Co potřebují vaše kosti? Dejte jim vše, než začnou praskat

Co jíst či nejíst, abychom měli kosti v pořádku, to je oč tu běží...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Asi všichni víme, že pokud chceme mít pevné kosti, musíme své tělo zásobovat vápníkem a vitamínem D. Vápník je nejpotřebnější minerální látka v našem těle a právě pro jeho vstřebávání je důležitý vitamín D. Jenže abychom si udrželi silné a zdravé kosti, potřebujeme i mnoho dalších cenných živin.

V našem těle máme zhruba 200 kostí. Slovo zhruba je na místě, neboť se jejich počet u dětí a dospělých liší. Děti jich mají více než dospělí, protože časem nám některé kosti srostou.

Dětská klenba se tvoří do tří let věku, do té doby je pro vývoj chodidla zásadní jeho stimulace variabilními podněty. V létě je dobré nechat dítě chodit bosé po trávě, v písku, po kamenech.

Naše kostra váží přibližně deset kilogramů, což odpovídá zhruba 14 % naší celkové hmotnosti. A ještě jedna zajímavost: Kostní dřeň, ve které se tvoří červené a bílé krvinky, váží u dospělého člověka asi 2 600 gramů.

Co je pro kosti zásadní?

Kost je živá rostoucí tkáň, která se skládá z kolagenu – proteinu tvořícího "měkkou" část kosti – a z hydroxypatitu, minerální složky, jež je uložena uvnitř a jejímž úkolem je podporovat pevnost a tvrdost kosti. Které živiny je tedy třeba tělu dodávat, abychom měli pevné a zdravé kosti?

  • Vápník je zásadní minerální makroprvek, protože ho tělo potřebuje ve velkých množstvích. Tvoří asi 2 % celkové tělesné hmotnosti, z nichž je většina uložena přímo v kostře. Kde ho najdeme: Mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, sýry atd.), mandle, zelená listová zelenina.
  • Fosfor je druhá nejobsáhlejší látka v těle člověka. V kombinaci s vápníkem vytváří krystalickou strukturu kosti a společně tak zajišťují pevnost kostry. Kde ho najdeme: Mléko, ryby, drůbež, maso, fazole a jiné luštěniny, ořechy, semena a celozrnné výrobky.
  • Vitamín D pomáhá tělu vstřebávat vápník z trávicího traktu. Většina lidí ho má dostatek, ale doplnění tohoto vitamínu nemůže být na škodu. Kde ho najdeme: Tučné ryby a játra.
  • Hořčík stimuluje produkci hormonu kalcitoninu, což přispívá k přesunu vápníku z krevního řečiště do kostí. Také aktivuje vitamín D, díky kterému se vápník vstřebává. Kde ho najdeme: Zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, semínka.
  • Draslík je nejdůležitější ze všech alkalických prvků našeho těla. Udržuje rovnováhu vápníku v těle a zabraňuje jeho ztrátě. Kde ho najdeme: Obilné klíčky, datle, brambory, banán, houby, listová zelenina, vejce, rajčata, melouny, broskve, pomeranče.
  • Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, proteinové látky kostní tkáně. Kde ho najdeme: Citrusové plody, brokolice, papriky, rajčata, jahody, kiwi, zelená listová zelenina.
  • Bor je důležitý esenciální prvek, který podporuje schopnost těla tvořit kostní struktury a přijímat další živiny, zejména vápník, hořčík, fosfor a hořčík. Kde ho najdeme: Sója, sušené ovoce (švestky, rozinky, sušené meruňky a jablka), fazole, arašídy, avokádo, špenát a cibule.
Chyby při rekreačních sportech: Jak se vyhnout bolestivým zraněním? Čtěte zde.
Klíčová slova:
bor