Sotva vychodila "základku", ale šéfuje středočeskému zdravotnictví

Bude docházet k dalšímu odlivu personálu, nebo se zastaví?
  |  Komerční sdělení

Středočeské zdravotnictví nutně potřebuje vzpruhu. Chybí peníze, chybí lidé, sestry i lékaři odcházejí. Jaký lék na nemocné zdravotnictví má ODS?

Zastavení odlivu sester a lékařů ze středočeských nemocnic, rovný přístup ke všem zdravotnickým zařízením a také větší důraz na terénní zdravotnické služby – to je plán ODS pro další čtyři roky v jedné z nejdůležitějších oblastí, jakou zdravotnictví bezpochyby je.

"Středočeské ODS se v minulosti podařilo vytvořit síť páteřních oblastních nemocnic a nastartovat jejich další rozvoj. Pod vedením ČSSD a KSČM se ale kvalita péče snižuje. Nejvážnější problém představuje v současnosti odliv lékařů a středního zdravotnického personálu z nemocnic i neodborné vedení resortu," tvrdí kandidát na hejtmana Martin Kupka. Údaje o klesající úrovni zdravotní péče vedení kraje dokonce samo přiznává v oficiálních materiálech, které předložilo krajskému zastupitelstvu. Přesto se podle Kupky nic neděje, veřejnost tuto skutečnost buď nezná, nebo nereflektuje.
 

5 chyb středočeského zdravotnictví:
1. Ve zdavotnictví chybí  personál
2. šéfuje mu člověk bez kvalifikace
3. nemocnice nehospodaří transparentně
4. v kraji jsou místa, kam jede záchranka déle než 15 minut
5. úroveň lékařské péče klesá
 

Radní pro zdravotnictví ve středních Čechách je Jiřina Fialová, ta nemá žádné zdravotnické vzdělání a nedokončila ani to středoškolské. Těžko říct, zda je kompetentní vést tak důležitý rezort, jako je zdravotnictví. Nebo spíše, zda je schopná vést jakýkoli rezort. Za minulého režimu pracovala například jako úpravářka vody v kotelně v Psychiatrické léčebně Horní Beřkovice, pak v období let 1973 – 1977 jako skladnice, expedientka, materiálová účetní a sekretářka ředitele v podniku Prefa, závod Porobeton Horní Počaply. Po přesídlení do Vraňan zde byla v letech 1977-1986 zaměstnána jako skladnice, vedoucí skladu velkokuchyní a pracovnice dopravního oddělení v místním podniku Kovoslužba.

O problémech zdravotnitví jsme již jednou informovali. Kraji chybí lékaři i sestry

Chybí lékaři i sestry
Středočeské zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů a zdravotních sester. Zvlášť kriticky chybí střední zdravotnický personál a některé nemocnice musejí kvůli tomu omezovat provoz oddělení nebo je dočasně zavírat. Například v mladoboleslavské nemocnici chybělo v první polovině roku 2016 na 20 lékařů a 50 zdravotních sester.

"Situace v některých zařízeních je kritická. ČSSD s KSČM v posledních letech posílaly do nemocnic peníze na ztrátový provoz a na nové vybavení. Zapomněli ale, že kvalitní zdravotnictví dělají především lidé. Proto chceme změnit platový systém lékařů a zdravotních sester. U těch výkonnějších a pracovitějších se musí jejich úsilí odrazit na výplatní pásce. To zabrání odchodu personálu z nemocnic a zdravotnictví se stane na trhu práce konkurenceschopným,“ vysvětluje Kupka a dodává, že převod krajských nemocnic na akciové společnosti umožnil pružnější a lepší mzdovou politiku. Kraj tuto příležitost ale promarnil. Dnes jsou často tabulkové platy vyšší než odměny v krajských nemocnicích.

Peněz není málo, stát i kraj špatně hospodaří
Zdravotnictví v kraji se propadá také kvůli netransparentnímu hospodaření nemocnic. Z žádných materiálů není možné odvodit věrohodné údaje o personálu krajských nemocnic, jejich mzdách nebo o vývoji plateb od zdravotních pojišťoven v jednotlivých oborech a jednotlivých nemocničních odděleních.

"Peněz není ve zdravotnictví málo, jak to někdy vypadá. Bohužel na nesystémové rozdělování peněz doplácí nejen pacienti, ale i samotní zdravotníci. Chceme také, aby princip financování pražských zdravotnických zařízení a středočeských byl stejný. Zároveň chceme prosazovat i rovný přístup ve financování všech zdravotnických zařízení v kraji, bez ohledu na jejich právní formu. Stávající systém financování poskytování zdravotní péče Středočechy poškozuje!“ zdůrazňuje Petr Bendl, poslanec PSP ČR.

"Chceme klást důraz na rozvoj terénní zdravotnické služby. Její zlepšení a rozšíření s sebou nese v první řadě větší komfort pro pacienty. Ti nebudou muset kvůli všemu dojíždět do nemocnic a dlouhodobější léčbu budou moci absolvovat i v pohodlí domova. Tímto směrem se vydává čím dál více států, protože je efektivnější a pro pacienty pohodlnější,“ dodává předseda kontrolního výboru kraje Jan Skopeček.

Patřičnou pozornost věnují občanští demokraté také dalšímu rozvoji záchranné služby. „Chceme vychytat místa s delší dojezdovou dobou a zajistit i tam co nejrychlejší zásahy bezpečně pod 15 minut,“ slibuje Martin Kupka.

Martin Kupka (ODS) se narodil 28. října 1975 v Jilemnici. Vystudoval žurnalistiku a následně masovou komunikaci na Fakultě socialních věd UK v Praze. Při studiu pracoval v Českém rozhlase na stanici Vltava a Praha. V roce 2001 a 2002 působil jako tiskový mluvčí pražského magistrátu. Bylo to v době, kdy byl primátorem Igor Němec (ODS) a kdy Praha bojovala s tisíciletou povodní. Byl u zakládání call centra a zaváděl do praxe tiskové konference, které následovaly po zasedání krizového štábu. Poté nastoupil jako tiskový mluvčí Středočeského kraje, hejtmanem byl Petr Bendl (ODS). V roce 2010 čtyři měsíce pracoval jako mluvčí vlády Petra Nečase. Pak se ale stal starostou Líbeznic. Ve volném čase se věnuje rodině, rád bere děti na procházky, kolo nebo do bazénu. Krátký čas podnikal v odvětví komunikace a PR.