Na propadlou Vysočanskou estakádu se vrací autobusy

 

Skoro tři měsíce uplynuly od chvíle, kdy se propadla estakáda spojující Prosek a Vysočany. Nyní se sem vrací autobusy.

Autobusová doprava se na propadlou Vysočanskou estakádu vrací v sobotu 15. října, nicméně autobusy budou jezdit jen jedním směrem - dolů. "V sobotu by měly začít jezdit autobusy směrem dolů, tedy z Proseka do Vysočan,“ řekl mluvčí Dopravního podniku Praha Jiří Štábl. Auta se tady ještě pěknou chvíli neprojedou. Opravy mohou trvat i roky. 

Na místě se musela rychle zajistit bezpečnost lidí: Uzavřená Prosecká estakáda je problém, přibudou dočasné přechody!

Propadla se kanalizace

V červenci se nad Prosek prohnala obří bouře doprovázená přívalovými srážkami, následkem čehož se na estakádě objevila obří kaverna, ve které tehdy skončila dvě auta. "Propad o velikosti několika metrů čtverečních způsobila havárie kanalizační stoky," uvedl tehdy Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu, který tuto silnici spravuje.

Nejenom chodby pod Prosekem
Už tenkrát bylo jasné, že oprava bude velmi náročná a chvíli potrvá. Estakáda stojí napůl na pylonech, navíc je celé území Proseka poddolované kvůli prastarým stezkám, například kvůli těžbě písku. "Celá Praha je poddolovaná různými chodbami, máme tu třeba metro a situace je velmi složitá," líčí mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková. Díra, která na Proseku vznikla, měla dobrých 8 metrů do hloubky.

Na místě byli i statici, kteří zjišťovali, zda se nenarušila stabilita místa. Jen kousek od propadu se například v osmdesátých letech ztratil pod zemí celý dům, právě kvůli důlním chodbám..

První odhady hovořily o týdnech
Původní odhady byly velmi optimistické, chvíli to dokonce vypadalo, že by automobily mohly Vysočanskou jezdit dříve. „S největší pravděpodobností půjde o týdny,“ tvrdí mluvčí PVK, první odhady hovořily o měsíci. "Opravy by se měly poté vést důlní cestou," uvádí Marek Doležal, místostarosta Prahy 9. Estakáda je důležitá tepna, kterou vede několik důležitých linek autobusů. Pro ty se musela najít objízdná trasa. Větší linky, jako je 177, 136 a 195, objíždějí delší cestou přes Klíčov, linky 158 a 183 jezdí ulicí Nad Krocínkou. To se od soboty změní, směrem dolů budou jezdit klasicky, nahoru bohužel stále po objízdné trase.

 

Rekonstrukce za rok

Příští rok by zde mělo dojít k opravě kanalizace. Její rekonstrukce by měla na život proseckých a projíždějících mnohem menší vliv než havarijní oprava, která ji čeká nyní. Otázkou zůstává, jak dlouho bude estakáda v tomto stavu. Například Prosecká, vedoucí na Palmovku, takhle byla zavřená 3 roky!