Kouření jako pomalá sebevražda: Bez odborníka se závislosti na tabáku nezbavíte

Kouříte? Nově už si pochutnáte jen na e-cigaretách a vodních dýmkách
 

Kouření neboli závislost na tabáku je nemoc jako každá jiná. Bez pomoci odborníka dokáže přestat kouřit jen malé procento kuřáků. V Česku je kolem dvou milionů kuřáků, předčasně kvůli kouření zemře na 16 tisíc lidí. Odvykání je sice běh na dlouhou trať, určitě se ale vyplatí. Navíc léčbu proplácí i pojišťovny.

Kouření je věc, kterou obvykle kuřáci nevnímají jako něco, co by zásadně omezovalo jejich zdraví. Nebo si pomyslí, že s dalším dnem už típnou poslední cigaretu, nikdy se tak ale nestane. Kouření je v naší zemi zakořeněným kulturním zvykem, jehož existenci narušuje jen protikuřácký zákon. Doopravdy se však zákonem nezmění počty kuřáků, kteří jsou nemocem vystaveni.

V České republice momentálně trpí závislostí na tabáku na 2,2 miliony lidí, což rozhodně není malé číslo. Z toho 16 tisíc lidí kvůli svému kouření předčasně zemře, čímž se průměrně jeden člověk připraví o 15 let života.

O to víc je zarážející, že lékaři věnují jen málo pozornosti prevenci kouření, která může být pro kuřáky zásadní. Lékaři sice uvádějí, že je kouření rizikovým faktorem některých nemocí, ale pozornost odvykání kouření a poskytování kuřákům informace o léčbě už nedělají.

"Když je člověk chronickým kuřákem a jde na pravidelnou prohlídku k lékaři, navíc na oddělení typu kardiologie, pneumologie, onkologie nebo psychiatrie, lékař by měl vždy nemocného seznámit s možností přestat s kouřením a představit možnosti léčby. Lékař může vycházet z doporučeného postupu léčby závislosti na tabáku, což je dokument pocházející z roku 2016, který podpořilo na 24 odborných společností. Doufejme, že se prevence a léčba kuřáků zlepší,“ říká MUDr. Kamila Zvolská.

Kuřáci mají deprese
Není žádným překvapením, že právě kuřáci mají nejčastěji psychické nemoci a deprese. "Jednou z typických potíží, když člověk přestane kouřit, jsou pocity zhoršení deprese, které jsou také nejčastější příčinou, proč kuřák opětovně sáhne po cigaretě. Deprese jsou ale jen dočasné. Jak ukazuje výzkum posledních deseti let, příznaky deprese se po zanechání kouření po roce abstinence výrazně zlepší. Zejména to pak platí u těžší deprese,“ uvádí MUDr. Lenka Štěpánková.

Jedním z rozšířených mýtů jsou obtíže při současném odvykání kouření a další návykové látky, třeba alkoholu. Není ale vůbec nevýhodné zbavit se obou závislostí naráz. Podle MUDr. Králíkové přesně z těchto důvodů spolupracují nekuřácká centra s klinikami adiktologie. "Zájemci pak docházejí na souběžnou léčbu do našeho centra," uvádí Králíková. Výzkumy ukazují, že když závislý přestane s kouřením, má přibližně o 25 procent lepší vyhlídky na úspěšnou léčbu další závislosti – ať už jde o alkohol nebo drogy.

Když se rozhodne kuřák skoncovat se svou závislostí, nejlepší je, pokud vyhledá odbornou pomoc. Bez odborné pomoci totiž podle výsledků léčby závislostí dovedou přestat pouhá 4 procenta kuřáků. Zatímco kuřáci, kteří se léčí ve specializovaných centrech, dovedou po absolvování léčby nekouřit jeden rok až ve 40 procentech případů. Ti, kteří vydrželi nekouřit kratší dobu, mohou léčbu zopakovat. „Kouření je chronické vracející se onemocnění, nebyl však prokázán statistický rozdíl v úspěšnosti léčby při prvním a druhém pokusu přestat kouřit,“ říká vedoucí pražského centra pro závislé MUDr. Eva Králíková.

Skoncovat s kouřením pomáhá kuřákům mezi jinými Centrum pro závislé na tabáku třetí interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, toto centrum je specializované na intenzivní léčbu ve spolupráci s americkým centrem Nicotine Dependence Center na Mayo Clinic v Rochesteru ve Spojených státech. Jako jediné v České republice je toto centrum všem kuřákům k dispozici plnou pracovní dobu. Za dobu svého dvanáctiletého působení tudy prošlo na šest tisíc kuřáků. V Česku existuje dalších takových 36 center při velkých nemocnicích, kde se věnují v průměru padesáti nemocným ročně.

Léčba ve specializovaných centrech je hrazena ze zdravotního pojištění, léky jsou lidem nyní hrazeny ze zdravotnho pojištění, VZP přispívá částkou 2500 korun, OZP částkou 4000 korun na rok. Ve Středočeském kraji i v Praze naleznete to své centrum, vyhledejte si je online.