Houby rostou o sto šest. Připravte si hříbkovou omáčku

Hřib smrkový
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Venku se ochladilo, houbám to ale nevadí. Rostou stejně jako dříve, košíky jsou po chvilce plné. Kam se vypravit na houby a jak je potom zužitkovat? 

Každý houbař moc dobře ví, že houbám chladnější počasí nevadí. Rostou hřiby smrkové, dubové, kozáci, babky a bedly. A pak čirůvky a různé druhy holubinek. Výběr je opravdu široký a kdo hledá, ten najde. "My chodíme na houby do lesů v okolí Kamenice, v lese ale strávíme třeba celý den. Na houby se chodí už od rána, aby je jiný houbař nevysbíral. Je to procházka a celodenní relax, čištění hub pak ale zabere i hodně práce," říká Kateřina, vášnivá houbařka z Velkých Popovic.

 

A co vy, máte nějaké oblíbené místo, kde houby rostou a kam na ně chodíte? Napište svůj tip do komentářů, nadšených houbařů není nikdy dost. A houby rostou pořád dokola! I sběr hub má ale určitá pravidla, jste začátečníci ve sbírání? Přečtěte si náš houbový tutoriál pro začátečníky.

A nezapomeňte, že nesmíte sbírat houby, které sami s jistotou nepoznáte. Čtěte mýty o jedovatých houbách. Když houby přinesete z lesa, očistíte je a vrhnete se na krájení, už se vám jistě sbíhají sliny na nějaký dobrý recept.

 

Udělejte si hříbkovou omáčku. Jemnější jste ještě nejedli! 

Co takhle zkusit hříbkovou jemnou omáčku? Smetanovější a lahodnější pokrm jste určitě nejedli. Budete potřebovat sůl, pepř, smetanu na vaření a knedlíky, se kterými se omáčka podává. Místo knedlíků si to ale můžete připravit třeba s těstovinami. 

Postup:

  1. Dvě lžíce másla rozpusťte v širším kastrolu, pak na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno.
  2. Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte půllžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte středně tmavou jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.
  3. Omáčku dotáhněte pepřem a podávejte s houskovým knedlíkem (či jinou přílohou).

Omáčka je opravdu výborná a čím víc hříbků máte, tím déle vám vydrží. Je lahodně smetanová a rozplývá se na jazyku. Jestli nemáte receptů ještě dost, pak rozhodně doporučujeme houbový koláč, na kterém si smlsnete náramně. A zužitkujete i jiné druhy hub. Dobrou chuť!

Víte, jaké je nejlepší houbové koření?