Užíváte hormonální antikoncepci? Hrozí vám rakovina i trombóza

Brát, či nebrat, to je oč tu běží...
 

Hormonální antikoncepce je trendem posledních desítek let, který brání početí. Žena si vezme jen jeden prášek denně a možnost otěhotnění je téměř nulová. Navíc některé antikoncepce údajně vyléčí akné. Ale jak je to s jejich nežádoucími účinky? Bude moci žena, která bere hormonální antikoncepci, normálně otěhotnět? 

Hormonální antikoncepce (zkráceně HA) je nejčastěji rozšířená jako prášky, které žena nebo dívka bere po celý měsíc, každý den jednu tabletku. Díky ní nemůže dojít k početí nechtěného miminka, ženy si v dnešních dnech podle statistik pořizují děti čím dál později. Funguje to tak, že pilulka brání přirozenému procesu ovulace, tedy asi dvěma nejplodnějším dnům v měsíci, kdy žena může otěhotnět. 

Běžné pilulky HA obsahují dva hormony – estrogen (ženský pohlavní hormon) a progestin (hormon žlutého tělíska). Ty řadíme mezi metody kombinované hormonální antikoncepce. Na trhu jsou také minipipulky, které obsahují pouze hormon progestin.

HA je dnes dostupná v mnoha různých formách, tedy nejenom v tabletkách, ale také například ve formě podkožních implantátů (ty se zavádí do vnitřní strany předloktí). Dále ve formě injekcí, kdy se jednou za tři měsíce vpíchnou do těla hormony - vytvoří se rezervoár, takže se hormony postupně uvolňují do krve.

Pak je HA ve formě náplastí, ze které se hormony vstřebávají pokožkou do krve, nebo ve formě nitroděložního tělíska - umělohmotný prostředek ve tvaru "T". Nitroděložní tělísko může obsahovat hormony, ale nemusí. Zavádí se do dělohy a zabraňuje spermiím prostoupit přes děložní hrdlo, poskytuje ochranu asi na tři roky. Dále se používají vaginální kroužky obsahující hormony, kdy se kroužek z pochvy vyjme vždy po třech týdnech.

Má hormonální antikoncepce nějaká pozitiva? 
Názory na hormonální antikoncepci jsou různé, má některá pozitiva, nicméně také velké množství nežádoucích účinků. Mezi ty pozitivní účinky patří samozřejmě ochrana před otěhotněním, zmírňuje PMS, odstraňuje bolest menstruace, protože nejde o pravou menstruaci, ale o takzvané "krvácení ze spádu" vyvolané poklesem hormonů.

Antikoncepce, která obsahuje hormony s antiandrogenními vlastnostmi, může potlačit projevy akné. Navíc při užívání HA se může žena rozhodnout, že menstruaci vůbec mít nebude, nebo ji odsune - stačí totiž přestat brát tabletky a žena začne krvácet. 

Hormonální antikoncepce potlačením cyklického růstu a zrání brání také tvorbě některých ovariálních cyst, nádorů prsu, ovarií a endometria - ne však čípku, ten je způsoben téměř výlučně virovou sexuálně přenosnou chorobou - lidským papilomavirem.

Nežádoucí účinky HA? Trombóza a zvýšené riziko rakoviny
Mezi velmi závažné nežádoucí účinky patří zvýšení krevní srážlivosti, z toho pak plyne nebezpečí žilní trombózy, která postihuje dolní a horní končetiny s hrozbou plicní embolie, nebo trombóza mozkových splavů - ta postihuje skoro výhradně uživatelky antikoncepce. Toto riziko je ale u naprosto zdravých mladých žen velmi malé.

U žen s nějakou mutací je však toto riziko mnohonásobně větší. Dalším rizikem spojeným s HA je zvýšení rizika rakoviny prsu. Středně závažné nežádoucí účinky jsou migrény a bolesti hlavy, může vzniknout deprese, může se zvýšit krevní tlak, objevit se mohou poruchy metabolismu jater. 

Mezi nezávažné nežádoucí účinky patří přírůstek na váze, který je způsoben zadržováním vody a soli v těle. Pak mírné bolesti hlavy, nevolnost a nutkání ke zvracení, únava, snáze se tvoří pigmentové skvrny v obličeji po slunění. Může se objevit mírné špinění a krvácení, případně chudokrevnost po vysazení antikoncepce. Tyto stavy se mohou zlepšit při změně HA nebo po jejím vysazení.

Alternativa k HA může být progestin
Progestinové tablety, injekce a nitroděložní tělíska riziko tvorby krevních sraženin nezvyšují, a proto je mohou používat i ženy, které v minulosti trpěly krevními sraženinami v žilách. Ženy, u nichž byla v minulosti zaznamenána tvorba krevních sraženin v tepnách, by měly používat nehormonální antikoncepci nebo metodu založenou pouze na progestinu s výjimkou injekční formy. 

Progestinové tablety mohou zmírňovat příznaky během menstruace a mohou je užívat i kojící ženy, protože neovlivňují tvorbu mateřského mléka. Při používání metod založených pouze na progestinu může docházet k nepravidelnému menstruačnímu krvácení a někdy i k zástavě menstruace.

Progestiny drospirenon a desogestrel minimalizují androgenní vedlejší účinky, avšak zároveň zvyšují riziko tvorby krevních sraženin, a proto nepatří k antikoncepci první volby. 

Nehormonální antikoncepce, jasná volba?
Ale pozor, neházejte hned možnosti antikoncepce do jednoho pytle. Existuje totiž i antikoncepce nehormonální. Mezi ty patří kondomy nebo pesary, které se zavádí do pochvy ženy. Dále pak spermicidy, ty se ve formě tablet nebo krémů nechají rozpustit v pochvě před stykem.

A pak jsou tady již zmiňovaná nitroděložní tělíska, která jsou ve tvaru písmene "T" a vloží se přímo do dělohy ženy. Tím zabraňují početí. Některé (hormonální) obsahují progestin, ty nehormonální pak ale neobsahují hormony vůbec. Nehormonální antikoncepce nedodává tělu hormony, a proto prakticky nemá nežádoucí vedlejší účinky.

Berete antikoncepci? Kterou?

Užívám hormonální antikoncepci
56% (458 hlasů)
Užívám nehormonální antikoncepci
7% (56 hlasů)
Nepoužívám žádnou antikoncepci
37% (308 hlasů)
Celkem hlasů: 822