Platí pravidla i pro policisty?

Platí pravidla pro každého?
 

Jak to bylo s mělnickými policisty, šli si nakoupit, nebo jeli pro zloděje? Proč mohou parkovat na zákazu?

Facebook se baví případem mělnických policistů, kteří parkovali na zákazu stání. Veřejnost byla znechucea tím, že pravidla neplatí pro všechny stejně a stejná. Policie si prý může dělat, co chce, a v pracovní době parkovat, kde chce. Muži zákona na zákazu zastavení údajně neparkovali jen tak pro nic za nic. V obchodním domě Kaufland byli pro zloděje a v takovém případě nemají čas hledat volné místo k parkování. Policie se tomu samozřejmě brání. „V poslední době se na facebooku objevila fotografie vozidla městské policie v zákazu zastavení přímo před vchodem do obchodu Kaufland. Strhla se diskuze o tom, jak je to možné, jak strážníci nedodržují předpisy a jak si v pracovní době jezdí na nákup,“ říká Ladislav Hošmánek, ředitel Městské policie Mělník.

A jak to je v případě, kdy policie potřebuje parkovat na zákazu, nebo překročit nejvyšší povolenou rychlost? „Výjimky jsou dané zákonem, například když policejní vozidlo vyjíždí k výjezdu, dochází tam k páchání přestupku trestné činnosti. V případě, že je v obchodě zloděj, tedy je tam zájem vyšší, mohou policisté například zaparkovat na zákazu, popřípadě jedou-li na místo, kde je někoho potřeba odchytit, mohou překročit nejvyšší povolenou rychlost,“ uvádí tisková mluvčí Eva Kropáčová.

Mělničtí policisté celou situaci uvádí na pravou míru. „Naše vozidlo parkuje v těchto místech vždy při zákrocích, které jsou doložitelné a zaznamenané v denních svodkách. Většinou se jedná o řešení protiprávního jednání ze strany zákazníků obchodu. Hlídka nikdy neví, jestli pachatel není v celostátním pátrání a agresivní, protože v takových případech okamžitě následuje eskort, a to i za využití pout, na služebnu PČR. Každý určitě pochopí, že pro tyto případy je potřeba mít služební vozidlo v nejtěsnějším dosahu. Takových případů řešíme každoročně více než 100, porkačuje Ladislav Hošmánek,“ ředitel Městské policie Mělník.
Policejní automobil má navíc za čelním sklem připravenou výjimku, která uvádí, že na daném místě smí parkovat. „Abychom na daném místě mohli parkovat i bez zapnutého majáku a houkačky, což by jistě bylo ve výše popsaných případech vnímáno jako nadbytečné, je vozidlo městské policie opatřeno platnou výjimkou, která je vždy viditelně umístěná za předním sklem,“ dodává ředitel Městské policie Mělník Ladislav Hošmánek.