Čáslavská nemocnice získá vybavení za 55 milionů. Některé budovy musí zbourat

Oddělení chirurgie získá nové přístroje
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V Nemocnici Čáslav se bude kurýrovat jedna báseň. Už tak výborně vybavená nemocnice projde další modernizací. Nové vybavení nemine operační sály, přibudou rentgeny a ultrazvuky. Vybavení za 55 milionů korun pokryjí dotace.

Zdaleka ne všechny středočeské nemocnice se mohou zapojit do systému návazné péče, kterou vytvořilo ministerstvo zdravotnictví před dvěma lety. Musí splňovat řadu nejrůznějších podmínek, se kterými naštěstí pro ni nemá čáslavská nemocnice problém. K čemu je ale vlastně systém návazné péče vůbec dobrý?

Jde o spolupráci nemocnic na různých úrovních specializace, které všechny pečují o nemocného. Ministerstvo rozdělilo nemocnice pro systém návazné péče do tří kategorií – zařízení základního typu, nemocnice střední a specializovaná centra.

Více záchranek pro Sedlčansko: Od ledna středočeská záchranka zajistila včasný převoz pacientů na interní oddělení nemocnic v Příbrami a Benešově.

Podle ředitele čáslavského zařízení MUDr. Martina Nováka "jeho" nemocnice podle výše uvedeného klíče patří do kategorie základní. Aby se tedy mohla zapojit do systému návazné péče, musí poskytnout péči ve čtyřech hlavních oborech, což je chirurgie, interna, dětské a gynekologie včetně porodnice. To všechno Čáslav splňuje, takže byla do systému zařazena. A pointa? Díky tomu všemu teď může čerpat dotace.

"Nemocnice, které jsou zařazené do systému návazné péče, musí být srovnatelné a na vysoké úrovni. A pak mají různé výhody, jako třeba to, že mohou dostat dotace. I my jsme o ně požádali, konkrétně na nákup a obnovu přístrojového vybavení. 55 milionů korun nám bylo schváleno. Změny v nemocnici jsou naplánované na následující dva roky, budou probíhat postupně. Všechno by mělo být hotové do konce roku 2018," vysvětlil Novák.

Za zdrávko zaplatíme víc, platy lékařů a sester jdou nahoru: Změny ve zdravotnictví 2017

Jaké změny se chystají?
A za co přesně se bude utrácet? Půjde o celkem 41 přístrojů, které se umístí na různých odděleních. Nové vybavení poputuje například na operační sály, nemocnice koupí nový rentgenový přístroj a nové přístroje na ultrazvukové pracoviště. Nové přístroje budou i na odděleních rehabilitace.

Nákup bude podle ředitele nemocnice rozdělený do deseti dílčích skupin. Jde o takzvanou nadlimitní částku hospodaření s penězi, kdy platí velmi přísné podmínky. "Momentálně nás čeká ještě výběr samotných přístrojů a dodavatelských firem, ale i uvedení přístrojů do provozu. Další velkou akcí bude postupná rekonstrukce jednotlivých budov. Jak interiéru, tak i zvenčí," vypočítává ředitel.

Některé budovy zbourají
Kromě nutnosti celkové rekonstrukce budov přišel čas i na obnovení celkového areálu nemocnice, hlavně pokud jde o parkování a pohyb po celém areálu. Cílem je pohyb lidem co nejvíce usnadnit. "Na podzim tohoto roku dojde k likvidaci některých budov na našem pozemku, které už delší dobu neplní svou funkci a jsou v technicky nevyhovujícím stavu. Postup plánovaných prací bude záviset na finančních prostředcích," doplnil Martin Novák.