Těžká rána opilcova: Jak s přehledem zničíte ranní kocovinu?

Zná ji snad každý z nás
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stává se to i těm nejlepším a nejzkušenějším. Jednoduše to večer přeženete, namícháte si v žaludku alkoholový mix a ráno se vám za to tělo odmění. Ranní kocovina je nepříjemná, ovšem existuje proti ní spousta triků. Jak po probuzení setřesete opici ze svých zad?

Znáte to. Večer se vymkne z rukou, užíváte si, nějaká ta sklenička a panáček jsou příjemní spojenci. Dojdete domů, hodíte sebou do postele a doufáte, že ráno budete zase ve formě. Ono to ale takhle nefunguje dokonce ani u těch největších pijanů.

Probuzení většinou provází ranní kocovina, během které si říkáte obligátní větu: "Už nikdy nebudu pít." Na většinu nešvarů je ale v dnešná době protizbraň a s kocovinou to není jinak. Jak si s ní poradit a alespoň zmírnit její nepříjemnost?

Základem je přemoci alkoholovou dehydrataci

Je notoricky známo, že alkohol funguje jako diuretikum. To znamená, že podporuje vylučování vody z těla. Proto by se také víno nebo káva měla okamžitě zapíjet vodou. S ranní kocovinou to je podobně. Nejlepší je, ještě než padnete do postele za vlast, doplnit tekutiny svému tělu. Pokud jste totiž celou noc panákovali, tak vám to pak vaše tělo velmi nepříjemně vrátí. Doporučuje se, aby se objem vypitého alkoholu přímo rovnal objemu vypité vody.

Kyselé potraviny vás nakopnou
Opět něco, co není žádným tajemstvím, nicméně je pravdou, že většina pijáků si ráno moc nedovede představit něco kyselého do svého těla dostat. Třeba ale taková domácí citronová nebo zázrovová limonáda v tomto případě hodně pomůže. Nehledě na to, že je skvělá i jako bojovník proti bacilům, jelikož je zásobárnou vitaminů. 

Faktem je, že taková dobře udělaná zázvorová limonáda vám může zachránit důležitou schůzku, na kterou byste s kocovinou moc dobře nezazářili.

Vybít klín klínem

V tomto případě máme na mysli postavit se panákům taky panákem. Není ale moc rozumné si nalít další alkohol. Spíše doporučujeme prohledat spíž nebo ledničku a zkusit najít takové nakládané okurky. Jejich lák je totiž parádní zbraní proti kocovině. Obsahuje totiž ocet a sůl, což je přesně to, co vaše tělo napadené kocovinou potřebuje.

Velmi dobře fungují také asijská jídla, třeba taková miso polévka je hotový balzám na žaludek, který prožil alkoholový útok.

Zázvorový vyprošťovák: Nakrájejte oloupaný zázvor, přidejte trochu citronové kůry a povařte v hrnci s vodou. Přidejte i trochu šťávy z citronu a nechte projít varem. Vše následně přelijte do konvice a do ní ještě přidejte tři sáčky čaje. Podobná směs by vás mohla zachránit před kocovinou…

Káva absulutním tabu

Myslíte si, že vám s kocovinou pomůže váš oblíbený ranní parťák - káva? Tak to jste na velkém omylu. Káva totiž stejně jako alkohol odvádí z organismu vodu. Tudíž pokud jste se již dehydrovali formou nočního panákového tahu, pak je právě káva to nejhorší, co pro své tělo můžete udělat. 

V kávě je navíc obsažen kofein a ten stahuje cévy, což je přesně to, co nechcete, jelikož díky tomu alkohol vydrží ve vašem těle delší dobu. Pokud už ráno chcete něco pít, tak  vodu v neperlivé formě. 

Pohanková kaše?

Možná si ťukáte na čelo a říkáte si, že po tom vám bude ještě hůře. Opak je ale pravdou. Pokud do sebe dostanete jídlo s vysokým obsahem vlákniny, tak se vám v těle mírně zvýší hladina cukru a vyvolá to pocit sytosti. To sníží vaši nevolnost a také dodá dostatek energie. Dobrou variantou jsou také cereální lupínky s ovocem. 

Každé tělo je samozřejmě jiné a na každé funguje jiný trik. Budeme velmi rádi, když se pod článkem v diskuzi pochlubíte, jak bojujete s kocovinou vy. Určitě tím pomůžete nejen ostatním, ale i sobě, jelikož v diskuzi můžete najít recept, jenž se vám zalíbí a pomůže vám bojovat s kocovinou.

Klíčová slova: