Děti jsou čím dál tlustší. Mohou za to sladké limonády

Příjem sladkých limonád není zrovna ideální...
 

Statistiky jsou nemilosrdné. Netloustnou jenom dospělí, tloustnou i děti. Vyšší, než je normální hmotnost, má 15 procent chlapců a 10 procent dívek mezi 13 a 15 lety. Nejhlavnější příčinou tloustnutí bývají sladké limonády a cola, které obsahují o dost víc cukru než děti potřebují. Pomoci s výběrem správného jídla by mohl dětem projekt Zdravá strava do škol.

Realita je zkrátka realita, musíme se jí postavit čelem. Děti jsou po vzoru svých rodičů čím dál tím tlustší. O to víc jsou takové údaje alarmující, že se jedná o malé děti a teenagery mezi 13 a 15 lety. Už v tak mladém věku trpět obezitou není nic příjemného ani pro děti a nakonec ani pro rodiče.

Jenže podle informací Českého statistického úřadu má vyšší hladinu hmotnosti (tedy BMI nad 30) celých 54 procent všech dospělých Čechů. To nedává dětem zrovna skvělý příklad. Navíc z uvedených 54 procent trpí 17 procent lidí obezitou. 

U dětí je situace za hranou. Vyšší než normální váhu má celých 15 procent chlapců a 10 procent dívek mezi 13 a 15 lety. Dětí se závažnějším stupněm obezity také přibývá. Může za to především zcela nevhodná strava a málo pohybu. "Ročně je v rámci Evropské unie diagnostikováno 400 tisíc nových případů dětské obezity. Na rozvoji obezity se sice do značné míry podílejí genetické faktory, ty však nemohou být příčinou prudkého nárůstu výskytu obezity v posledních desetiletích. Zde se jednoznačně uplatnil vliv změny životního stylu, to je především stravovacích návyků," upozorňuje obezitoložka Jitka Kytnarová.

Základem je správně jíst
Začít držet dietu je pro děti velmi omezující, navíc když byly zvyklé na určitý životní styl. Často to zahrnuje třeba sušenky, brambůrky, coca colu. Populární jsou pak návštěvy restaurací a fast foodu. Když nemají děti základy zdravého stravování už z domova, ve škole s tím pedagogové těžko něco udělají. Přesto může škola ovlivnit alespoň to, co jí dítě ve školní jídelně.

"Realita je taková, že méně než padesát procent českých dětí jí každý den ovoce a zeleninu. Přitom denně by děti i dospělí měli sníst dokonce několik porcí ovoce a zeleniny! Naopak více než třicet procent dětí denně konzumuje sladkosti a pije slazené nápoje," varuje Kytnarová.

Slazené "limošky" jsou jedním z největších problémů. Právě těm totiž děti holdují nejvíce a cukry získávají právě odtud. Ve školách a školkách se prodávají pitíčka jako coca cola, slazené limonády, džusy. Téměř 80 procent všech nápojů, které děti vypijí ve školách, jsou podle specialistky na dětskou výživu slazené. U dětí ve věku 6-10 let dosahuje tato dávka 60 procent a u věkové skupiny 11-17 let dokonce 74 procent. Pro děti je však nejlepším nápojem obyčejná voda, po tělocviku je možné pít i slabší minerálky. 

Děti si budou připravovat samy svačinu
Cílem projektu Zdravá strava do škol je odhalit nevhodné návyky při stravování dětí a pomoci jim vybrat zdravou potravinu, a sestavit si tak zdravou svačinu. Děti pak trvale budou moci změnit školní své jídelníčky a zařadit více zdravého jídla. V rámci projektu budou do škol docházet nutriční terapeuti a odborníci na výživu dětí, konzultovat jídelníček ale budou i společně s rodiči.

Děti si navíc budou moci pod vedením odborníka připravit vlastní svačinu v podobě pomazánek podle svého výběru. Pomazánky jsou pak hodnoceny ostatními žáky a tu nejlepší pomazánku může škola zařadit do svého jídelníčku.

Podle nutriční poradkyně projektu Zdravá strava do škol Venduly Valáškové by mohl tento postup děti seznámit s tím, jak funguje příjem a výdej kalorií. "Děti se dozvídají o zdravé výživě formou přednášek a projektů. Děti tak zjistí, jaké jídlo je vhodné ve které části dne a jak to prospěje jejich zdraví."