Nemáte na nic energii? Chronický únavový syndrom je vážná nemoc

Pro nikoho nic příjemného...
 

Jste neustále unavení, nemáte sílu a energii do života, máte bolesti hlavy, krku, svalů a celého těla? V noci nemůžete spát, nebo se neustále probouzíte, či máte deprese. To všechno jsou příznaky chronického únavového syndromu. Jde o nemoc, kterou nelze jednoduše vyléčit.

Chronický únavový syndrom (zkráceně CFS – chronic fatigue syndrome) je nemoc, kterou trpí velké množství lidí na celém světě. Projevuje se komplexním souborem projevů, které spolu úzce souvisí. Jde o nemoc, která se může spustit například akutní infekcí, jako je obyčejné nachlazení, či bolest v krku. Při nemoci je však člověk celkově vysílený a potřebuje hodně spánku, proto to může být počátkem nemoci. Ale nemoc jeho spouštěčem vůbec být nemusí.
 

Chronický únavový syndrom se odborně nazývá benigní myalgická encefalomyelitida.

Jak se projevuje CFS?
Nemocí se zaobírá spousta odborníků, proto byly zaznemenány společné projevy této nemoci, které se dají považovat za kritéria k diagnostice chronického únavového syndromu. Jsou to především tři hlavní příznaky: bolest v krku, zvýšená teplota, bolestivé mízní uzliny. Průvodní příznaky jsou celková slabost, bolesti svalů a kloubů. Patří sem ale i bolesti hlavy, dlouhodobá a přetrvávající únava po cvičení, nebo fyzicky náročnější práci.

Mezi příznaky CFS patří také poruchy spánku a neuropsychologické potíže – často pocity zmatenosti, zapomnětlivost, nesoustředěnost, ale také deprese. CFS je nemoc, která začne náhle, spouštěčem může být třeba právě nemoc, celkové oslabení organismu. Jako chronický únavový syndrom je označován stav, kdy je člověk zatížený obtížnou únavou déle než půl roku.

Nemoc je ale komplexní a složitá, takže zahrnuje ještě další příznaky, které jsou odrazem centrálního zasažení organismu – tělo přestává fungovat tak, jak má. Člověk je náchylný k nemocem a bolestem, silně je oslabena jeho energie, ale i jeho možnosti vzdorovat a překonávat sebemenší zátěž.

Příčiny nemoci
Odborníci ještě přesně nevědí, co stojí za příčinou chronického únavového syndromu, nicméně uvažuje se o spojení s několika nemocemi. Například s herpetickými viry nebo chlamydiovými infekcemi – viry, které jsou nezničitelné, přežívají v organismu a tím by mohli způsobovat CFS. Je ale možné, že ho způsobují i jiné infekce, které zatím neumíme pojmenovat.

CFS může souviset i s depresí. Podle některých odborníků je chronický únavový syndrom záležitostí lidské psychiky, takže je příčinou nemoci deprese. Jiní odborníci naopak tvrdí, že deprese je vedlejším příznakem CFS stejně jako další psychické poruchy, to dokazuje i řada výzkumů. Další možnou příčinou nemoci jsou biochemické a imunitní změny – tady se spíše zkoumá, jestli jsou spíše příčinou, nebo důsledkem chronického únavového syndromu.

Deprese a kouření jde ruku v ruce. Bez odborníka se závislosti na tabáku nezbavíte

Mezi další zkoumané příčiny spadá autoimunitní porucha, kdy by docházelo ke tvorbě takzvaných cytokinů i dál než jenom při nemoci, čímž by docházelo k chronické únavě. Cytokiny způsobují horečku, bolesti a úpornou únavu, nicméně u zdravých lidí po skončení nemoci mizí. Další příčinou by pak mohla být dědičnost, kdy se CFS vyskytuje u více jedinců v jedné rodině.

Pracovat nebo mít přátele, když máte CFS? Nemožné
Chronický únavový syndrom má samozřejmě dopad nejen na zdraví člověka, ale i na jeho sociální a partnerský život. Napřed obvykle člověk přestane projevovat zájem o své koníčky, nezvládá je. Nemocný zvládá jen chodit do práce, ale na kamarády, známé a partnery už přestává mít energii. Všechnu energii spotřebují povinnosti v zaměstnání nebo případně v domácnosti.

Když se nemoc prohlubuje, nemocný již zanedbává péči o domácnost, vlastní vzhled, není schopný plnit rodičovské povinnosti. Ztrácí zájem o partnerství a sex. Chronický únavový syndrom vede také k časté pracovní neschopnosti, případně až invaliditě.

Nejde však o to, že by nemocný nechtěl své povinnosti plnit a neměl zájem o přátele, známé nebo o partnera. Není to ani o lenosti. Nemocný jednoduše není schopný vyvinout dostatečné množství energie, aby mohl fungovat jako zdravý normální člověk.

Nemoc pochopitelně značně zasahuje do vztahů člověka s CFS a jeho okolím. Na první pohled to působí tak, že si nemoc vymyslel, často se setká s nepochopením ze strany zaměstnavatele, rodiny, známých, ale i partnerů. Je to jako u migrény – nikdo nevěří tomu, že to může být tak hrozné. Někdy může nepochopení vzejít i od lékaře, proto je nutné hledat na léčbu skutečného odborníka na CFS.

Chronický únavový syndrom je regulérně uznaná choroba, přestože se přesně neznají příčiny a ještě se přesně neví, jak nemoc léčit. Zpochybnění nemoci však člověk s CFS nevyléčí, naopak nepochopení okolí ještě nemocného vhání do dalších depresí, uzavřenosti nebo dokonce apatie. Je důležitý i poznatek, že lidé s CFS mají větší sklony k sebevraždě, neboť musí neustále snášet nepochopení a často posměšky okolí.

Nemocný s CFS se musí především naučit využít času, ve kterém má dost energie, aby dělal to, co jindy nezvládne – práci, péči o domácnost, společenský život a podobně. Jde tedy o pružné využití času nemocného.

Diagnostika: Chronický únavový syndrom. Máte ho právě vy?  
Jestliže máte podezření na to, že se vás CFS týká, je vhodné nechat se kompletně vyšetřit. Zkoumají se možné okolnosti, projevy a příčiny. Jako první se provede vyšetření krve a moči, pak vyšetření, která vyloučí nakažlivé nemoci, které by mohly způsobovat únavu (jako třeba rakovina).

Podstatné je i zjistit, zda by se mohlo jednat o psychickou poruchu nebo zda máte deprese. Pokud se všechno ostatní vyloučí a potíže stále přetrvávají, pak se stanoví diagnóza chronický únavový syndrom. Nemocí se zabývají na imunologických ambulancích nebo v odborných ordinacích, které jsou přímo zaměřeny na CFS.

Léčba je složitá a u každého člověka by měla být individuální. Některým prospějí bylinky zvyšující energii, někde jsou potřeba antibiotika proti zánětu. Někteří potřebují antidepresiva a prášky na spaní. I při léčbě se ale nemoc často vrací. Další možností léčby je homeopatie, akupunktura. Rozhodně má smysl také posilovat imunitní systém. Bohužel přesně definovaná léčba nemoci není dosud známa, proto se vyplatí vyzkoušet více postupů a zvážit i kognitivně behaviorální terapii.