Dobré jídlo i pití obsadilo Holešovice!

 

Holešovický Street Food Festival přivítal velký počet návštěvníků, které neodradilo ani horší počasí! A že bylo do čeho se zakousnout!  

Na jedenačtyřicet restaurací přivítal nedělní Street Food Festival, který tentokrát proběhl kolem pražského hudebního klubu Cross. Tohle místo nemusím, ale festival byl parádní! O jídlo a pití opravdu nebyla nouze, zato míst k sezení nebo odpadkových košů mohlo být rozhodně víc! Zastavili jste se také?

Co se ještě o víkendu? Například ve Zdibech byla pořádná párty! Fotoreport: Ve Zdibech oslavili 750 let obce
Film Já, Olga Hepnarová je příběhem mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Snímek je existenciálním dramatem Olgy Hepnarové, je příběhem osamělého člověka vymezujícího se proti většinové společnosti, příběhem, který vyústí v tragédii a nemá vítěze ani poraženého. Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Film je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu. (Bontonfilm CZ)

Co jste mohli ochutnat? Zastavili jste se u řady stánků, které většinou potkáte jen na Streed Food Festivalech. Mě nejvíce zaujal ten se šťavnatými sendviči. Ochutnala jsem ciabatu s trhaným hovězím a musím říct, že to byla vážně paráda. Vystáli jste si tedy pořádně dlouhou frontu, ale výsledek za to čekání stál. Na druhou stanu bylo něco neuvěřitelného moci pozorovat tři chlapce, kteří kouzlili jednu dobrotu za druhou.

Jmenují se Food On The Move a prezentují jídlo z Bazílie. Asi nejvíce mne u tohoto stánku zaujala podivná placka, kterou jsem chtěla ochutnat, ale nakonec jsem se rozhodla, že k ochutnávce přistoupím až příště. Substrát je vyrobený z tapioku. Nasypete jej na plotnu či pánev a spojí se v placku. Tu můžete plnit různými dobrotami.

Crossclub je jedinečně koncipovaný podnik, který nabízí skutečnou kříženinu kultur, žánrů a přístupů. Crossclub na svých dvou pódiích nabízí kapely a DJs z celého světa, experimentální divadlo, výstavy, projekt Ghettollege. (Facebook) Cross bývá velmi oblíbený zahraničními návštěvníky. Uznejte, že podobnou konstrukci jen tak někde neuvidíte!

Sladkou tečku jsem si také splnila, a to v podobě čokoládového kebabu. Tahle neuvěřitelná mňamka mne uchvátila. Když už jdu na podobnou akci, tak chci ochutnat něco, co jen tak někde nemají. A proto byl čoko kebab jasná volba. Kuchař připravil žluťoučkou amoletu, do které dal rozvařené lesní plody, šlehačku a nálož čokolády, kterou odkrajoval z podobného kusu jako opravdový masový kebab. Neuvěřitelná chuť!

Na akci dorazilo vážně hodně lidí. Převážnou část tvořili hipsteři, cizinci a samozřejmě místní feťáci, kteří jsou v Crossu za každého počasí a v každou roční dobu. Průběh akce byl ale poklidný a v pořádku. Asi nejvíce mne zaujala žabí stehýnka, ale nakonec jsem si je raději nedala. Nechyběla ani hudební produkce nebo promítání filmů. Jen tak mimochodem – v Crossu se promítá docela často a úplně zadarmo. Například 21. září tady poběží Olga Hepnarová.

 

Co jste mohli slyšet na festivalu
17:00 - 18:30 Justin Lawash
15:00 - 17:00 Gadjo.cz
13:00 Chong X
10:00 - 13:00 Tv Wonder & El Presidente

 

Co jste mohli vidět na festival
14:00 - 15:07
Jinak
Anne Closset
BE, 2015, francouzsky / české titulky, 67 min

15:15 - 16:30
Bez půdy, bez jídla, bez života / No food, no land, no life
Amy Miller
CA–UG–US, 2014, anglicky / české titulky, 75 min

16:45 - 17:30
Paragraf 9.70
Victoria Solano
AR-CO, 2013, anglicky / české titulky, 42 min

17:45 - 18:27
The Muffin Man
Trees Heirbaut, Jef Maes
BE, 2013, holandsky / české titulky, 37 min