Dobrovolníci v Klaudiánově nemocnici pomáhají už 10 let. Úspěšná je terapie s pejsky

Canisterapie slaví v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici úspěch
 

Letos je to přesně deset let, co začali dobrovolníci pomáhat pacientům v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Během té doby navštívili přes 30 tisíc nemocných, kterým zpříjemnili život. V souvislosti s usilovnou prací dobrovolníků odstartovala v nemocnici výstava mapující toto období. 

"Jsem rád, že dobrovolníci u nás fungují a mohou být vzorem pro řadu jiných nemocnic. Jsem přesvědčen, že do budoucna bude role dobrovolníků daleko větší než doposud, protože zdravotnického personálu nadále ubývá a nových sestřiček není mnoho. Dnes je řada míst, kde můžeme s dobrovolníky více spolupracovat, aby se pacientům více ulehčilo při jejich pobytu v nemocnici," řekl ředitel Klaudiánovy nemocnice Ladislav Řípa.

"Dobrovolnictví v Mladé Boleslavi je příkladem dobře fungujícího projektu. Nedílnou součástí je podpora ze strany vedení nemocnice a pracovníků jednotlivých oddělení nemocnice," doplnila ho garantka programu MUDr. Ivana Štverka Kořínková.

Dobrovolníci pomáhají v nemocnici už 10 let, celkem za tu dobu bylo v dobrovolnickém centru proškoleno 314 dobrovolníků. Během svého působení v nemocnici navštívili celkem 30 581 nemocných.

Kdyby se to převedlo na normální pracovní dobu, odpracovali by zhruba 156 tisíc hodin. Kdyby byla dobrovolnická práce placená, nejspíš by dosahovala dvou milionů korun. Dobrovolník ale za svou práci nic neočekává - možná jen spokojené tváře nemocných, kterým dělá radost. 

K příležitosti desátého výročí zahájili v nemocnici k 26. lednu výstavu, ta mapuje desetileté období práce dobrovolníků. Výstava je k vidění v hlavní chodbě hned vedle kavárny až do konce roku 2017. 

Dobrovolníci pomáhají mimo jiné také na dětských odděleních nemocnice. Tam práce dobrovolníků původně začínala. "U nás se dobrovolnická činnost neustále rozšiřuje a nacházíme nové a nové formy, jak se dětem věnovat a pomoci. Navíc jsme zjistili, že jsme schopni pro jedno dítě vytipovat dobrovolníka, který se mu trvale věnuje, což je podstatné zvláště pro děti, které jejich biologická rodina vůbec nenavštěvuje. Když jsme před deseti lety začínali, tak jsme skutečně neuměli odhadnout, jak se dobrovolnická činnost rozšíří a kam ji až můžeme dovést," vysvětluje MUDr. Helena Tomanová, primářka Dětského centra. 

Právě v Dětském centru působili dobrovolníci nemocnice vůbec poprvé, pak následovalo dětské oddělení, ARO, LDN a interna. Pak se práce dobrovolníků rozšířila v roce 2008 i na LDN v Mnichově Hradišti, na rehabilitační oddělení, také plicní oddělení, neurologii, ortopedii a chirurgii. Loni přibylo k možné práci dobrovolníků i oddělení ORL. 

Pejsci pomáhají a léčí 
K radosti nemocných i dobrovolníků založila nemocnice v roce 2011 první čtyři canisterapeutické týmy, o rok později už jich bylo patnáct. Takzvaná canisterapie je terapie, při které speciálně vycvičení pejsci zpříjemňují životy lůžkovým nemocným, ale i dětem. Rychle se objevil o canisterapii velký zájem.

V roce 2015 už nemocnice začala spolupracovat na výcvicích psů se sdružením Agility MB vedené dobrovolnicí Miroslavou Vrabcovou, která se o rok později stala nemocniční koordinátorkou pro canisterapii. Psi tak mají výcvik přímo šitý na míru nemocnice a jednotlivých oddělení. 

Zahájení výstavy proběhlo 26. ledna a nemocnice přijala i sponzorsky darovaný koberec pro canisterapii. Dobrovolníci se také dočkali nového vlastního loga dobrovolnického centra. Miroslava Vrabcová na výstavě předvedla ukázku práce se psy. 

Dobrovolníci mají v každém ohledu nezastupitelnou roli v každé nemocnici. Zvláště v momentě, kdy nemocnice vnímají nedostatek zdravotního personálu. Navíc podnikají řadu akcí, kromě zmiňované canisterapie a zpříjemnění pobytu v nemocnici jde o různé akce typu malování velikočních vajíček, mikulášské putování nemocnicí nebo vánoční zpívání na chodbě. Během historie dobrovolnického centra také působila dobrovolnická herecká skupina a dodnes funguje v nemocnici i dobrovolnická knihovna.