Snadné a levné: Ledová sprcha je lepší než tucet doktorů

Studená sprcha má tolik pozitivních účinků, že se vyplatí to zkusit
 

Dát si občas studenou sprchu? To vypadá jako šílenství, navíc když je venku zima až praští. Jenomže studená sprcha má celou řadu pozitivních účinků na vaše tělo. Doporučují to zdravotníci i wellness centra. Co takhle začít den novým způsobem? Odhalíme vám, co všechno studená sprcha dokáže.

Studenou sprchu si můžete dát kdykoliv. Po ránu nebo i večer. Důležité je začínat pomalu se otužovat, postupně můžete od vlažné vody přejít ke studené. "Studenou sprchu si dávám každý den. Ne ale hned. Napřed se přece jen umyju v horké vodě, tak jak jsme všichni zvyklí. Potom ale snížím teplotu vody na vlažnou a na závěr každého sprchování na studenou. Zaprvé se tím skvěle prokrví tělo, zadruhé je studená voda zdravá pro vaše vlasy," pochvaluje si šestatřicetiletá Jana. "Dobré je také střídat teplou a studenou vodu, mně to pomáhá na moje křečové žíly."

Studenou sprchu doporučuje i většina wellness center, zdravotníci, ale i maséři. Studená nebo ledová voda totiž podporuje imunitu a odhání nemoci. Zvyšuje také odolnost vůči stresu, dodává energii. Poskytuje jistou úlevu a zachovává dobré duševní zdraví.

Lepší imunita
U lidí, kteří si dopřávají pravidelnou studenou sprchu, bylo prokázáno řadou studií, že mají menší šanci dostat nemoci, jako je běžné nachlazení, rýmu, hemeroidy nebo dokonce rakovinu. Navíc studená sprcha zlepšuje průtok krve po celém těle, a tím zlepšuje i krevní tlak.

Regulace tělesné teploty
Prokázalo se, že u lidí pomáhá studená sprcha na regulaci tělesné teploty, to znamená, že budete mít zdravou tělesnou teplotu, jakou máte mít. Jestliže trpíte na studené ruce a nohy, nebo se naopak abnormálně potíte, studená sprcha by mohla pomoci.

Hubnutí
Dalším přínosem studené sprchy je lepší hubnutí. Nejspíše to nevíte, ale sprchování ve studené vodě výrazně stimuluje produkci takzvaného hnědého tuku. Hnědý tuk je opakem bílého tuku a je zodpovědný za spalování energie. Takže buňky hnědého tuku spalují glukózu (cukry a bílý tuk) a produkují co nejvíce tepelné energie. Vyšší množství hnědého tuku v těle vede ke zrychlení metabolismu. Díky němu se proces hubnutí zefektivní.

Krásné vlasy a pleť
Teplá voda vysušuje pokožku, ale i vlasy, studená voda působí opačně. Póry se stáhnou, tím se zabraňuje například jejich ucpání a následnému vzniku akné. Podobný efekt se týká také vlasů, zatažením drobných pórů na pokožce hlavy se zabrání usazování nečistot a dojde k posílení a zlepšení kvality vlasů.

Lépe usnete
Možná to zní nelogicky, po teplé sprše se skvěle uvolníte a zrelaxujete. Ale unavit se nemusíte. Pro lidi s nespavostí je údajně vhodné se ve studené sprše zdržovat každý den před usnutím. Šok z chladu a fyzický stres pomáhá tělu uklidnit se po pocitu extrémního osvěžení.

Méně depresí
Jestli trpíte na deprese, je studená sprcha také skvělým doporučením. Je to způsobené stimulujícím efektem. Studená sprcha dokáže aktivovat tu část mozku, která řídí produkci stresového hormonu noradrenalin.

Zlepšení lymfatického oběhu
Lymfatický systém je oběhová soustava, která shromáždí odpadní látky z buněk a odvádí je zpět do cévního systému. Pohonem lymfatického systému není srdce, ale svalové stahy. Lymfa v těle proudí tedy jen tehdy, pokud máme dostatek pohybu nebo aktivujeme činnost svalstva jinak. Studenou sprchou dochází ke stažení organismu, a tím i zlepšení proudění v celém lymfatickém systému. To je životně důležité pro odvod toxinů a odpadních látek z těla.

Prohlubuje dýchání
Je to podobné jako v sauně, pokud vlezete do ledové sprchy, okamžitě se tím prohloubí dýchání. Dochází tedy k lepšímu okysličení, což je základem správného fungování každé buňky v těle. Studie prokázaly, že studená sprcha má pozitivní účinky při léčbě chronické obstrukční plicní nemoci.

Zvýšená produkce hormonů
Ať jsou to hormony štítné žlázy a nadledvin, nebo pohlavní žlázy, zejména mužské, studená sprcha podporuje jejich činnost. Může to být podstatné například u párů, které mají problémy s početím. Horká voda výrazně snižuje množství spermií, studená voda působí opačně.

"Každý den po dobu třiceti dní jsem se sprchovala ledovou vodou a cítila jsem se zatraceně dobře téměř celý den. Doporučila bych to všem bez ohledu na věk. Nabije vás to energií a zlepší náladu," říká sportovkyně Kateřina.