Národní divadlo stále ukrývá poklad! Josef Kemr tam nechal rodinné zlato

 

Najít poklad je snem asi každého z nás. Sem tam se to opravdu povede, většinou jde však o velkou náhodu. Málokdo může jít na jistotu a nějaké ty cennosti prostě sebrat. Pokud však budete mít cestu kolem Národního divadla v Praze, hroudu zlata tam klidně můžete najít. Před časem ji tam totiž nechal legendární herec Josef Kemr. 

Bájné El Dorado jen tak na dosah ruky? Až tak horké to není, ale pravdou zůstává, že Národní divadlo kus žlutého kovu opravdu ukrývá. Zní to sice jako pohádka, ale draky ani zlým černokněžníkem zakleté princezny tady rozhodně nečekejte. Jedno ze svých největších tajemství však budova jen tak nevydá. 

V roce 1981 v Národním divadle probíhaly opravy. Některé z nich se protáhly až do Vánoc a jejich součástí byla i Zlatá kaplička. Je známé, že jedna z nejvyráznější postav českého herectví byla do tohoto divadla doslova zamilovaná. Josef Kemr se nikdy netajil tím, co pro něj Národní divadlo znamená. 

Přesto bylo pro dělníky překvapením, když je jednoho dne požádal, zda by s nimi mohl vylézt až do kopule Zlaté kapličky. Nikdo tenkrát nemohl tušit, co se mu honí hlavou. Možná to byl jen rozmar génia, ale spíš celým srdcem toužil po tom, aby v jeho oblíbené instituci zůstalo něco od něj i po jeho smrti. 

Buď jak buď, Kemr se rozhodl, že roztaví čtvrt kilogramu rodinných šperků a nechá z nich odlít zlaté mince. Zároveň dal pozlatit i šrouby, nechal se obléknout do montérek, nasadil přilbu, jisticí pás a nechal se vyvést do výšky třicet metrů. Tam pak spolu s dělníky šrouby zasadil do konstrukce budovy. Jak už mu bylo vlastní, o svém činu řekl málokomu. Takže dlouho nikdo nevěděl, co se v Národním divadle skrývá. 

Zlatá kaplička je opravdu zlatá
Postupem času vyplynulo na povrch, že to byl z jeho strany dárek, kterým chtěl milovanému divadlu splatit to, co v něm zažil. "Pepíček se na smrt připravoval důkladně. Dokonce nějaký čas spal v rakvi, aby věděl, jaké to pak bude. To zlato ale bylo něco jiného. Divadlo pro něj bylo vším," poznamenala kdysi jeho přítelkyně Helena Růžičková. 

Tři velké zlaté šrouby i podloží a matky jsou v budově stále. Nikdo si nedovolil odkaz slavného herce odnést a, co si budeme povídat, mnozí už také zapomněli. Když byste se do kopule vyšplhali, po chvilce hledání opravdu uvidíte monogramy vyryté do hlav šroubů. Jsou na nich iniciály jeho ženy Evy Fouskové Kemrové, operního pěvce Národního divadla a hercova kamaráda Bronislava Choroviče. Třetí šroub pak nese jeho monogram.