde o absolutní nedostatek inzulinu, což znamená, že kdyby nemocní nedostali inzulin, zemřeli by. To se také až do objevení inzulinu roku 1921 běžně stávalo. Onemocnění diabetes mellitus 1. typu postihuje jak hubené, tak obézní, je totiž způsobené autoimunitním zánětem. Kromě léčby inzulinem se transplantují pankreatické ostrůvky, nebo celá slinivka břišní. 

Diabetes mellitus typu LADA je variantou diabetu mellitu 1. typu, ale postihuje pouze dospělé. Ostatní principy jsou stejné. Gestační (těhotenský) diabetes mellitus je cukrovka spojená s těhotenstvím, která po porodu u všech žen mizí. Když se vyskytne i po porodu, jde buď o diabetes mellitus 1. typu, nebo 2. typu, který se shodou okolností projevil v těhotenství.

Diabetes mellitus 2. typu je nejrozšířenějším typem diabetu na světě, každý rok jím onemocní miliony lidí. Nemocný má relativní nedostatek inzulinu. Průběh bývá typický: Nemocný je napřed na dietě, pak na jednom typu léků, pak na kombinaci léků a nakonec na inzulinu. Dříve se tomu říkalo "stařecký diabetes", dnes může mít tento typ diabetu dítě na základní škole. Rizikovým faktorem pro vznik cukrovky 2. typu je obezita. Cukrovce 2. typu se tedy dá předcházet zdravým životním stylem a dostatkem pohybu. A právě to si připomeneme v tomto článku. Víte, že Čechů s cukrovkou II. typu je 800 000?

Když nemocný cukrovkou 2. typu zhubne 10 až 15 procent své váhy, je velká šance, že cukrovka úplně vymizí, nebo se alespoň zlepší. Proto diabetologové opakují, že je nezbytné držet dietu. My vám ale dáme několik tipů, jak opravdu najet na zdravý životní styl a vyhnout se jojo efektu. Začít můžete hned teď. Rady pomohou i člověku, který trpí intolerancí na glukózu - takzvané prediabet. I tady je načase urychleně něco začít se sebou dělat, než se z toho rozvine cukrovka. 

  1. Dodržujte diabetickou dietu. V zásadě jde o omezení příjmu sacharidů a cukru. Pokud jste obézní, tak samozřejmě celkově snižte přísun kalorií celkově. Nemusí to být přísná dieta, která nedovoluje vůbec nic, naopak podívejte se, co všechno se dá připravit ze zeleniny, ovoce a luštěnin. Je toho dost a pochutnáte si. Život diabetiků osladí kořen čekanky.
  2. Jezte pravidelně. Naučte se jíst po malých porcích 5-6x za den. Pokud jíte malé porce jídla, dochází k relativně menším výkyvům glykemie a tedy i lepší kompenzaci cukrovky než u lidí, kteří jedí pouze 2× denně velké porce jídla. 
  3. Pravidelně se hýbejte. Musíte se hýbat pravidelně několikrát do týdne, nejlepší je ale několikrát denně. Ideální je 30–60 minut pohybové aktivity, skvělá je například chůze (avšak rychlostí 4–6 km/hod., pokud to dovolí zdravotní stav), plavání, jízda na kole nebo aqua aerobik. Je nutné dbát na prevenci zranění a vzniku hypoglykemie při i po cvičení.
  4. Vyberte si na cvičení správné boty. Lidé s cukrovkou jsou náchylnější k poškození nohou, otlakům a následně k defektům, jakým je takzvaná diabetická noha.
  5. Léčba tabletami. Jestliže nemocný nezlepší cukrovkou výše uvedeným způsobem, je na místě léčba tabletami. Dříve byly na trhu dva druhy tablet, dnes může diabetolog vybírat ze široké nabídky. Lékem první volby bývá metformin. Tento lék je velmi výhodný, protože nezpůsobuje hypoglykemii. 
  6. Pozor na cholesterol. Ateroskleróza je jedním z problémů diabetu, kdy zachází k zanášení cév a tepen tukem a cholesterolem. U diabetiku to probíhá čtyřikrát rychleji než u zdravého člověka!
  7. Pozor na hypoglykemii a jídlo po inzulinu. Jestliže si aplikuje nemocný krátkodobý inzulin a do 30 minut se nenají, může vzniknout nebezpečný stav hypoglykemie. Stejně tak, pokud si aplikuje střednědobý inzulin a zapomene se nasvačit zhruba do 90-120 minut od aplikace.
  8. Noční hypoglykemie. Poměrně časté jsou u špatně kompenzovaných diabetiků 1. typu takzvané noční hypoglykemie, které pacient může, ale také nemusí zaspat.

  9. Hypoglykemie po alkoholu. Velmi nebezpečné jsou hypoglykemie způsobené požitím velkého množství alkoholu, které mohou zapříčinit i smrt. S alkoholem nakládejte velmi opatrně a rozhodně se neopítejte.

  10. Pozitivní myšlenky. Život s cukrovkou je často nepříjemný a musíte se neustále držet, dodržovat dietu, pohybovou aktivitu a dávat si pozor na hypoglykemii. Myslete ale na to, že cukrovkou 2. typu trpí převážně obézní lidé, a pokud se vám podaří zhubnout a stravovat se přiměřeně, tak to vlastně nic není. Jen to chce myslet na budoucnost pozitivně a naučit se jíst chutně a zdravě v jednom. Buďte stále pozitivní a myslete na hezké věci. Víte, že Život pacientů s diabetem se prodlužuje

Podle některých studií se podávání metforminu doporučuje již u pacientů s poruchou glukózové tolerance, pokud ranní glykemie dosahuje nebo přesahuje 5,6 mmol/l. Pokud ale nejsou s tímto lékem dosahovány dobré kompenzace cukrovky, je možné k němu začít přidávat léky z jiných skupin (například. deriváty sulfonylurey, thiazolidindiody, gliptiny, event. glinidy). Pokud ani při kombinační léčbě tabletami nedosahujeme dobré kompenzace, bývá v některých případech nutné zahájit léčbu inzulinem. U pacientů s cukrovkou 1. typu a u pacientek s gestačním diabetem je inzulin jediným možným lékem.

Slovníček:

  • Slinivka (hormonální žláza, která do dvanáctníku vypouští látky – enzymy, jenž  umožňují trávení cukrů, tuků a bílkovin, a která současně do krve vypouští hormon inzulin, který umožňuje jednotlivým buňkám přijímat cukr. Víte, že Karcinom slinivky břišní je nejhorší formou rakoviny.
  • PAD (perorální antidiabetika) umožňují buď slinivce vyrobit více inzulinu, nebo umožňují buňkám lépe přijímat cukr přistávajícím inzulinu.
  • Glykémie je momentální naměřené množství cukru v krvi.
  • Glukoměr je přístroj měřící okamžité množství cukru v krvi. Jedno měření stojí asi 14 korun. Vyhodnocení se dělá z kapky krve a trvá asi 10 vteřin.
  • Mmol je stupnice pro měření množství cukru v krvi.
  • Kompenzační hranice je množství cukru v krvi, které neškodí organismu. Udává se 4-6 mmol na lačno a  5-7 mmol 2 hodiny po jídle.