Rajčata pomalu končí! Přinášíme skvělý RECEPT, jak zužitkovat jedinečné plody

Který recept zkusíte?
 

Poslední rajčata dozrála. Letos byl vážně dobrý rok. Jste už přesyceni a přemýšlíte, co ještě dalšího uvařit? Jak je spotřebovat? Inspirujte se našimi recepty.

Nejlepší omáčka!

1 kg středních rajčat

4 lžíce cukru

4 stroužky prolisovaného česneku

1 lžíce tymiánu

olivový olej

Troubu si rovnou předehřejte na 110 °C. Rajčata omyjte, usušte, překrojte napůl a poklaďte jimi pekáč vymazaný olejem. Zasypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem. Poté zasypete cukrem a dáte péct na 2-3 hodiny. Rajčata se scvrknou, ale zůstanou šťavnatá!

Pokud chcete omáčku do zásoby, pak si připravte jednu čistou půllitrovou zavařovačku. Ještě horkou omáčku dejte do sklenice, zavíčkujte a uložte na suché, tmavé místo.

Podávat ji můžete ideálně na špagety, je tak dobrá, že už nic víc nepotřebuje!

Sušená rajčata

1 kg střednách rajčat

4 lžíce cukru

4 stroužky prolisovaného česneku

1 lžíce tymiánu

olivový olej

Postupujete stejně jako u omáčky! Troubu si rovnou předehřejte na 110 °C. Rajčata omyjte, usušte, překrojte napůl a poklaďte jimi pekáč vymazaný olejem. Zasypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem. Poté zasypete cukrem a dáte péct na 2-3 hodiny. Rajčata se scvrknou, ale zůstanou šťavnatá! Jenže vy je chcete sušená, a tak pečete ještě dalších šest hodin. Můžete je dávat jako přísadu do pokrmů nebo naložit do kvalitního oleje.

Skvělé rajčatové recepty jsme přinášeli už minulý týden. Inspirovali jste se? Rajčatová sezona vrcholí, zkuste nejlepší RECEPT!

Zapečená s masem

8 rajčat

500 g mletého masa (míchaného)

cibule

balkánský sýr

pepř

bazalka

Rajčata omyjeme, ukrojíme jim čepičku a vydlabeme je. V míse smícháme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, balkán a koření. Promícháme a směsí plníme rajčátka.

Rajčata přikryjeme pokličkou a dáme zapéct. Podávat můžete s bramborem nebo dobrým čerstvým chlebem. Mňam!

Obalovaná rajčata

4 rajčata
strouhanka

citronová šťáva

sůl

pepř

olej

mleté lískové oříšky

petržel

bageta

Rajčata nakrájíme na plátky (cca 1 cm), pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Strouhanku smícháme s mletými oříšky a plátky rajčat obalujeme jako řízky. Rajčata potom smažíme v oleji po obou stranách, necháme okapat od oleje. Na talíři posypeme petrželkou a podáváme s bagetou, mňam!

Klíčová slova: