Pivo, klobásky, příroda. Velké Popovice jsou ideálním místem pro život

Kozel je symbolem velkopopovického pivovaru
Zobrazit fotogalerii (18)
 

Velké Popovice jsou proslulé pro svůj pivovar ve znamení Kozla. Není to však jediné, čím vás mohou zaujmout. Popovice jsou skvělým místek k životu, stojí tady dvě základní školy a krásná příroda Posázaví. Do Popovic se tak stěhuje stále víc a víc lidí.

Popovice leží asi 10 kilometrů jihovýchodně od Prahy, žije tu kolem tří tisíc lidí. Každý rok ale přicházejí noví a noví. "Poslední léta se sem stěhovalo velké množství lidí, za což jsme rádi. Bohužel se mnohdy na místních komunikacích chovají jako ve městech a neradi se přizpůsobují venkovskému způsobu užívání komunikací, což je velká škoda. Komunikace, které musíme udržovat, jsou asi 50 kilometrů dlouhé, takže péče o ně je složitá," vyjádřil se starosta Velkých Popovic Ivan Boleslav. 

Popoviční se mohou těšit na novou kanalizaci

Silnice však nejsou jediné, co obec trápí. Pravidelně musí řešit vodu a kanalizaci, s čímž souvisí třeba plánované odbahňování rybníku. Popovice využívají obecní vodovod, v některých osadách jsou studny. "Snažíme se dodělat vodovod v Lojovicích a Řepčicích. S tím souvisí kanalizace, aby lidé měli kam vodu odvádět. To jsou všechno finančně náročné věci. Už jsme opravovali kanalizaci v délce 1,5 kilometru, což nakonec stálo 5 milionů," vysvětluje starosta.

Popovice jsou ideálním místem k dlouhodobému životu, celá řada lidí tady má rodinné domky. Hodně lidí pochází z Prahy, ale často si v Popovicích nenahlásí trvalé bydliště. To je pro obec samozřejmě nevýhodné, prootže nemůže na tyto lidi čerpat příslušné dotace. V okolí je krásná krajina Posázaví a naučná stezka barona Ringhoffera.

V Popovicích se nachází velká umělecká Galerie pana umělce Romana Kotrče: "Kovařina mě vzala u srdce, má neuvěřitelné možnosti projevu."

Základní škola je nově zrekonstruovaná

V obci je základní škola a základní umělecká škola. Nedávno obec dostala obrovskou šestimilionovou dotaci pro výstavbu školy, což je vůbec největší státní dotace pro Popovice. Děti mají nové třídy, které vzhledem k jejich vysokému počtu opravdu potřebovaly. Stejně tak novou jídelnu, která vydá obědy až pro 600 lidí. O vyučování v základních školách je veliký zájem, sjíždí se sem i děti okolních obcí.

Ve Velkých Popovicích, kde byla doposud jen jedna obecní mateřská škola a kde je dlouhodobě nedostatek míst, je nyní nově otevřena školka na Ringhofferově ulici.

Budou mít Popovice náměstíčko? Nová radnice by to zajistila

Současná radnice je vlastně původním domem pionýrů. "Původně jsme chtěli radnici zbourat a postavit ji na stejném místě, ale to bychom neměli půl roku kde úřadovat. Výhledově bychom tedy chtěli postavit radnici jinde, napříkld v Růžovém parku, jehož pozemky jsou ovšem v majetku církve. Připravujeme se na jednání o možnosti tyto pozemky získat do majetku obce. Také bychom na tomto místě chtěli vybudovat pomyslné centrum obce. V současné době pořizujeme nový územní plán, kam bychom chtěli centrum obce zahrnout," zamýšlí starosta Ivan Boleslav. "Dalším možným pozemkem pro stavbu Radnice je už jen pozemek naproti herně."