Nutella obsahuje karcinogenní "palmáč", který prokazatelně spouští rakovinu

Nutella obsahuje karcinogenní látky. V Evropě ji stahují z trhu
 

Rádi občas zahřešíte a koupíte si velkou sklenici Nutelly? A máte pak výčitky, když sníte obsah za neuvěřitelně krátký časový úsek, protože je přece "tak dobrá"? Je tady ještě jedna věc, která by vás měla trápit kromě nadbytečných kil. Nutella obsahuje karcinogenní, tedy rakovinotvorné látky. 

Ať už jste milovníky Nugety, Nutelly nebo arašídového másla, určitě moc dobře víte, že pomazánky s tak vysokým obsahem cukru by se měly jíst spíš ojediněle. Výrobci vyzývají, že si je máte namazat třeba na kus pečiva, což ale nic nemění na tom, že jsou přeslazené a pro každý den vzhledem k obsahu cukru zaručeně nevhodné. I přestože tohle patrně víte, čas od času přece jen zaútočí taková ta hříšná myšlenka - koupit si něco moc dobrého a kalorického, o čem zaručeně víte, že vám to bude chutnat... A Nutella se pyšní léta letoucí dobrou chutí. 

Navíc má propracovanou reklamu. "Vánoce nikdy nechutnaly lépe" - to je jen jeden ze sloganů výrobce. Navíc se pyšní tím, že neobsahuje žádné konzervanty nebo umělá barviva. Že je to zdravá pomazánka. Pojďme se tedy pořádně podívat na to, co obsahuje doopravdy. Nutella je tvořena těmito složkami: palmový olej, cukr, odstředěné mléko v prášku, lískové oříšky, kakao. Rozhodně nejvíc obsahuje cukru a palmového oleje, toho ostatního už o něco méně. Právě palmový olej je ale problém.

Co všechno přijímáte s Nutellou

Právě palmový olej je v Nutelle karcinogenní, tedy může se podílet na spouštění rakoviny v těle. Supermarkety v Itálii už začaly stahovat Nutellu z regálů během ledna tohoto roku. Přitom je Nutella jen jedním z mnoha produktů, který karcinogenní palmový olej obsahuje - zjednodušeně: cokoli s palmovým olejem může mít vliv na rozvoj rakoviny. Tím spíš by neměly Nutellu jíst děti.

Jako karcinogenní označil Nutellu před měsícem Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který prohlásil, že kontaminujcí látky obsažené v palmovém oleji jsou karcinogenní. Prohlášení padlo na základě nově provedené studie.

Proč by měl být palmový olej karcinogenní? 

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jde o tři nebezpečné substance derivované z glycodilu, který se nachází v rostlinných olejích. Jsou to glycidylové nasycené mastné kyseliny (GE), 3-monochloropropanediol (3-MCPD) a 2-monochloropropanediol (2-MCPD). Podle studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen EFSA) jsou tyto látky ve většině rostlinných olejů, nicméně palmový olej obsahuje tyto látky ve zvláště vysokém množství. 

Tyto látky pak v těle nadělají paseku. EFSA testovala opakované vystavení látky glycidylové nasycené mastné kyseliny (GE) na potkanech a myších. Těm se zvýšil výskyt nádorů, pravděpodobně je to způsobeno tím, že látka poškodí genetickou informaci v buňkách. Vystavení se působení této látce glycidylové nasycené mastné kyselině má obzvláště škodlivé účinky pro děti, uvedl úřad. 

U další látky 3-monochloropropanediol (3-MCPD) bylo zjištěno, že je toxická pro ledviny zvířat a představuje riziko pro mužský reprodukční systém. O látce 2-monochloropropanediol (2-MCPD) není k dispozici dostatek údajů, aby o této látce mohl Evropský úřadu pro bezpečnost potravin učinit jakékoli závěry o dopadech na lidské zdraví.

Palmáč najdete v různých potravinách

Palmový olej samozřejmě obsahuje celá řada produktů, rozhodně bychom takové produkty neměli jíst. Nejlépe vůbec nebo alespoň v nízkém množství. Jsou to hlavně levné čokolády, cukrovinky, polevy, zmrzliny (zejména polevy na nich) a v řadě dalších potravin. Vyplatí se kontrolovat, co přijímáte do těla. 

A co ještě obsahuje Nutella mimo nebezpečný palmový olej? Především cukr. Podle etikety obsahuje 37 gramů pomazánky (2 lžíce) 21 gramů cukru. To jednoduše znamená, že naprostou většinu skleničky tvoří cukr a nikoliv kakao nebo mléko. To už si raději kupte opravdové kakao a máslo a pusťte se do výroby tekuté čokolády doma! Vyjde vás to cenově možná ještě levněji a budete mít jistotu, že nepřijímáte palmový olej.

"Přesvědčením firmy Ferrero je to, že s malou porcí si mohou lidé užít své oblíbené jídlo. Proto naše etiketování produktů dovoluje spotřebitelům udělat informované rozhodnutí a ubezpečuje je, že si mohou Nutellu dopřát jako součást vyvážené diety," uvádí výrobce. Aby palmový olej nahradili za dražší, to se jim moc nechce. Palmový olej je totiž pro ně cenově nejvýhodnější.