Máme dobrou zprávu! HOUBY rostou

Klouzek
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dlouho bylo sucho. Nyní vydatně prší a pořádně se ochladilo. Chcete se vydat do lesa, ale nejste si jistí, zda to má smysl? Máme pro vás tu nejlepší zprávu!

Houby, houby, houbičky! Jsme národ houbařů a jednoduše je milujeme. Ale rostou vůbec? To bylo horko, sucho, déšť, zima... ano, nic z toho houby nezahubilo. Už zase rostou. Já jsem se do lesa vydala ve středu, abych zjistila, jak to vypadá. Světe, div se, ujdu pár metrů a najdu lišky.

Další nálezy na sebe nedaly dlouho čekat. A co vyrostlo? Především klouzci! Klouzek je totiž první houba, která po dešti vyroste. Takže na horách sněží a my schovaní v nížinách můžeme zvesela do lesa na voňavé houbičky!

Houby jsme nasbírali. Co si z nich uvařit? Houby: Nejlepší houbový recept je tady!

A víte, kam jsem se vydala? Aby to byla pořádná výzva, tak jsem navštívila Cukrák – Jíloviště. Tedy je jeden z nejfrekventovanějších pražsko-středočeských hvozdů. Velmi často zde potkáte doslova průvody lidí. Zadařilo se, půlka tašky je doma!

Klouzek

Klobouk je dosti masitý, široký 40-120 mm (většinou menší), živě oranžově až cihlově žlutý, v mládí pěkně vyklenutý (polokulovitý), se závojem těsně připojeným na třeň, později rozložený, za vlhka velmi slizký. Pokožku lze jen nesnadno a neúplně sloupnout.
Rourky jsou krátké, přirostlé, trochu sbíhavé, s ústími citronově až chromově žlutými, velkými a hranatými, uvnitř přepaženými.
Třeň je dlouhý podobně jako šířka klobouku (tj. 40-100 mm) a tlustý 15-25 mm, žlutý, jemně hnědavě zrnitý, nahoře na žlutém podkladu slabě síťkovaný. Pod kloboukem je u starších plodnic bělavý bílý prstenec, který zbyl ze závoje. Pod ním je třeň hnědavě žíhaný, někdy tluštělý.
Dužnina je citronově žlutá, po doteku slabě zelenající nebo hnědnoucí (stejně jako rourky), vůně je poněkud pryskyřičná, chuť nakysle ovocná, příjemná.
Výtrusy jsou velké 7-10 x 3-4 um, elipsoidní nebo vřetenovité, hladké, bledě žluté. Výtrusný prach je okrový.

Nehrozí záměna s žádnou jedovatou houbou.
Podobá se jiným klouzkům, např. klouzku zrnitému (Boletus granulatus L. ex Fr.) nebo slizkému (Boletus aeruginascens Secr.). Klouzek slizký je také jedlý, není tak hojný a roste výlučně pod modříny. Pokožku lze sloupnout, barva klobouku je bělavá nebo šedá. Na třeni má valovitý prsten pocházející z bílého závoje. Ústí rourek jsou velká, šedá.
Pod modříny rostou tři druhy klouzků, a to kromě sličného také tento klouzek slizký a dosti vzácný klouzek tridentský (Boletus tridentimus Bres.), který se od obou liší tmavými šupinami, mírným hrbolkem na klobouku a hlavně oranžově hnědými velkými póry sbíhajícími na třeň. Velmi se podobá hřibu dutonohému (Boletus cavipes Klotzsch in Fr.).
Klouzek sličný je znám i pod názvy loupák sličný nebo klouzek modřínový. (nahouby.cz)