Mužská antikoncepce hýbe světem. Muži by mohli být neplodní až dva roky

Mužská antikoncepce by přenesla hlavní odpovědnost i na muže. Ale je to reálné?
 

Proč by měly prášky polykat pořád jenom ženy? To je možná otázka, která vás někdy napadla. Mužká antikoncepce je převratnou novinkou. Takže muži opravdu mohou polykat prášky, po kterých budou neplodní. Jak to funguje, je to bezpečné a kdo s tím vůbec přišel? 

Mužská antikoncepce, opravdu to existuje, nebo je to nějaký vtip? Nikoliv, antikoncepce pro muže je fenomén, který už momentálně testují vědci, na prvních dobrovolnících se ale bude testovat až za rok. Antikoncepce pro muže je na nehormonální bázi. Je to metoda takzvané vratné vasektomie, kdy se zablokuje průchod spermií prostředkem, který se po čase vymyje. K tomuto účelu vyvinuli vědci gel. 

Vasektomie (také vazektomie) je chirurgický zákrok, při kterém dochází k přerušení chámovodů muže za účelem jeho sterilizace. Jedná se o jednu z forem mužské antikoncepce - neplodnost je však nevratná. 

"Speciální gel zabrání mužům početí potomka až na dva roky," konstatuje expert na reprodukční medicínu Adam Balen. Podle jeho slov si na mužskou variantu antikoncepce ještě počkáme, gel by totiž mohl způsobit mužům velké komplikace.

Substanci nazvanou Vasalgel objevili vědci teprve loni při testování na králících. Tehdy fungovala substance gelu králíkům na 12 měsíců, kdy vydrželi neplodní. Došlo i k pokusům na makacích, tam zabránil gel oplodnění ve 100 procentech případů na déle než rok. U některých opic pak až na dva roky. První dobrovolníci budou antikoncepci testovat už příští rok. 

Hormonální antikoncepce pro ženy vyšla z módy. Je teď řada na mužích? 
Hlavní odpovědnost za antikoncepci vždy ležela spíš na bedrech žen, alespoň pokud jde o hormonální antikoncepci. I v řadě případů nehormonálních variant (nitroděložní tělísko, náplasti) je ale hlavní odpovědnost na ženách. Hormonální antikoncepce má pro však ženy celou řadu vedlejších účinků, mezi nimiž je třeba i neplodnost.

Ale co varianta pro muže, kromě kondomu? "Když se gel vpraví do chámovodu pomocí injekce, je tady možnost, že opravdu dojde k neplodnosti. To jsou ale jen pokusy na zvířatech. Než se začne lék prodávat lidem, mohou to být roky, nebo k tomu také vůbec nemusí dojít," myslí si český lékař Štěpán Budka. Zpochybňuje i tvrzení, že antikoncepce pro muže funguje na sto procent - podle jeho slov není totiž žádná antikoncepce stoprocentní, a to ani ta pro ženy. 

Kroma naprosté sterilizace (vasektomie) není pro muže dosud dostupná forma mužské antikoncepce. Problémem vasektomie je ale její nevratnost. Muž je neplodný doživotně. Podle slov doktora Budka by však i aplikace připravovaného gelu mohla být riziková.

"Vpravení injekce s gelem do chámovodu by mohla mít za následek jeho následné ucpání. To by mohlo vést i k poruše spermatogeneze jako takové, mohlo by to vést k zánětům a velké bolestivosti. Použití gelu tedy vnímám jako další slepou uličku, bezpečnější je snad už naprostá vasektomie. Riziko komplikací je při použití takového gelu obrovské," zdůrazňuje lékař.

Antikoncepce pro ženy je jistota. Ale ne stoprocentní 
Vypadá to tedy zhruba tak, že antikoncepce bude zas a jenom starostí žen. S antikoncepcí pro muže se nejspíš nesetkáme následujících několik let, testovat se bude hlavně na opicích. Jestli se skutečně dočkáme toho, že se najdou dobrovolníci na testování, to se nechme překvapit. Řeklo by se, že je ženská antikoncepce tou jedinou bezpečnou metodou.

Ani to ale není pravda - nic není stoprocentní a je známo nemálo případů, kdy žena otěhotněla právě přes braní prášků, neb si její tělo na tabletky "zvyklo". Antikoncepce by ale rozhodně neměla být jen záležitostí ženy. Měli by ji vždy konzultovat oba partneři. Nehormonálních variant antikoncepce pro ženy je celá řada.